Főoldal > MOZGÁS > 4 szuper zsírégető sport téli pluszkilók ellen

4 szuper zsírégető sport téli pluszkilók ellen

korcsolyázássíeléssífutástúrázászsírégetés
0

Írta:

A téli sportok több szempontból is rendkívül előnyösek: felfrissítik a szellemet, csökkentik a stresszt és alaposan átmozgatják a testedet felépítő izmokat is. Az időjárástól függően, síeléssel, korcsolyázással vagy a túrázással is könnyen ledolgozhatod az ünnepi kalóriákat. 1. Irány a jég! Siklani a jégen mindig különleges élményt nyújt. Főleg, ha szép az idő, jó a társaság, és a […]

A téli sportok több szempontból is rendkívül előnyösek: felfrissítik a szellemet, csökkentik a stresszt és alaposan átmozgatják a testedet felépítő izmokat is. Az időjárástól függően, síeléssel, korcsolyázással vagy a túrázással is könnyen ledolgozhatod az ünnepi kalóriákat.

1. Irány a jég!

Siklani a jégen mindig különleges élményt nyújt. Főleg, ha szép az idő, jó a társaság, és a pihenőidőben előkerül a termosz is, finom, testet-lelket melengető forró teával. A korcsolyázás az egyik legjobb téli kardio típusú mozgásforma, amely hatékonyan formálja a láb izmait és a popsidat. Ne lepődj meg, ha az első alkalom után izomláz lesz a combizmodban és a nagy farizom környékén.
Mennyi kalóriát égethetsz el vele?
Ha folyamatosan korizol, akkor közepes intenzitás mellett kb. 350-450 kalóriát égethetsz el óránként.
Mire figyelj?
Ha kezdő vagy, figyelj arra, hogy mozgás közben a súlypontod ne kerüljön hátra, mert ellenkező esetben kiszalad magad alól a lábad, és már el is estél. A felszerelésen is sok múlik. A cipőd legyen kényelmes, a korcsolya pedig legyen megélezve. Egy jó minőségű korival könnyebb a tanulás, a gyakorlás és a „száguldás” is. Ha teljesen kezdő vagy, érdemes védőfelszerelést (térd- és könyökvédő) használnod a sérülések elkerülése végett.

0023152_1.jpg ()

2. Bújj túrabakancsba!

Óriási élményt nyújt, ha a csodálatos téli tájban egy baráti társasággal útra kelsz. A túrázás az egyik legideálisabb vádli-, comb-és popsiformáló téli mozgásforma. Egy kiadós túra javítja az állóképességet, a vérkeringésed és a edzi a szívedet.
Mennyi kalóriát égethetsz el vele?
A túrázással télen akár 400-500 kalóriától is megszabadulhatsz óránként.
Mire figyelj?
Ha túl nagy a hó, érdemes lábszárvédőt használnod, így sem a bakancsod, sem a ruházatod nem ázik át. Itt is figyelj a réteges öltözékre: ha folyamatosan túráztok, inkább kevesebb réteg legyen rajtad, és ha megálltok pihenni, vegyél magadra valami melegebb ruhaneműt. Még akkor is, ha ismerős terepen, a közeli hegyekben túráztok, nagyon fontos, hogy legyen nálatok egy jó iránytű és egy térkép, mert télen hamar sötétedik, és nagyon könnyen el lehet tévedni. Gondoskodj cukormentes forró italról is.

3. Próbáld ki a sífutást!

Ne ess kétségbe, ha nem jutsz el Ausztria gyönyörű tájaira, mert a hazai lejtőkön is szinte bárhol kipróbálhatod a sífutást. E csodálatos sportág jótékony hatással van a szívre és a vérkeringésre, és fokozza a tüdők kapacitását. A sífutás mozgásrendszerének köszönhetően minden nagy izomcsoportot megmozgat, így kiváló zsírégető, és javítja a mozgáskoordinációdat is. Ha rendszeresen jársz sífutni, akkor rövid idő alatt látványosan fogyhatsz.
Mennyi kalóriát égethetsz el vele?
A mozgás intenzitásától függően kb. 600-700 kalóriát tudsz elégetni óránként.
Mire figyelj?
Mielőtt belevágsz, szerezd be a megfelelő felszerelést. Nagyon fontos, hogy a sícipő nagyon kényelmes legyen, mert a több órás síeléstől bedagadhat a lábad, és a vastag zokninak is elegendő hely kell. A sportoláshoz válassz jó légáteresztő, de meleg öltözéket, amely megvéd a széltől is. Ha abbahagyod a mozgást, öltözz fel, mert az átizzadt testtel hamar megfázhatsz.  

4. Csússz a lejtőkön!

Aki egyszer ráérzett a síelés ízére, az bizony jó eséllyel örök időkre a sportág szerelmese lesz. Leírhatatlan élmény siklani a fehér havon szikrázó napsütésben, és magadba szívni az egészséges hegyi levegőt. Ha síelsz, búcsút mondhatsz a stressznek, de ez a sportág jótékony hatással van a szív- és keringési rendszeredre, valamint a láb és a törzs izmaira. Síelés alkalmával a legnagyobb igénybevételnek a négyfejű combizom és a farizom van kitéve. Ezért mielőtt a sípályára merészkedsz, előtte pár héttel alapozz futással.
Mennyi kalóriát égethetsz el vele?
Síeléssel, ha jó a technikád, kb. 500-600 kalóriát égethetsz el óránként. Ha mély hóban síelsz, akkor a kalóriaégetés még ennél is intenzívebb lehet.
Mire figyelj?
A síelésnél is – ahogy a sífutásnál – nagyon fontos a jó felszerelés: válassz kényelmes síbakancsot, megfelelő ruházatot és hóvakság ellen elkél egy jó minőségű fényvédő szemüveg is. A mozgásnál figyelj a megfelelő súlypontra és a lécek terhelhetőségére.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X