Főoldal > MOZGÁS > 5 kérdés az önvédelemről

5 kérdés az önvédelemről

áldozatbiztonságerőszakönvédelemtámadásvédekezés
0

Írta: and

Mit jelent az önvédelem? Az önvédelem kapcsán a legtöbb embernek a sikerfilmek pörgős küzdelmi jelenetei jutnak eszébe, ám a valóságban – amikor meg kell védened magadat – a feléd áramló erőszakot kell legyőznöd, nem az ütéseket és a rúgásokat elhárítanod. Az önvédelem azt jelenti, hogy nagyobb önbizalommal rendelkezel, a korábbiaknál bátrabb és erősebb vagy, ezért […]

Mit jelent az önvédelem?

Az önvédelem kapcsán a legtöbb embernek a sikerfilmek pörgős küzdelmi jelenetei jutnak eszébe, ám a valóságban – amikor meg kell védened magadat – a feléd áramló erőszakot kell legyőznöd, nem az ütéseket és a rúgásokat elhárítanod. Az önvédelem azt jelenti, hogy nagyobb önbizalommal rendelkezel, a korábbiaknál bátrabb és erősebb vagy, ezért nem válsz áldozattá.

Ha épp rossz napod van, vagy nem működik az “elrettentő jelenlét” és valaki kiszúr magának, a második védekezési vonal még mindig jól működhet, ami nem más, mint a hangod. Egy határozott, erőteljes „ÁLLJ! VISSZA!” kiáltás csodákra képes, ennek hallatára még a legelszántabb támadók is megtorpannak és elbizonytalanodnak. Ha mégsem, akkor végső eszköz a fizikai védekezés – tájékoztat Pöltl Ákos, önvédelmi szakértő.

onvedelemcikk1.jpg ()Mikor lehet rá szükségem?

Az élet kiszámíthatatlan, így bárki, bármikor kerülhet olyan veszélyes helyzetbe, amikor meg kell védenie saját magát, vagy akár a családját. Sajnos hazánkban elterjedt az a gondolkodásmód, hogy “velem úgysem történhet semmi”. Különösen igaz ez a nők többségére, akik túlságosan is a férfiakra bízzák a biztonságukat. Kiszolgáltatott helyzete miatt azonban sok nő válik áldozattá, a támadók nagy része azért választja célpontnak őket, mert úgy vélik, a fizikai erőkülönbségek miatt nagyobb esélyük van velük szemben.

Mi az a jogos önvédelem?

Ez alapvetően jogi kérdés, hiszen bármennyire is úgy gondolja valaki, hogy egy támadástól jogosan védte meg magát, mindezt a rendőrség és a bíróság előtt is bizonyítania kell. „Nemrégiben változott a BTK. ide vonatkozó passzusa, ami kimondja, hogy akkor sem büntethető senki, ha ijedtségből túlzott erőt alkalmaz a támadója ellen. Ez nagyon fontos – mondja szakértőnk – hiszen egy hirtelen érkező támadás esetén nagyon nehéz racionálisan gondolkodni vagy józanul mérlegelni.”

onvedelemcikk2.jpg ()Hol tanulhatok önvédelmet?

Az egyik leghatékonyabb önvédelmi képzési forma egy többrétegű tanulási módszertan, amit a katonaság és rendőrség elit alakulatainál évtizedek óta nagy sikerrel alkalmaznak. A módszer lényege, hogy rendkívül rövid idő alatt nagy mennyiségű, magas szintű tudást és gyakorlatot lehet megszerezni. Fontos tudnod azonban, hogy az önvédelem csak akkor lehet hatékony, ha fejben is képessé válsz reagálni az erőszakra és fizikailag akár több percig bírod, ha bármilyen támadás ér.

Mennyi idő alatt sajátíthatom el?

„Az alapok egy intenzív, több napos workshop jellegű képzés során 1-2 hónap alatt megtanulhatóak, ám a magasabb szintű technikákhoz átlagosan 1-2 év szükséges” – fűzi hozzá szakértőnk. Ahhoz, hogy megvédhesd önmagad, a technikákon túl jóval nehezebb feladat a mentális ismeretek elsajátítása, ami felér egy komoly önismereti munkával. Ezen keresztül megtapasztalhatod saját erősségeidet és gyengeségeidet, valamint azt is, miként vezethet az érzelmi alapokon történő reakció biztos bukáshoz. Bővebb infó: http://www.moderndefendo.eu/

Wellness Cafe tipp: Jelentkezz kiscsoportos képzésre, és pár hónap után a támadóknak garantáltan maradandó élményeket okozhatsz. Az edzésekre itt jelentkezhetsz: poltlakos@gmail.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X