Főoldal > MOZGÁS > 5 ok, amiért érdemes úsznod

5 ok, amiért érdemes úsznod

mozgásúszás
0

Írta: and

Ez a sport nem terheli az ízületeket, fejleszti a kondicionális és koordinációs képességet, kikapcsol és javítja a testtartást. Nemrégiben egy 80 év feletti hölggyel beszélgettem, aki annyira fitt volt, hogy sok fele annyi idős is megirigyelhette volna. 40 éve folyamatosan úszik – ő azt mondja ez a titok. Az úszásban az a jó, hogy bármikor […]

Ez a sport nem terheli az ízületeket, fejleszti a kondicionális és koordinációs képességet, kikapcsol és javítja a testtartást.

Nemrégiben egy 80 év feletti hölggyel beszélgettem, aki annyira fitt volt, hogy sok fele annyi idős is megirigyelhette volna. 40 éve folyamatosan úszik – ő azt mondja ez a titok. Az úszásban az a jó, hogy bármikor el lehet kezdeni és nem kell hozzá edzettségi szint.

1. Az egyik leghatékonyabb mozgásforma: fejleszti a kondicionális- és koordinációs képességeket. Sok szárazföldi sportoló ezzel egészíti ki az edzésmunkát, mert a legtöbb izomcsoportot egyszerre megmozgatja, és nemcsak erőt és állóképességet, de rugalmasságot is biztosít. Érdemes már korai gyermekkorban úszatni a lurkókat, mert azon túl, hogy az ízületeket kíméli, fontos szerepe van a testtartás javításában is. Sportsérülések és más szív- és érrendszerit betegségek, valamint műtétek után is ajánlott éppen kímélő jellege miatt.

2. A víz ellenállása miatt intenzívebb munka végezhető a medencében, mint szárazföldön. Mivel csökken a testre nehezedő súly, kíméli az ízületeket és a gerincoszlopra és a csontozatra is kisebb teher hárul, valamint javul a szövetek, sejtek oxigén-ellátása is.

uszasos2.jpg ()

3. Az úszás során a tempózás, a vízbe merülés, kiemelkedés és légvétel váltakozása miatt a légzőszerv és az összes izom hatékony edzésnek van kitéve. Az úszásnál a szervezet oxigénfelvétele és felhasználása egyensúlyban van, így javul a tüdő-szív-keringési szervrendszerek teljesítőképessége.

4. Kikapcsol. Egyesek szerint unalmas, mert monoton. Éppen ebben rejlik a varázsa is. Senki sem piszkál, nem szólnak hozzád – teljesen ki lehet kapcsolni. Persze ez leginkább a csendes tavi úszkálásra érvényes, de az uszodában is lehet találni olyan alkalmat, amikor csak nagyon kevesen vannak. Mivel az úszás során boldogsághormonok szabadulnak fel, a depresszió leküzdésére is alkalmas.

5. Az úszás során, az erőteljes izommunka hatására egy óra alatt akár 500-700 kalóriát is elégethetünk, így bárki a fogyókúrás programjába is beiktathatja.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X