Főoldal > MOZGÁS > Tuti jeges programok a hétvégére – Irány a Balaton!

Tuti jeges programok a hétvégére – Irány a Balaton!

Balatonkorcsoláyzásmozgászsírégetés
0

Írta:

A Balaton különböző részein az eltérő meteorológiai, vízmozgási adottságok miatt jelentős különbségek lehetnek a jég vastagságában és minőségében, emiatt egyes településeken a korcsolyázóhelyeket csak a jövő héten jelölik ki. Amúgy a Balatonon nemcsak a kijelölt területeken lehet korcsolyázni, hanem a kikötők és veszteglők kivételével sok helyen, ahol a jég biztonságos, és megfelelőek a látási viszonyok. […]

A Balaton különböző részein az eltérő meteorológiai, vízmozgási adottságok miatt jelentős különbségek lehetnek a jég vastagságában és minőségében, emiatt egyes településeken a korcsolyázóhelyeket csak a jövő héten jelölik ki. Amúgy a Balatonon nemcsak a kijelölt területeken lehet korcsolyázni, hanem a kikötők és veszteglők kivételével sok helyen, ahol a jég biztonságos, és megfelelőek a látási viszonyok.

Az első hivatalosan is kijelölt jégpályát Siófokon nyitották meg a hét elején, folyamatos felügyeletet és egészségügyi szolgálatot is biztosítva reggel 8 órától sötétedésig.

Balatonalmádiban a hétvégére jelölik ki a biztonságos korcsolyázóterületet. Egyúttal szombaton elkezdődnek a minden szombaton és vasárnap megrendezésre kerülő jeges programok 14 órától sötétedésig játékos versenyekkel, zenével, forralt borral, és teával.

Alsóörsön vasárnap délután 14 órától a községi strand előtti területre várják a korcsolyázókat, ha a jég eléri a megfelelő vastagságot. Ekkor kezdődik a hagyományos Jégbuli gyorsasági és ügyességi korcsolyaversenyekkel, fakutyázással, jégkorong-bemutatóval, búvármerüléssel és különböző melegítőitalokkal. Az önkormányzat az esti órákig felügyeletet, világítást, egészségügyi szolgálatot és mosdót is biztosít. Egyéb napokon mindenki a saját belátása szerint korcsolyázhat, ha kellő vastagságú a jég.

Révfülöpön az eredeti tervek szerint csütörtökön jelölték volna ki a korcsolyapályát a hajóállomástól keleti irányba eső területen, az egykori teherkikötő vízfelületén, de csütörtökön még csak 6-7 centiméteres jégvastagságot mértek a helyszínen, ezért a pályakijelölést a jövő hétre halasztották. Ha meglesz a kellő jégvastagság, egy hét múlva itt rendezik meg a hagyományos Révfülöpi Rianás programot, amelyet forraltborfőző és farsangisütemény-sütő verseny színesít.

Balatonfenyvesen – amint a jégviszonyok megengedik – a Nagystrand középső részén, a vasútállomással szemben alakítanak ki pályát, és kinyit az illemhely, valamint egy vendéglátóhely.

Badacsonytomajon pénteken döntenek arról, hogy a város strandjain jelölnek-e ki korcsolyapályákat. Ha erre nem lesz lehetőség, a Tomaj és Örs közötti, 71-es főút melletti Belső-tavon akkor is lehet korcsolyázni. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület február 6-án 15 órától itt rendezi meg a hagyományos Jégbuliját.

Balatonföldváron szombaton 10 órától jégkarnevált rendeznek a Fesztivál térnél kijelölt korcsolyázóterületen, versenyekkel, játékokkal, forró italokkal és jégdiszkóval várva az érdeklődőket. 

Zamárdiban hagyományosan a Bácskai utca végénél lévő szabadstrand sekély vizű, biztonságos részére, sötétben is kivilágított pályára várják péntektől a látogatókat. Amíg a jég minősége megengedi, minden délután ingyenesen lehet fakutyázni, hokiütőt, korongot, korcsolyát kölcsönözni, a forralt bort és forró teát pedig becsületkasszában lehet fizetni.

Balatonbogláron nincs kijelölt pálya, de több helyen is lehet korcsolyázni. A helyet ismerők a kikötőtől és kempingtől nyugatra lévő Sziget strandot használják elsősorban, mert a sekély víz miatt biztonságos a terep, és a szélvédettség miatt a jég is simább felületű. Szombaton itt egésznapos farsangi mulatságot rendeznek a gyerekeknek.

Balatonfüreden a tervek szerint pénteken nyílik egy 10 ezer négyzetméteres megvilágított korcsolyapálya az Esterházy strandon. Hétfőtől péntekig a délutáni órákban, szombat-vasárnap 9-től 19-ig várják itt a korcsolyázókat.

Balatonudvariban a strandon és a jégen szombaton 14.30 órától farsangi programot rendeznek felvonulással, vetélkedőkkel, játékokkal.

Keszthelyen a Városi strandon naponta figyelik a jég állapotát, de egyelőre nem találták alkalmasnak arra, hogy hivatalosan is kijelöljenek korcsolyapályát.

Balatonmáriafürdőn a központi strandon jelölnek ki korcsolyázóterületet, amint a jég vastagsága megengedi.

Balatonkenesén a Vak Bottyán strandon, illetve a Bercsényi strandon tervezik biztonságos területek kijelölését, de még nem eléggé ehhez a jég.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X