Főoldal > MOZGÁS > A sportolók akkor is égetnek kalóriát, ha pihennek

A sportolók akkor is égetnek kalóriát, ha pihennek

sportolók
0

Írta:

Nem újdonság, hogy a sportolsz sok kalóriát égethetsz el, és hatékonyan fogyhatsz – de a sportolók nem csak futás, evezés és más aktív tevékenység közben égetnek több kalóriát, hanem akkor is, ha nem sportolnak – állítják egy friss tanulmányban a Yale Egyetem kutatói. A kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a sportolók akkor is több energiát égetnek, amikor […]

Nem újdonság, hogy a sportolsz sok kalóriát égethetsz el, és hatékonyan fogyhatsz – de a sportolók nem csak futás, evezés és más aktív tevékenység közben égetnek több kalóriát, hanem akkor is, ha nem sportolnak – állítják egy friss tanulmányban a Yale Egyetem kutatói.

A kutatás egyértelműen bizonyította, hogy a sportolók akkor is több energiát égetnek, amikor pihennek, vagy olyan tevékenységet folytatnak, ami nem igényel komoly kalória felhasználást.

A kutatások azt  is bizonyították, hogy a sportolók és nem sportolók anyagcseréje között számottevő különbség van. A sportolók a tápanyagból éppen annyi energiát állítanak elő, mint a nem sportolók, de a sportolók több energiát is fogyasztanak el, mint a nem sportolók. A sportolók izomzatának ugyanis magasabb az energia igénye, sőt nekik több energiára van szükségük az állandó testhőmérsékletük megtartásához is, ez viszont a szervezettől gyorsabb anyagcserét követel meg – vélik a kutatók.

A nem sportolók anyagcseréje energiát spóroló üzemmódra van állítva, de a sportolók esetében az anyagcsere átáll a terheléses üzemmódra – ez azt jelenti, hogy a szervezet megtanulja, hogy mindig készenléti állapotban kell lennie, így felgyorsul az anyagcsere. Ez a felgyorsult állapot akkor is megmarad, ha a rendszeresen sportoló pihen, tévét néz, vagy a heverőn alszik.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X