Főoldal > MOZGÁS > Leleplezzük az edzésmítoszokat!

Leleplezzük az edzésmítoszokat!

0

Írta: and

Igaz, vagy hamis? Most minden kiderül! Igaz, hogy mindig izzadok? Igaz! Akár edzel, akár nem, az izzadás egy állandó folyamat. Az izzadás szabályozza a testhőmérsékletet, illetve folyamatosan nedvesen tartja a bőrt – és ez észrevétlenül, az egész tested felületén zajlik. Persze ha edzel, vagy nagyon meleg van, az izzadási folyamat intenzívebb lesz, mert a tested […]

Igaz, vagy hamis? Most minden kiderül!

Igaz, hogy mindig izzadok?

Igaz! Akár edzel, akár nem, az izzadás egy állandó folyamat. Az izzadás szabályozza a testhőmérsékletet, illetve folyamatosan nedvesen tartja a bőrt – és ez észrevétlenül, az egész tested felületén zajlik. Persze ha edzel, vagy nagyon meleg van, az izzadási folyamat intenzívebb lesz, mert a tested ekkor sokkal nagyobb mértékben igyekszik szabályozni saját hőháztartását.

edzesmitosz2.jpg ()Igaz, hogy egy ember maximum három litert képes izzadni egy nap?

Nem igaz. Az izzadás függ a folyadékbeviteltől, illetve a klímától. Még a hidegebb éghajlaton élő emberek is képesek óránként egy litert izzadni, míg a melegebb vidékeken élők akár két-három liter verejtéktől is megszabadulhatnak óránként.

Melegebb időben való edzés során tényleg több kalóriát égetek el?

Igen, mert ilyen esetben a szívnek még keményebben kell dolgoznia, hogy meg tudja őrizni az izmok oxigénnel való ellátottságát, ezért extra vért kell pumpálnia az erekbe, valamint ilyenkor az izzadási folyamat is aktívabb, hogy a testhőmérséklet a biztonságos tartományban maradhasson. De ne gondold, hogy jelentős kalóriatöbbletről van szó ilyenkor: az elégetett plusz kalóriák száma kb. egy falat csokoládé kalóriatartalmának felel meg.

A fényvédő krémek valóban gátolják az izzadást?

Nem, ez nem igaz. A fényvédő krémek nem befolyásolják az izzadás mechanizmusát, így ha edzés közben napvédővel véded a bőröd a káros napsugaraktól, azzal nem akadályozod meg az izzadást. Arra viszont figyelj oda, hogy megfelelő időközönként, legalább két óránként kend be újra a bőrödet, mert az izzadság hatással lehet a fényvédő hatékonyságára.

Valóban érdemes sportitalt fogyasztani az edzés során?

Igen, de azért tarts mértéket. A verejtékezés során elektrolitokat veszít a szervezeted, amelyeket pótolni kell a további megfelelő működéshez. A sportitalok gyorsan felszívódnak, és képesek visszapótolni az elvesztett ásványi anyagokat – azonban vigyázz velük, mert némelyik meglehetősen magas kalóriatartalommal bír. Győződj meg róla, hogy nem veszel magadhoz üres kalóriákat a sportitalok fogyasztása során.

A szervezet tényleg nehezebben működik párás időben?

Igen, mert a bőr és a test számára a kissé száraz levegő a megfelelő, mert ilyenkor a saját nedvességét a test könnyebben el tudja párologtatni. Párás időben a levegő telített nedvességgel, ami megnehezíti az izzadság elpárolgását. Ettől a testhőmérséklet megemelkedik, és még egy könnyű edzést is nehezebb teljesíteni ilyen körülmények között.

Wellness Cafe tippek:

  • Melegben is nyugodtan mozogj, ám készülj fel a megváltozott körülményekre. Viselj vékony, jól szellőző, világos színű edzőruhát.
  • Jó választás a sportszoknya, mert nem csak csinos és divatos, de remek szellőzést biztosít.
  • Ne feledkezz meg a sapkáról erős napsütésben. Ha nem félted a frizurádat, érdemes megnedvesíteni a sapit, hogy folyamatosan hűteni tudja a fejed.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X