Főoldal > MOZGÁS > Tae-bo: kőkemény edzés jókedvűen

Tae-bo: kőkemény edzés jókedvűen

alakformálásküzdősportmozgásformatae-bo
0

Írta: and

A karate és a tánc mozgáselemeit ötvöző tae-bo rendkívül élvezetes óra, amely intenzíven megmozgat minden testrészt. Már a neve is jelzi komplexitását: a tae lábat jelent, amelyet rúgásokkal edzhetsz, míg a bo a boksz szó rövidítése, a karok ütésekkel végzett mozgására utal. Amerika nemcsak a hizlaló ételek szülőhazája, mint a hamburger és a juharszirupos palacsinta, […]

A karate és a tánc mozgáselemeit ötvöző tae-bo rendkívül élvezetes óra, amely intenzíven megmozgat minden testrészt. Már a neve is jelzi komplexitását: a tae lábat jelent, amelyet rúgásokkal edzhetsz, míg a bo a boksz szó rövidítése, a karok ütésekkel végzett mozgására utal.

Amerika nemcsak a hizlaló ételek szülőhazája, mint a hamburger és a juharszirupos palacsinta, a tae-bo is innen ered. Billy Blanks karate világbajnoknak köszönhetően indult hódító világútjára a 1970-es években, és azóta is töretlen hírnévnek örvend világszerte.  

taebo2.jpg ()Nagy előnye, hogy könnyen követhető már az első órán is: egyszerűen elsajátítható ütésekből, rúgásokból és lépésekből épül fel. Míg egy bonyolult koreográfiás step aerobic órát nem feltétlenül élvezel elsőre, és sikerélmények híján könnyen elmehet a kedved a folytatástól, a tae-bo már kezdetben önbizalom-erősítő.

Az óra felépítése is egyszerű. Az egész testet átmozgató bemelegítéssel kezdődik. Majd 40 perces kőkemény aerob rész következik. A jó hangulatban az izzadás garantált. Az óra vége edzőnként eltérő lehet, de a hasizomgyakorlatok és a nyújtás senkinél sem hiányozhatnak. A felpörgetett tempó után kell is egy kis lazulás, hogy vissza tudjunk térni a hétköznapokba.

Szálkásító és zsírégető hatása miatt egyre népszerűbb ez a mozgásforma. Tónusossá teszi az izomzatot. Kitűnően formálja a derekat, a csípőt, a farizmot, a combot, a vádlit és a törzs izmait is. Egy óra után olyan helyeken fogsz izomlázat érezni, melyekről nem is tudtad, hogy léteznek. Nagy energiájú  edzés, egyetlen 60 perces óra alatt 600-800 kalóriát éget. Emellett hozzájárul a szív- és az érrendszer egészségéhez, természetesen nagyszerű állóképesség-növelő is. Javítja a koordinációt és a gyorsaságot.

A zenére végzett intenzív mozgás lelkileg is jó hatással van, korunk népbetegségét, a stresszt oldja feszültség-levezető hatása révén. Segíti a pozitív életszemléletet, ha egy fárasztó nap után elmegyünk tae-bora, máris más szemmel látjuk utána a világot. Bár maga az edzés fizikailag fárasztó, mégis feltöltődünk tőle energiával, és észrevesszük, milyen csodás is tud lenni az életünk, ha mi is úgy állunk hozzá.

Mivel a mozdulatok a küzdősportból származnak, a férfiak is kedvelik e sportolási lehetőséget. Egyike azon kevés mozgásformáknak Magyarországon (a spinning mellett), ahol férfiak is részt vesznek csoportos órán.

Wellness Cafe tipp:
Ha igazán jó hangulatú órára vágysz egy lelkesítő edzővel, akkor próbáld ki Bóta Gábor tae-bo-ját az újpesti Oxygen Wellnessben vagy a Fitness Factoryban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X