Főoldal > MOZGÁS > Formában a hűtőben is

Formában a hűtőben is

ázsiabamboo fightjógakendomozgásformatai chi
0

Írta:

Az ázsiai mozgásformák jelentős részét szerencsére már itthon is kipróbálhatod: mindegyik tökéletes választás, ha az alakformálás mellett a stressztől is szeretnél megszabadulni egy hosszú nap után! 1. Kendo A Kendo világszerte egyre népszerűbb: ma már több mint nyolcmillióan űzik ezt a több száz éves japán küzdősportot, amely nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is jótékony […]

Az ázsiai mozgásformák jelentős részét szerencsére már itthon is kipróbálhatod: mindegyik tökéletes választás, ha az alakformálás mellett a stressztől is szeretnél megszabadulni egy hosszú nap után!

1. Kendo

A Kendo világszerte egyre népszerűbb: ma már több mint nyolcmillióan űzik ezt a több száz éves japán küzdősportot, amely nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is jótékony hatással van! Az ázsiai kardforgatás technikájának elsajátításához semmilyen előképzettségre nincs szükséged, a lépéseket és a különleges bambuszkard mozgatását hosszas gyakorlással bárki el tudja sajátítani – a vágások és döfések szigorú szabályai, valamint a mozdulatok tökéletes kivitelezése arra is megtanít, hogyan használd tudatosan a testedet! Mielőtt azonban nekivágnál a Kendóval való ismerkedésnek, be kell szerezned a speciális felszerelést: a kesztyűt, a sisakot és a mellvértet, valamint a bambuszkardot!
Miért érdemes kipróbálnod?
A Kendo a lépéseknek és a bambuszkard forgatásának köszönhetően alaposan megdolgoztatja a láb-, hát- és a karizmaidat, de javítja a testtartást, és növeli az állóképességet is. Ez a különleges keleti mozgásforma tökéletes választás egy hosszú, fárasztó munkanap után: a mozdulatok megnyugtatnak, és segítenek levezetni a stresszt!

0023930_1.jpg ()

2. Tai chi

A Tai chi egy közel háromezer éves mozgásforma, amely jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, elűzi a feszültséget és a stresszt, és harmóniába hoz önmagaddal és a környezeteddel! Az órákon összesen harminchét gyakorlatot sajátíthatsz el, amelyeket meghatározott koreográfia alapján kell elvégezned, méghozzá úgy, hogy közben végig a légzésedre koncentrálsz: a lágy és lassú, de folyamatos mozgás, valamint az izmok ritmikus megfeszülése és ellazulása garantáltan felfrissít majd!
Miért érdemes kipróbálnod?
A Tai chi nemcsak a lelkednek tesz jót, hanem a testednek is: megszabadít a stressztől, csökkenti a magas vérnyomást és javítja a vérkeringést. A tudatos, egyenletes légzés jó hatással van a légzőrendszerre, a gyakorlatok pedig a láb-, fenék- és csípőizmaidat is
erősítik!

3. Bamboo fight

Ha kedveled a keleti harcművészeteket, de a Kendónál és a Tai chinál kevésbé megerőltető edzésekre szeretnél járni, próbáld ki a Bamboo fightot. Ez a különleges mozgásforma a japán küzdősportok legfontosabb mozdulatait ötvözi táncos elemekkel – méghozzá úgy, hogy mindeközben két bambuszbotot kell mozgatnod! Az órákon a lassú, de ritmusos zenére egyszerű, elsősorban ütésekre és rúgásokra épülő gyakorlatokat végezhetsz: ráadásul a Bamboo fighttal úgy égethetsz el rengeteg kalóriát, hogy közben nem terheled meg az ízületeidet!
Miért érdemes kipróbálnod?
A Bamboo fight hatékonyan erősíti a törzs izmait, a vállaidat és a karjaidat, de a rúgásoknak köszönhetően a combjaid és a hátsód is feszesebbé és formásabbá válik! A bambuszbotos gyakorlatok pedig a kézfejedet, az alkarodat és a csuklódat is alaposan megdolgoztatja!

4. Agni-jóga

Ha még soha nem jógáztál, de szeretnéd kipróbálni ezt az ősi mozgásformát, kezdj az Agni-, más néven Hot-jógával! Az órákon harminc olyan gyakorlatot sajátíthatsz el, amelyekhez semmiféle előképzettség nem kell: az ászanákat folyamatosan kell végrehajtanod, méghozzá 36 fokra felfűtött, 60-70 százalékos páratartalmú helyiségben! A hőség nemcsak a jóga hazájának, Indiának a klímáját és hangulatát idézi fel, de ellazítja a testedet is, az izzadás pedig megszabadít a méreganyagoktól!
Miért érdemes kipróbálnod?
A jóga minden fajtája kíméletesen formálja és rugalmassá teszi a testedet, a speciális mozdulatok pedig ellazítanak, és elűzik a stresszt, valamint a feszültséget!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X