Főoldal > MOZGÁS > 5 tipp, hogy motiváltan tudj edzeni

5 tipp, hogy motiváltan tudj edzeni

0

Írta: and

Még a legelszántabb sportemberekkel is előfordul, hogy nincs kedvük még csak megmozdulni sem, nemhogy teljesíteni a napi edzésadagot. A mozgás viszont segíthet a mindennapi életben, a problémák megoldásában, a feszültség levezetésében, és persze hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, és az alakformáláshoz is. Az apró motiváló tényezők segíthetnek akkor, amikor nehezünkre esik a mozgás, később pedig testünk […]

Még a legelszántabb sportemberekkel is előfordul, hogy nincs kedvük még csak megmozdulni sem, nemhogy teljesíteni a napi edzésadagot. A mozgás viszont segíthet a mindennapi életben, a problémák megoldásában, a feszültség levezetésében, és persze hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, és az alakformáláshoz is. Az apró motiváló tényezők segíthetnek akkor, amikor nehezünkre esik a mozgás, később pedig testünk és lelkünk is hálás lesz azért, hogy mégis a mozgást választottuk a tespedés helyett.

1. Válassz hozzád illő sportot!

Mint a párválasztás esetében, a sportban is hatalmas a választék, és ebből kell kiválasztanunk a számunkra „igazit”. Ez sosem könnyű, de érdemes rászánni az időt, és többféle mozgásformát kipróbálni ahhoz, hogy el tudd dönteni, számodra melyik nyúlt élvezetet amellett, hogy hatásosan megmozgat és formál.
Ha nem szereted az aerobikot, nem kell azt erőltetned csak azért, mert a barátnőd arra esküszik – ha inkább bringára pattannál, mert ezt élvezed, akkor voksolj amellett.
Hogy honnan ismered meg az „igazit”? Rá fogsz érezni! Ha sportolás után a kellemes fáradtság ellenére azt érzed, hogy kirobbansz az energiától, boldog vagy, feltöltődtél, és bármikor újrakezdenéd az edzést, akkor valószínűleg megtaláltad a sportodat. Bármit is csinálsz, a lényeg, hogy örömmel, kedvvel és lelkesen tudj mozogni, és ne kötelező tortúrának érezd a mozgást.

2. Mozogj reggel!

sportmot2.jpg ()Nem véletlenül esküsznek sokan a reggeli sportra: felkelés után a szervezet ereje teljében van, még nem szembesült a munkahelyi stresszel, rohanással, problémákkal, így minden energiájával a mozgásra tud koncentrálni. Próbáld ki, hogy még munka előtt beiktatod a napi sportot! Bár valószínűleg korábban kell majd felkelned emiatt, mint általában, de a kezdeti fáradtság ellenére pillanatok alatt feltöltődsz energiával, és ez az egész napodra jó hatással lesz majd. Gondolj bele, mennyivel jobb úgy bemenni dolgozni, hogy aznap már csináltál valami olyat, ami testileg és lelkileg is feltölt, munka után pedig nyugodtan tudsz pihenni.

3. Tűzz ki egy célt!

Bármit is sportolsz, legyen vele legalább egy konkrét célod, amit kitűzöl magad elé. Ez a célkitűzés fogja ébren tartani a motivációdat, hiszen ha megfogadtad, hogy teljesíted, akkor bizonyára minden tőled telhetőt meg is teszel majd érte. Persze fontos, hogy a cél reális legyen, megfeleljen a felkészültségednek és az edzettségednek, és ne legyen túl hosszú távú, inkább belátható időn belül teljesíthető! Ha három napja kezdtél el futni, ne a maraton teljesítésében gondolkodj, hanem magadhoz mérten tűzd ki a célt, így biztosan teljesíteni is tudod majd azt. Ha pedig megvalósult, jöhet egy újabb, nagyobb falat, így apránként, fokozatosan  fejlődhetsz, és mindig motivált maradhatsz. 

4. Sportolj zenére!

Bármilyen mozgásformát is űzöl, érdemes kipróbálnod közben a zenehallgatást. Igyekezz az adott sport intenzitásához és hangulatához illő zenét találni, amely segíthet, amikor szükséged van rá, és megalapozhatja az edzésed hangulatát. A zene jókedvre derít,  ösztönöz, elterelheti a figyelmed a nehézségekről, és átlendíthet a holtponton. Válassz egy úgynevezett power song-ot is magadnak, vagyis egy jolly joker zenét, ami mindig, minden helyzetben jobb kedvre derít, felpörget, és ha úgy érzed mozgás közben, hogy jön a holtpont, nem bírod tovább, léptess ehhez a számhoz, és mindent bele!

5. Legyen saját „menetrended”!

Törekedj a rendszerességre és az állandóságra a mozgásban, ezzel sikeresen ösztönözheted magad a sportolásra, és előre fel is tudsz készülni rá. Jelölj ki fix napokat minden héten, amikor mindenképpen sportolni fogsz, és próbáld csak vészhelyzet esetén elhalasztani az adott edzést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X