Főoldal > MOZGÁS > Érezd India ritmusát!

Érezd India ritmusát!

0

Írta: and

Az indiai táncokat mindig is körüllengte egyfajta misztikus hangulat, a tudat, hogy most valami igazán különlegesbe foghatsz bele. Augusztus vége pont egy ilyen lehetőséget tartogat: Sandhyadipa Kar, az odisszi elnevezésű tánc egyik legkiemelkedőbb képviselője több ízben tett már látogatást Magyarországon, most segítségével az érdeklődök negyedszer is betekintést nyerhetnek az odisszi tánc rejtelmeibe. A táncosnő egy […]

Az indiai táncokat mindig is körüllengte egyfajta misztikus hangulat, a tudat, hogy most valami igazán különlegesbe foghatsz bele. Augusztus vége pont egy ilyen lehetőséget tartogat: Sandhyadipa Kar, az odisszi elnevezésű tánc egyik legkiemelkedőbb képviselője több ízben tett már látogatást Magyarországon, most segítségével az érdeklődök negyedszer is betekintést nyerhetnek az odisszi tánc rejtelmeibe. A táncosnő egy híres művészcsalád gyermeke, és már kiskora óta hódol az indiai táncoknak. Számos országban népszerűsítette már az odisszi táncot, de Brazílián és az Egyesült Államokon kívül hazánkba szeret leginkább visszajárni, hiszen Magyarországon is sok tanítvány várja az újabb gyönyörű mozdulatokat.

indiatanc2.jpg ()Az odisszi tánc csupa nőiesség, csupa báj, maga a varázslat, és épp emiatt szerte a világon nagy népszerűségnek örvend, sőt, itthon is sokan kezdik megismerni és megszeretni ezt az elbűvölő táncot.

A kezdő odisszi kurzus keretein belül elsajátíthatod a kelet-indiai táncstílus alaplépéseit és a mudrákat, valamint egy rövid táncverset is megismerhetsz az órán. Megtanulhatod a rendkívüli alappozíciókat, amelyek a hindu templomokban látható faragásokat idézik, ezenkívül a világhírű táncművésznő a mudrák világába is elkalauzol.

A haladó odisszi kurzus (a Baszanta Pallavi) során Sandhyadipa Kar egy könnyed, lágy és csodálatos lépésekből, mozdulatokból felépülő ritmikus táncsort mutat be, amelyet ha szívvel-lélekkel csinálsz, akkor a harmónia, a lelki egyensúly egy egészen új szintjét tapasztalhatod meg.

Dióhéjban az odissziről

Az odisszi „hamisítatlan” ősi, klasszikus indiai, egészen pontosan templomi tánc, amely India keleti részéből, Orisszából indult hódító útjára. A Jagannath Puri és Konark templomok falain díszelgő faragott szobrok táncos pozícióit eleveníti meg, az elmesélő darabok ezzel szemben a hindu vallás isteneit és istennőit ábrázolják.

Több karakteres vonás jellemzi az odisszi táncot, hasonlatosan a többi indiai táncstílushoz magában foglalja a következőket: a Nritta (tiszta tánc), melynek esszenciája a mozdulatok ékessége és a mesteri technikai megvalósítás, és az Abhinaya, ahol az arc játéka, a kézmozdulatok különleges értelmet nyernek, tulajdonképpen az arckifejezéssel, a mimikával egy történetet kelt életre a táncos. A tánc valódi szépségét a tribanghi elnevezésű alappozíció adja: ekkor a táncos gyönyörű ívet vesz fel, hiszen a test mintegy nőiesen megtörik a csípőnél, a mellkasnál és a nyaknál. A tánc eszköztárában nagy jelentőséget tulajdonítanak a mudráknak, tehát a kézjeleknek. A mudra szó szerinti jelentése bélyeg, pecsét, ennek a táncban szimbolikus rendszere van, és hozzájárul a történetek megjelenítéséhez.

Bővebb információk: www.indiaitanc.hu

A kurzus helyszíne: a Trafó táncterme (1094, Budapest, Liliom u. 41.)

Augusztus 23-26.: 16:00-18:00 Kezdő odisszi kurzus; 19:00-21:00 Haladó odisszi kurzus (Baszanta Pallavi).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X