Főoldal > MOZGÁS > Síelj jobban pilates-szel!

Síelj jobban pilates-szel!

előkészületgyakorlatmozgáspilates
0

Írta:

A sérülések és a hegyimentők elkerülése mellett, javíthatjuk technikánkat, így hosszabban és jobban tudunk siklani.   A sí különleges mozgás, készítsd fel testedet! Pilates reformer gépes gyakorlatokkal a sérülések elkerülése mellett, javíthatjuk technikánkat és hosszabban, jobban és élvezetesebben tudunk siklani. Hétköznapokon csípőnk üléskor hajlított helyzetben merevedik, és járáskor is csak előre hátra, egy síkben mozgatjuk.  […]

A sérülések és a hegyimentők elkerülése mellett, javíthatjuk technikánkat, így hosszabban és jobban tudunk siklani.  

A sí különleges mozgás, készítsd fel testedet!

Pilates reformer gépes gyakorlatokkal a sérülések elkerülése mellett, javíthatjuk technikánkat és hosszabban, jobban és élvezetesebben tudunk siklani. Hétköznapokon csípőnk üléskor hajlított helyzetben merevedik, és járáskor is csak előre hátra, egy síkben mozgatjuk.  Az oldalirányú mozgások (terpesz és zárás) a léc széleinek terheléséhez, míg a rotáció a forduláshoz elengedhetetlen.  Ha nem készítjük fel csípőnket a térdeinkre zúdul a terhelés, ezért olyan gyakoriak a térdsérülések.

A hagyományos mozgások is nagyon fontosak az erőnlét szempontjából, de a speciális fékező, lassító gyakorlatokkal a mozgás folyamatosságának, könnyedségének fejlesztésében a pilates verhetetlen. Így kevesebbet esünk, és jobban alkalmazkodhatunk a pálya kihívásaihoz.

Teszteld a csípődet!

Próbálj egy-egy sima talajra helyezett papírlapokra állva kipróbálni milyen nehezen tudod csípőnkből terpeszteni-zárni lábadat és csípőből fordulni, vagy csak éppen elindítani ezeket a mozgásokat!
 
pilatesrehab.jpg ()A pilates remek felkészítő a síeléskor ránk váró terhelésre és ebben kiemelt szerepe van a reformer gépnek és néhány kiegészítőnek.
A hatékony síelés szabad csípő mozgásokat és a jól stabilizáló izomzatot kíván.
A lábfej-boka mozgásokat és tompító szerepét a bakancs nagyrészt kikapcsolja, így a  csípő térd-gerinc rugalmasságára szorul testünk. Mivel a csípőink kellő felkészítés nélkül nem tudják átvenni ezt a feladatot, nagy mértékben a térdekre hárul a feladat, ami csak azonban csak egy síkban –előre és hátra- mozog.  Más irányokba ugyan tart egy darabig, de hamar szakadhatnak a szalagok, porcok, ezért olyan gyakori a térdsérülés.

A pilates gyakorlatok során a törzsizomzat és stabilizáló reflexeink fejlesztésével  egyensúlyunk javul, ami abban segít, hogy kevesebbet essünk. A gyakorlatok során úgy erősíthetjük izmainkat, hogy ízületeink mozgásterjedelme nő, így jobban alkalmazkodhatunk a pálya egyenetlenségeihez.

Reformer pilates gépen, szakképzett és felkészült oktatóink felügyeletével ezek a csípőmozgások és törzs stabilizálása hatékonyan, akár heti 1x-2x alkalommal is elvégezhető.

Nem szükséges mindig izmokkal megfeszítve tartani magunkat,  a pilates segít megtalálni a legjobb tartást, melyben a legnagyobb terhelést az izomzatunkról a jóval teherbíróbb csontjainkra vezetjük. Fordulásoknál nem csak a térdet -csípőt erőltetjük, hanem a törzsön végigvezetve felhasználjuk a törzs lendületét is.
Nem pusztán a sérülések elkerülése a cél, hanem hatékonyabb, hosszabb élvezet kifáradás nélkül.  
Pilates gyakorlatokkal a elérthetjük a „flow”-t, ami nem akadozó mozdulatok sorozata, hanem folytonos, könnyed mozgás. Még nem késő! Keressen fel a felkészüléshez egy pilates oktatót!

További információ és otthon végezhető bemelegítő gyakorlatok: www.pilates.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X