Főoldal > MOZGÁS > Hajlamos vagy hízásra? Így előzd meg a túlsúlyt!

Hajlamos vagy hízásra? Így előzd meg a túlsúlyt!

diétafogyókőramozgástinédzser
0

Írta:

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában számolnak be vizsgálataikról az Európai Unió HELENA tanulmányának lefolytatói. Eredményeik szerint a gének és az életmód együttes hatása okozza az elhízást, a megfelelő étrend és a testmozgás ellensúlyozza az örökletes hajlamot. Az FTO jelű gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a […]

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóirat legfrissebb számában számolnak be vizsgálataikról az Európai Unió HELENA tanulmányának lefolytatói. Eredményeik szerint a gének és az életmód együttes hatása okozza az elhízást, a megfelelő étrend és a testmozgás ellensúlyozza az örökletes hajlamot.

Az FTO jelű gént korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az elhízással. Azok a felnőttek, akik az FTO gén bizonyos változatából két kópiát hordoznak – azaz nagyjából minden hatodik ember – nagyobb kockázattal szednek fel túlsúlyt.

A mostani tanulmányban 752 tinédzsernél nézték meg, jelen van-e náluk az adott gén. Ezután mérőeszközökkel követték nyomon napi fizikai aktivitásukat egy héten át. Mérték testsúlyukat, derékbőségüket, amiből az derült ki, hogy a gént hordozó és nem hordozó kamaszok között nem volt értékelhető eltérés abban az esetben, ha a hízásra hajlamos fiatalok legalább egy óra mérsékelt testmozgást végeztek. Az FTO gént hordozó tinik körében azonban több testzsírt és nagyobb derékbőséget mértek azoknál, akik kevesebbet mozogtak napi egy óránál.

A felmérésben részt vevő serdülők Görögországban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Svédországban, Ausztriában és Spanyolországban éltek. A tanulmányt a svéd és a spanyol kormány, valamint az Európai Unió támogatta.

Forrás: MTI

$beszur$


További cikkeink a témában

BiotechUSAOczella Eszter

20 perc otthoni edzés a kerek popsiért

Írta:
0

Az alakformálás ősszel sem állhat meg, a feszes és kerek popsi egész évben divatos. Bármilyen formában is vagy, egészen biztos, hogy neked is jól jön majd Oczella Eszter, a BioTechUSA profi fitneszversenyzőjének 20 perces, kezdőknek ajánlott popsiformáló videós edzése, amit felszerelés nélkül, otthon is rendszeresen végezhetsz és akár már 4 hét alatt látványos változásokat érhetsz el. (X)

Kövess Facebook-on!
X