Főoldal > MOZGÁS > A rendszeres testmozgás a jó szex titka!

A rendszeres testmozgás a jó szex titka!

mozgásszexualitászsírégetés
0

Írta:

Jobb kondícióval könnyebb Egyértelmű, hogy a szexualitás gyakorlásához szükséges a megfelelő kondíció, ennek hiányában ugyanis csökken a teljesítőképesség, az aktus hossza, intenzitása és maga a libidó is. Ha ugyanis az aktussal együtt járó élettani hatások (emelkedő vérnyomás és pulzus, élénkülő vérkeringés, az izmok fokozódó vérellátása) egy fizikailag gyengébb szervezetben játszódnak le, sokkal erősebben kimerítik azt. […]

Jobb kondícióval könnyebb

Egyértelmű, hogy a szexualitás gyakorlásához szükséges a megfelelő kondíció, ennek hiányában ugyanis csökken a teljesítőképesség, az aktus hossza, intenzitása és maga a libidó is. Ha ugyanis az aktussal együtt járó élettani hatások (emelkedő vérnyomás és pulzus, élénkülő vérkeringés, az izmok fokozódó vérellátása) egy fizikailag gyengébb szervezetben játszódnak le, sokkal erősebben kimerítik azt. És ezt még a központi idegrendszerben felszabaduló, boldogságérzést generáló kémiai anyagok sem feledtetik. A szexualitás egyik fő alapja az egészséges érrendszer. Eredetileg a „kék tablettát” is koszorúér-szűkületre fejlesztették ki, hiszen nitrogén-monoxid tartalma tágítja az artériákat és a kisereket. Tulajdonképpen mellékhatásként fedezték fel, hogy erekciót is képes okozni azoknál, akikben megvan a vágy, de az erek már nem tudnak megfelelő mennyiségű vért pumpálni. A mozgás azzal, hogy fokozza a vérkeringést, növeli az úgynevezett shear-stresszt (áramlási stresszt), ez pedig megnöveli az erek tágulékonyságát azáltal, hogy az ér belhártyáját képező sejtek több nitrogén-monoxidot termelnek. Vagyis a rendszeres kardioedzés jó minden olyan állapotra, amely az érrendszer károsodásával jár, így akár természetes Viagraként is hat.
Ráadásul a mozgás a hormonális- és az idegrendszerhez kapcsolódó szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert is befolyásolja. A rendszeres edzés hatására ugyanis emelkedik a paraszimpatikus tónus, amely jó hatással van az erekcióra és a hölgyek izgalmi állapotára is.

0024334_1.jpg ()

Milyen tényezők csökkentik a vágyat?

Jónéhány olyan tényező ismert, amely negatívan befolyásolja a libidót és/vagy az ágyban nyújtott teljesítményt. – mondja dr. Babai László prevenciós szakértő. Tehát aki igazán jól szeretné megélni a szexualitását, jobban teszi, ha végiggondolja az életmódját, és felhagy azokkal, amelyek csak rajta múlnak. A vágycsökkentő faktorok:

  • dohányzás (hazánkban közel 5 millió fő dohányzik)
  • alkohol (Magyarországon 1 millióan küzdenek alkoholfüggőséggel)
  • a stresszel való megküzdés nem kielégítő volta
  • kémiai szerek, egyes gyógyszerek, kábítószerek
  • húgy- és ivarszervi betegségek
  • akut vagy krónikus betegségek (egy influenza éppúgy elveheti a kedvet, mint a degeneratív kórképek9
  • lelki problémák, pszichés betegségek

Jóga vs. kardioedzés?

Egy német kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat a fizikai aktivitás és a jóga a közérzetre, a hangulatra, a stresszel való megküzdésre, a testképre, a szociális kompetenciákra és a szexuális életre. A kutatások során 18 egészséges személlyel végeztettek egy 20 alkalmas gimnasztikai programot és 21-en vettek részt jógatréningen. A résztvevők a kísérlet előtt és után is kitöltöttek egy kérdőívet, amelyből az alábbiak derültek ki:

  • Mindkét program növelte a szociális kompetenciák mértékét, vagyis mindenki úgy érezte, a rendszeres mozgásnak hála, jobban boldogul a környezetével.
  • A jógázók elmondták, hogy kevésbé érezték magukat feszültnek, fizikálisan és közérzetben is fittebbnek érezték magukat.
  • A kardiomozgást végzők közül azok, akik korábban szexuális problémákról számoltak be, a mozgás hatására ezek javulását érzékelték.  

Az egyik legjobb hatású sporttevékenység ebből a szempontból a futás. Ráadásul ez az egyszerűen megvalósítható mozgásforma (amelynek szinte egyetlen fontos kelléke egy jó futócipő) jótékonyan hat a légző- és keringési rendszerre, erősíti az izmokat, fogyaszt és növeli az állóképességet. Ez utóbbi tulajdonság nyilvánvalóan hozzájárul a jó szexhez is, hiszen egy minimum fél órás aktus, ami tartalmaz előjátékot, orgazmust és befejezést, felérhet akár 5 kilométer futással. Egyéb pozitív hatásai közé tartozik, hogy a futáshoz hasonlóan zsírt éget, és jó hatással van a bőr állapotára is. Aki pedig a futásnál megtapasztalta, milyen remek érzés, amikor átlendülünk a holtponton, a szerelmével is újra és újra kívánja majd átélni az orgazmust – hiszen a két érzet hasonló kémiai folyamatoknak köszönhetően alakul ki.

A szex mégsem sport

Bár a szexuális tevékenység felérhet egy kiadós testedzéssel, természetesen azt nem lehet állítani, hogy a szex átveheti a sportolás szerepét, ám a kondíció megőrzése szempontjából mindenképpen jó hatású. Bizonyos felmérések szerint a rendszeresen sportolók többször is kívánják a szexet vagy gyakrabban élnek át orgazmust és intenzívebben élik meg saját és partnerük szexuális élményeit. Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy csak a sportolók lennének jó szeretők. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára, ne tekintsük csupán kalóriafaló gimnasztikának a szexet, hiszen így kizárólag a teljesítményre koncentrálnánk, ami a dolog lényegét veszi el. A testi és lelki harmónia ebben a kérdésben is döntő jelentőségű.

Forrás: www.orvostkeresek.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X