Főoldal > MOZGÁS > Ez a 4 leghatásosabb combformáló gyakorlat

Ez a 4 leghatásosabb combformáló gyakorlat

0

Írta: and

Ha te is szuper lábakra vágysz, nincs más dolgod, mint hetente 3-4 alkalommal rászánni egy kis időt és energiát a tornára – meglásd, pár héten belül mindenki a te virgácsaidra irigykedik majd! 1. Guggolás Állj egyenesen, lábadat terpeszd csípőszélességben, a kezed tedd csípőre. Ha felkészültél, akkor guggolj le úgy, mintha egy székre akarnál leülni. A […]

Ha te is szuper lábakra vágysz, nincs más dolgod, mint hetente 3-4 alkalommal rászánni egy kis időt és energiát a tornára – meglásd, pár héten belül mindenki a te virgácsaidra irigykedik majd!

1. Guggolás

Állj egyenesen, lábadat terpeszd csípőszélességben, a kezed tedd csípőre. Ha felkészültél, akkor guggolj le úgy, mintha egy székre akarnál leülni. A hátad végig legyen egyenes, a terpeszen ne szélesíts, a térdeid pedig maximum a bokád vonaláig mehetnek előre – így tudod elkerülni a térdek megterhelését, és egy esetleges sérülést. Ha leguggoltál, maradj úgy egy másodpercig, majd emelkedj vissza a kiinduló helyzetbe. A farizmaid végig tartsd feszesen, így a combizmok mellett azokat is megdolgoztatod.
Nehezítheted úgy a gyakorlatot, hogy a kezeidben egy-egy kézi súlyzót tartasz.

Ismétlés: kezdőknek 4×12, haladóknak 8×12

comb2.jpg ()2. Kitörés

Igazi jolly-joker gyakorlat, amely a combizmok mellett a farizmokat is keményen megdolgoztatja. Állj  zárt lábbal egyenesen, a kezed tedd csípőre majd az egyik lábaddal lépj ki előre, közben hajlítsd a lábad úgy, hogy a térded a földhöz közelítsen, majd lépj vissza a kiinduló helyzetbe. A gyakorlat során figyelj arra, hogy a térded ne menjen előrébb a bokádnál, törekedj arra, hogy a kilépő lábad vádlija a comboddal derékszöget zárjon be, így hatásos a gyakorlat. Ismételd 12-szer a kitörést, majd cserélj lábat.
Ezt a gyakorlatot is nehezítheted úgy, hogy közben súlyzót tartasz a kezedben a tested mellett.

Ismétlés: kezdőknek 2×12 lábanként, haladóknak 4×12, vagy 6×12 lábanként.

3. Lábemelés oldalra

Feküdj az oldaladra, az egyik kezeddel támaszd meg a fejed, a másik kezeddel pedig támaszkodj a mellkasod előtt a talajon. A lábaid legyenek kinyújtva, a felül lévő lábadat pedig emeld fel kb. 45 fokos szögig oldalra a levegőbe, majd ereszd vissza. Végezz 24 ismétlést, majd cserélj oldalt, és a másik lábaddal is ismételd meg a gyakorlatot. Ez a mozgás a külső combokat, a csípőt és a feneket is formálja.
Nehezítheted úgy ezt a gyakorlatot, hogy felcsatolsz egy-egy bokasúlyzót.

Ismétlés: kezdőknek 4×24 lábanként, haladóknak 8×24 lábanként.

4. Tárogatás

Feküdj hanyatt, a lábaidat emeld meg összezárva derékszögben a plafon felé, a kezedet tedd a csípőd alá. Ebben a pózban terpeszd szét a lábaidat úgy, hogy a térdeid egyenesek maradjanak, majd zárd össze őket a kiinduló helyzetbe. Ez a gyakorlat a belső combot formálja hatékonyan. Ha szeretnéd nehezíteni a gyakorlatot, csatolj fel bokasúlyzót. Szintén nehezíted a mozgást, ha nagy terpeszből indítod a gyakorlatot, és onnan csinálsz apró, de nagyobb terpeszeket.

Ismétlés: kezdőknek: 4×24, haladóknak 8×24

Wellness Cafe tipp:

A felsorolt tornagyakorlatok mellett számos sportnak van kiváló combformáló hatása. Az egyik leghatásosabb mozgás a futás, – így minden olyan sport remekül alakítja a comb izmait, amelyben futni kell. A gyaloglás és a nordic walking is segíthet, a kerékpározás pedig szintén szuper erre a célra.

A gyakorlatok előtt melegíts be, nehogy meghúzódjanak az izmaid, és figyelj az ízületekre is, hogy a térded és a bokád ne szenvedjen károsodást. Figyelj mindig a szabályos gyakorlat-végzésre, mert ha nem megfelelő pozícióban vagy, akkor nem csak nem lesz hatásos a torna, de akár sérüléshez is vezethet.

Ne feledkezz meg a nyújtásról sem, a gyakorlatok után nyújtsd meg óvatosan a megdolgoztatott izmokat, majd lazítsd el a lábaidat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X