Főoldal > MOZGÁS > Fuss helyesen!

Fuss helyesen!

0

Írta: and

A kocogás az egyik legnagyszerűbb sport, szinte nem kerül semmibe, és mégis számos jótékony hatás fűzhető hozzá.  Azonban a jó technika döntő jelentőségű, mert így kiküszöbölheted a sérüléseket és maga a futás is könnyebb lesz. Kiváló trénerek tanácsait gyűjtöttük össze, amelyek segítségével gyorsabban lehetsz még fittebb. Nézz előre! Lényeges, hogy egyenesen és könnyedén helyezkedj el, […]

A kocogás az egyik legnagyszerűbb sport, szinte nem kerül semmibe, és mégis számos jótékony hatás fűzhető hozzá.  Azonban a jó technika döntő jelentőségű, mert így kiküszöbölheted a sérüléseket és maga a futás is könnyebb lesz. Kiváló trénerek tanácsait gyűjtöttük össze, amelyek segítségével gyorsabban lehetsz még fittebb.

Nézz előre!

Lényeges, hogy egyenesen és könnyedén helyezkedj el, mielőtt nekilendülnél, a légzésed legyen egyenletes, majd pedig képzeld el azt, hogy a fejed búbjához egy madzag van erősítve, mintha marionett bábú lennél. Képzeletben valaki húzza ezt a zsinórt, tehát így végig egyenesen fogod tartani a fejed, a törzsed és a medencédet. Emeld fel az álladat, szegezd a tekintetedet előre, ne a talajt nézd mozgás közben.

fusshelyesen2.jpg ()Tartsd a karod!

90 fokos szögben legyenek a könyökök, de ne csapkodjon úgy a karod, mintha szárnyak lennének, miközben előre-hátra lendíted, mert így energiát pazarolsz. Ehelyett, a vállakat lazítsd el és a karok a mellkas és a csípő közötti tengelyen mozogjanak. Minden helyes mozdulat előrébb visz a futás során.

Óvatosan a földet érésnél!

A legtöbb futó vagy a lábujjait, vagy a sarkát helyezi először a talajra, de ideális esetben a lábfej teljes boltozatán kellene landolnod, és onnan tovább löknöd magad. Azok, akik a sarkukat vetik be ilyenkor, a hát alsó részében jelentkező fájdalmak megjelenését kockáztatják. Ha pedig a lábujjakra érkezel, akkor a ránehezedő súly miatt túlfeszítheted a lábikrában lévő izmokat.

Maradj egy vonalban!

Ha a talpad teljesen „rásimul” a talajra, akkor egyenesen a térd alatt kell lennie, a térdnek pedig minden egyes mozdulat végeztével a csípővel kell egy vonalba kerülnie. Ahhoz, hogy elérd ezt a fajta kiegyenesedést, hajolj egy picit előre, körülbelül két-három fokot. Így még oldottabb lesz minden futó mozzanat.

Lazán az öklökkel!

Megfontolandó tanács, hogy a kezeidet ne szorítsd ökölbe, hanem inkább lazítsd el, mintha csak egy darabka papírt tartanál a hüvelykujjad és a mutatóujjad között. Ha összeszorítod az öklöd, akkor az előidézi az izmok összehúzódását, amivel feleslegesen tékozlod el az erődet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X