Főoldal > MOZGÁS > 5 kérdés az aquafitneszről

5 kérdés az aquafitneszről

aquafitneszmozgásvízvizitorna
0

Írta: and

1. Mi is ez? Olyan kondicionáló torna, amelyet erre a célra kifejlesztett speciális eszközökkel végeznek a vízben. A vízigimnasztikát úszástudás nélkül, kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül bárki csinálhatja, mert a gyakorlatok mindenki számára könnyen elsajátíthatóak. Segít a fogyásban, jó hatással van az ízületi vagy gerincbántalmakban szenvedők számára, továbbá a reumás panaszokkal élőkre. A víz nyugtató […]

1. Mi is ez?

Olyan kondicionáló torna, amelyet erre a célra kifejlesztett speciális eszközökkel végeznek a vízben. A vízigimnasztikát úszástudás nélkül, kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül bárki csinálhatja, mert a gyakorlatok mindenki számára könnyen elsajátíthatóak. Segít a fogyásban, jó hatással van az ízületi vagy gerincbántalmakban szenvedők számára, továbbá a reumás panaszokkal élőkre. A víz nyugtató hatása révén pedig kiválóan pihentet.

2. Hogyan jött létre?

Az aquafitneszt egy amerikai katona, Glenn McWaters fejlesztette ki, aki, miután súlyos lábsérülést szenvedett, és az orvosok azt mondták neki, hogy soha többé nem futhat, kitalált magának egy speciális rehabilitációs programot. Az edzésekhez készített egy segédeszközt, egy szivacsos anyagból készült mellényt, amelynek segítségével a vízben futóedzést tudott tartani anélkül, hogy megterhelte volna az ízületeit. Az aquafitneszt kezdetben csak gyógytornászi célokra használták, majd évek múlva a szélesebb közönség körében is egyre népszerűbbé vált.

3. Kiknek ajánlott?

Tulajdonképp bárki végezheti, aki fogyni szeretne vagy egyszerűen szeretne formában maradni, levezetni a mindennapi feszültséget. Mindezek mellett kismamák is végezhetik a terhesség harmadik hónapjától, ízületi- és gerincbántalmakban, krónikus légúti betegségben szenvedőknek is segítséget nyújthat, de hatékonyan felveszi a harcot a depresszió ellen is, így a pszichésen sérült emberek számára különösen ajánlott.

aqua2.jpg ()4. Milyen fajtái vannak?

Aquarobic: Általában mellig érő vízben végeznek aerobic jellegű gyakorlatokat a résztvevők, melyek saját testsúllyal vagy egyéb kiegészítő eszközökkel történnek.  Ezek lehetnek vízisúlyzók vagy step padok. Nagyon jó pulzusnövelő, állóképesség fejlesztő mozgás, és az is végig tudja csinálni a gyakorlatokat, akinek a szárazföldön nagy megterhelést jelente ez a fajta mozgás.
Aquaspinning: A spinninghez hasonló kerékpárt használnak, mely 110 – 160 cm mélységű vízben van. A víz a biciklin ülve körülbelül derékig ér. Jótékony hatással van az állóképességre, ezen felül kiválóan erősíti a lábat és a feneket is.
Aquajogging: Nem csak a szárazföldön, hanem a vízben is lehet futni, egy kis segédeszközzel. Ez az eszköz egy derekat körülölelő vastag öv, mely segít biztonságosan fenntartani a vízen az embert. Tökéletes a fogyni vágyók számára, nem terheli az ízületeket, mégis egy folyamatos futás tartható fenn.
Aquawalk: Egy speciális, csúszásgátló csizmában történő mozgásról van szó, így teljes biztonsággal végezhető. A séta hatékonyságát különböző gyakorlatokkal is elősegítik, melynek során az egyensúly megtartása is sokkal könnyebb a csizma segítségével.
– Aquapower: Egy igen intenzív testmozgásról van szó, mely során rengeteg, különböző segédeszközt alkalmaznak a gyakorlatok során. Ezek vizisúlyzók, gumikötelek, vizinudlik, valamint speciális korongok és kesztyűk. A többi vízi sporthoz hasonlóan itt is az izmokra, az ízületekre fejt ki jótékony hatást a mozgás, valamint erőteljesen fejleszti a szívet és a tüdőt.
Aquabalance: Egy harmóniára épülő módszerről van szó, mely a test egyensúlyközpontját fejleszti. Meditatív jellege igen kiemelkedő, mivel a test izmai a vízen való lebegés közben elernyednek, és ezt a pihentető állapotot hangokkal és illatokkal is elősegítik.
Aqua tai-csi: Ez a mozgásforma lassú, koncentrált, kitartott, mozdulatokból áll, melynek célja az önfegyelem, mozdulataink koordinálása, valamint energiáink áramlásának elősegítése.
Aquarelax: A gyakorlat végrehajtása egy vizinudlival történik, mellyel biztonságosan fent marad az ember a vízen. Az ellazulást a 35 fokos víz biztosítja. Csökken a pulzusszám és a vázizomzat tónusa is, így ez az állapot nagymértékben elősegíti a pszichés pihenést is.

5. Milyen eszközöket használhatunk aquafittnes során?

A vízben történő fitness edzésekhez speciális kellékek szükségesek.
Viziöv: Egyik legfontosabb eszköz, melyet a mellkasra kell csatolni, ezáltal fenntartja az embert a vízen, és nem kell plusz energiát arra pazarolni, hogy az ember saját erejéből tartsa fenn magát.
Vizisúlyzó: Könnyűsége ne tévesszen meg senkit. Mivel a víz alatt használják, mérettől függően, 2-5 kilós súlyzóknak felelnek meg. További előnye a normál súlyzókkal szemben, hogy, mivel poliuretán habból készülnek, nem okoznak sérülést
Vizinudli: Ez egy tömör szivacsból készült 1,5 – 2 méteres rúd, amellyel főleg a víz fölött végezhetünk gyakorlatokat. Az összes gyakorlatot, amelyet csak az övben, más segédeszköz nélkül végzünk, nehezebbé lehet tenni a nudli segítségével
Speciális cipő: Sok gyakorlat zajlik állva a vízben, mint például futás, ugrálás. A cipő segít abban, hogy megakadályozza a gyakorlatok során fellépő esetleges sérüléseket.
Kesztyű: Más néven ellenállás, egy olyan vízálló anyagból készült kesztyű, amelynek ujjai között anyag feszül. A kesztyű feladata az ellenállás növelése. A különbség a kesztyű és a súlyzó közt, hogy speciálisan a sekélyvízre kifejlesztett gyakorlatokat lehet vele végezni.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Fedezze fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X