Főoldal > MOZGÁS > Így kerüld el a síbaleseteket!

Így kerüld el a síbaleseteket!

mozgássíbalesetzsírégetés
0

Írta:

1. szabály: Fontos a megfelelő kondíció A síeléshez jó fizikai állóképességre van szükség, ezért már a síelés előtt készítsd fel a szervezeted a nagyobb igénybevételre. Olyan mozgásformát válassz, amivel hatékonyan tudod erősíteni a láb izmait (pl. túrázás, futás, aerobik, úszás), mivel ezek a végtagok vannak a leginkább kitéve terhelésnek.  Ha rossz, vagy gyenge kondícióban mész síelni, […]

1. szabály: Fontos a megfelelő kondíció

A síeléshez jó fizikai állóképességre van szükség, ezért már a síelés előtt készítsd fel a szervezeted a nagyobb igénybevételre. Olyan mozgásformát válassz, amivel hatékonyan tudod erősíteni a láb izmait (pl. túrázás, futás, aerobik, úszás), mivel ezek a végtagok vannak a leginkább kitéve terhelésnek.  Ha rossz, vagy gyenge kondícióban mész síelni, hamarabb elfáradsz, és nő a balesetek előfordulásának esélye.

2. szabály: Csak bemelegített izmokkal síelj!

Mielőtt pályára mész, végezz különböző bemelegítő gyakorlatokat, amelyek jól átmozgatják a síelésben résztvevő nagyobb izomcsoportokat, ízületeket. Az első csúszásokat érdemes a könnyebb pályán végrehajtanod, amíg hozzá nem szoksz a mozgáshoz.

0022839_1.jpg ()

3. szabály: Válassz tudásodnak megfelelő pályát!

Olyan pályát válassz a síelésre, amelyik a tudásodnak megfelelő, amelyen a lesiklás nem jelent számodra nagy erőfeszítést és nagy örömet okoz. Kerüld a kemény, jeges pályákat – az állapotukról előzetesen tájékozódhatsz az interneten vagy a helyszínen.

4. szabály: Okosan oszd be az idődet!

Ne fáraszd ki magad már az első napon. Nagyon helytelen, ha reggeltől estig pihenés nélkül siklasz, mert később komoly izomlázad lehet. A fáradtságról nem is beszélve, amely miatt gyakran fordulnak elő balesetek. Tarts hosszabb-rövidebb szüneteket, pihenőidőket, így minden nap bírni fogod a terhelést.

5. szabály: Legyen védőfelszerelésed!

A síelőknél a sisak a szó legszorosabb értelemben életet menthet, mert komoly védelmet nyújthat esésnél. A síszemüvegnek rossz idő esetén (havazáskor, ködös, felhős időben), de erős napfényben is nagy hasznát látod. Ma már olyan fazonokat is vásárolhatsz, amelyeket szemüvegre is rá lehet erősíteni. Ne feledkezz meg a megfelelő napvédelemről sem! Használj az arcodra napvédő krémet, mert a hegyek között nagyon erős a téli napsugárzás, amely károsíthatja a bőrödet.  

6. szabály: Figyelj a sífelszerelésedre!

Az örömteli síelés fontos kritériuma a kifogástalan és kényelmes felszerelés, amelynek, ha bármilyen apró problémája van, nemcsak sérülés okozhat, de kellemetlenné teheti az egész síelést. A síléc mérete és a kötés beállítása miatt konzultálj szakemberrel. A bakancsnál pedig nagyon fontos, hogy akkor is kényelmes legyen, ha órákon át a lábadon van.

7. szabály: Tanuld meg a mozgást, tanulj meg esni!

Akkor tudsz biztonságosan síelni, ha uralod a tested, és azt csinálja a síléc, amit te is szeretnél. Ezért szakemberrel konzultálva, addig ne menj pályára, amíg nem sajátítottad el a megfelelő technikát. Lehet, hogy furcsán hangzik, de azt is érdemes megtanulnod, hogyan ess, ha „vészhelyzet” van.

8. szabály: Legyen biztosításod!

Akármennyire jól síelsz, sajnos számolni kell azzal, hogy ennek ellenére is érhet baleset. Ezért utazás előtt feltétlenül köss balesetbiztosítást! 

Hogyan viselkedj a pályán?
– Úgy viselkedj a sípályán, hogy se magadat, se pedig másokat ne sodorj veszélyhelyzetbe, és ne okozz sérülést.
– Ha elindulsz, győződj meg arról, hogy ezzel másokat nem veszélyeztetsz.
– Ésszerűen, okosan megválasztott sebességgel síelj!
– Mindig a tudásodnak megfelelő pályát válassz síeléshez, és kalkuláld bele a sebességedbe a mindenkori időjárási viszonyokat (látótávolság, jeges pálya, stb.)
– A hátulról (fölülről) jövő síelő semmilyen módon nem veszélyeztetheti az előtte haladó személyt.
– Előzhetsz fölülről és alulról is, akár balról vagy jobbról, de mindig figyelj a biztonságos távolságra. 
– Tilos megállni a sípálya beláthatatlan területein, ott ahol leszűkül a pálya! Esésnél a lehető leghamarabb hagyd el az ilyen területet!
– Ha bármilyen okból gyalogolni kényszerülsz – akár felfelé, akár lefelé -, akkor azt csak a pálya szélén tedd ezt meg.
– Ismerd a jelzéseket! Fontos, hogy tudd, melyik tábla vagy pályajelzés (kézjelzés) mit jelent!
– Ha balesetet észlelsz, kötelező a segítségadás! Ennek elmulasztása büntetendő cselekedetnek minősülhet.
– Sose menj ki úgy a pályára, hogy alkoholt ittál. A túlzott alkoholfogyasztás tompítja a reflexeidet, ami rendkívül balesetveszélyes.
– Ha fáradtnak érzed magad, inkább állj meg és pihenj, ne erőltesd a síelést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X