Főoldal > MOZGÁS > Mozogj és méregteleníts egyszerre Bikram jógával!

Mozogj és méregteleníts egyszerre Bikram jógával!

0

Írta: and

A Bikram jóga úgynevezett meleg jóga, vagyis felmelegített környezetben, teremben végzik a gyakorlatokat. A Bikram jóga 26 gyakorlat és két légzőgyakorlat egymásra épülő sorozata, ezeket az ászanákat Bikram Choudhury választotta ki és állította sorrendbe úgy, hogy az adott testhelyzet – a jótékony hatásai mellett – felkészítse a szervezetet, előnyújtsa az izmokat és a szalagokat a […]

A Bikram jóga úgynevezett meleg jóga, vagyis felmelegített környezetben, teremben végzik a gyakorlatokat. A Bikram jóga 26 gyakorlat és két légzőgyakorlat egymásra épülő sorozata, ezeket az ászanákat Bikram Choudhury választotta ki és állította sorrendbe úgy, hogy az adott testhelyzet – a jótékony hatásai mellett – felkészítse a szervezetet, előnyújtsa az izmokat és a szalagokat a következő gyakorlatra.

bikram2.jpg ()A gyakorlatok felét állva, másik felét pedig a talajon fekve kell végezni a jógaoktató instrukciói alapján. Minden gyakorlatból két ismétlés van, hogy a végrehajtás minél jobban, pontosabban menjen. Először hosszabb ideig kell az adott pózt kitartani, majd a második ismétlés során a jógázó már feszegetheti saját határait, és megpróbálhatja tökéletesíteni a gyakorlatot.

Minden jógaóra 90 perces, és 38-40°C-ra felfűtött, magas páratartalmú levegőjű teremben végzendő. Ennek oka, hogy ilyen magas hőmérséklet mellett az izmok, ínszalagok lazábbak, könnyebben nyújthatók, ezáltal a sérülésveszély kockázata lényegesen lecsökken. Kitágulnak az erek, felpezsdül a vérkeringés, harmonikussá válik a vérnyomás, és beindul a szervezetben az energiaáramlás is. A meleg pedig emellett fokozza az izzadást, így a szervezetben felhalmozódott méreganyagok kiválasztása igen hatékony – készülj fel, hogy rengeteget fogsz izzadni az órán, épp ezért érdemes előtte sok folyadékot fogyasztani, és a pózok közti szünetekben is kortyolni.  

bikram3.jpg ()Egy 90 perces óra alatt a 26 gyakorlat segítségével a teljes testet átmozgatják, az izomzat és a belső szervek oxigéndús vérhez jutnak.

Emellett a jóga fejleszti a koncentrációs képességet, az önuralmat és a türelmet is, hiszen a gyakorlatok pontos végrehajtásához végig nagyon oda kell figyelni a testünk minden porcikájára – első néhány alkalommal pedig nem is biztos, hogy minden mozdulatot végre tudunk hajtani.

A Bikram jóga órán csak saját magunkra koncentrálunk, megfigyelhetjük testünk, lelkünk reakcióit, elcsendesedhetünk, megnyugodhatunk, kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk.

Megtapasztalhatjuk saját korlátainkat, megismerhetjük gyengeségeinket és erősségeinket, és megszabadulhatunk a bennünket ért stressztől.

A jóga számos jótékony hatással bír, már csak ezek miatt is érdemes kipróbálni. Remekül méregtelenít, felfrissít, energetizál. Puhítja, szépíti a bőrt, segít megszabadulni a narancsbőrtől. Javítja a mozgáskoordinációt és koncentrálóképességet, elűzi a stresszt, és segít álmatlanság esetén. A melegben végzett mozgás tágítja az ereket, javítja a test vérellátását, valamint a keringést, erősíti a légző- és immunrendszert, javítja a testtartást, a kondíciót, definiálja, tónusossá teszi az izmokat, és segít a fogyásban is, sőt, a testi-lelki megtisztulás elérésben is.

Forrás és fotók: Bikram Jóga Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X