Főoldal > MOZGÁS > Jorkyball – foci nem csak pasiknak

Jorkyball – foci nem csak pasiknak

csapatsportfocijorkyballmozgásszabály
0

Írta: and

Élvezd a szituációs játékot E forradalmian új sportág teljesen más megvilágításba helyezi a szabadidős, a hobbi és az élsport szintjén űzött labdarúgást. A Jorkyball olyan dinamikus csapatsport, mely kiválóan illeszkedik a 21. század felpörgetett életritmusához– mondja Nemes Koppány, a Magyar Jorkyball Szövetség elnöke. A Jorkyball vagy beltéri foci egy kb. 50 négyzetméteres, két térfélre osztott […]

Élvezd a szituációs játékot

E forradalmian új sportág teljesen más megvilágításba helyezi a szabadidős, a hobbi és az élsport szintjén űzött labdarúgást. A Jorkyball olyan dinamikus csapatsport, mely kiválóan illeszkedik a 21. század felpörgetett életritmusához– mondja Nemes Koppány, a Magyar Jorkyball Szövetség elnöke.

A Jorkyball vagy beltéri foci egy kb. 50 négyzetméteres, két térfélre osztott fedett pályán zajlik. Minden pályatípus talajborítása műfű, és az összes típus azonos szabályrendszer alapján van zónákra osztva. A pályákat felül háló, oldalt pedig átlátszó plexifalak, illetve nem átlátszó, fehér szendvicspanelek borítják – fűzi hozzá szakértőnk.

A játékosok közti fizikai erőviszonyok nem élveznek nagy különbséget, inkább a mentális képességre, a koncentrációra valamint a taktikára helyeződik a hangsúly és a Jorkyball fő előnye, hogy nem igényel semmilyen futball-előképzettséget.

Ahol a jó szellem érvényesül

A Jorkyball gyors, ütemes, logikát és taktikát igénylő sport, ahol a csapatok 2 vagy 4 főből állnak, és 7 gólig tart egy szett. Barátnőddel ketten is játszhatjátok, s közben olyan szabályokat alkothattok, amilyeneket szeretnétek: cselezhettek, gólt lőhettek, szerelhettek, védhettek, és mindehhez nem kell 8 vagy annál több játékost beszerveznetek.

A beltéri foci a tökéletes kikapcsolódás és alakformálás együttes élményét nyújtja: minden izmodat átmozgatja és már 20 perc után jelentős számú kalóriát égetsz el, hiszen a játék pörgős dinamikájának fenntartását célozza az egyik legfontosabb alapszabály: a labda soha nem állhat meg, akár támadsz, akár védekezel.

Általános szabályok

A meccset kettő, 2-2 játékosból álló csapat játssza, valamint 1 vagy 2 cserejátékos, ám csere kizárólag a szett elején engedélyezett – tájékoztat Nemes Koppány.

Minden csapat egy támadóból és egy védőből áll, akiket a szett elején kell kijelölni. A támadó az egész pályán mozoghat, kivéve az ellenfél kirúgási zónáját (piros terület), a védekező játékos nem haladhat át a középvonalon, hacsak korábban meg nem szerezte a labdát a saját térfelén (ilyenkor beléphet az ellenfél középső zónájába, a piros zóna végéig).

Sorsolás dönti el, hogy ki kezd: gól esetén az a csapat végzi a kirúgást, amelyik a gólt szerezte. A labdát a saját kirúgási zóna fehér vonalára kell tenni, a rúgás pillanatában minden játékosnak a saját kirúgási zónájában kell tartózkodnia, a rúgás csak akkor érvényes, ha áthalad a középvonalon. Minden meccs 2 vagy 3 nyert szettig tart, ahol minden szettet az a csapat nyer, amelyik elsőként lő 7 gólt.

A kapuk viszonylag kisméretűek, és annak érdekében, hogy a kis pályaterületen is kiegyensúlyozott játék alakulhasson ki, a hátvéd csak korlátozott mértékben támadhatja az ellenfél térfelét. A Jorkyball alapszabályai közé tartozik még a mandiner (rugalmas fal), mely tökéletesen védi a játékosokat – tájékoztat szakértőnk.

Wellness Cafe tipp:
A játék során fizikai erődet mindvégig kontrollálnod kell, a Jorykball-pedig alapvetően a Fair- Play szabályai szerint kell űznöd.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.jorkyball.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X