Főoldal > MOZGÁS > Mozogj a szabadban, irány a hegy!

Mozogj a szabadban, irány a hegy!

geocachingkincsvadászatmozgásszabadteljesítménytúra
0

Írta: and

Ezt a két mozgásformát űzheted egyedül, vagy társasággal, mindkettő költséghatékony, ráadásul túra közben a természet szépségeiben is gyönyörködhetsz. Mi a geocaching? A geocaching az Egyesült Államokból indult szabadidős tevékenység, mely kb. 150 éves múltra tekint vissza, és a kincskeresés ősi ösztönén alapul. A geocaching lényege, hogy egy lezárt ládikát az egyik játékos elrejt egy általa […]

Ezt a két mozgásformát űzheted egyedül, vagy társasággal, mindkettő költséghatékony, ráadásul túra közben a természet szépségeiben is gyönyörködhetsz.

Mi a geocaching?

A geocaching az Egyesült Államokból indult szabadidős tevékenység, mely kb. 150 éves múltra tekint vissza, és a kincskeresés ősi ösztönén alapul.

A geocaching lényege, hogy egy lezárt ládikát az egyik játékos elrejt egy általa kiszemelt helyen, és GPS készülékkel rögzíti a láda helyének pontos koordinátáit. A kincsesláda valójában egy vízhatlan háztartási doboz, melyben elfér egy füzet, íróeszköz, egy kétnyelvű (magyar-angol) üzenet, és egy apró ajándék, melyet a megtaláló a birtokába vehet. Cserébe a megtaláló is elrejt valami apróságot a ládába. Fontos, hogy ez sose legyen élelmiszer, hanem egy jelképes ajándék, pl. kulcstartó, kinderfigura.
Ezek után a játékos adatokat eljuttatja a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület és a geocaching nemzetközi honlapjára . Így mindenki számára elérhetővé válnak az adatok, akik részt kívánnak venni a kincsvadászatban.  Érdemes tehát GPS-t vinnetek magatokkal, de hagyományos térképpel is teljesíthető a játék.

tura2.jpg ()Az igazán vállalkozó kedvűek pedig rendszeresen megmérethetik tájékozódási képességüket versenyeken is.

További információ:
www.geocaching.hu
hu.wikipedia.org/wiki/Geocaching
geocaching.lap.hu

Mi a teljesítménytúra?

A nevében is benne van, hogy a geocachingtől eltérően a teljesítménytúrában a teljesítményen van a hangsúly. Egy meghatározott időn belül kell megtenni a túra távját. Szerencsére itthon egyre népszerűbb a teljesítménytúrázás, számos klub, egyesület foglalkozik túraszervezéssel, így egy hétvégén akár tíz túra közül is ki tudod választani a számodra legszimpatikusabbat.

Ha még csak most barátkozol a teljesítménytúrázással, kezd egy rövid távú,10 kilométeressel, majd, ha belejöttél jöhetnek az egyre hosszabb, több szintemelkedést tartalmazó túrák. A profik akár 200 kilométeres túrát is találhatnak a naptárban.
A túra alkalmával kapsz egy leírást (itinert) a túra útvonaláról, szintjéről, amit követned kell, majd az útvonalon ellenőrzőpontokon lesznek, ahol felfrissítheted kicsit magad teával, csokival, és az itineredre pecsétet kapsz. Ezzel is ellenőrzik, hogy szabályosan jártad végig a túrát, így a végén jöhet a megérdemelt oklevél és kitűző.  Nem kell aggódnod, a szintidők elég barátiak, így, ha megszomjaznál, megéheznél út közben, bőven lesz időd betérni egy étterembe vagy boltba is.

További információ: www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X