Főoldal > MOZGÁS > Ez az 5 legjobb térdkímélő mozgásforma

Ez az 5 legjobb térdkímélő mozgásforma

aqafitneszbody-artkangoopilatestérdkímélőúszás
0

Írta: and

A mozgásszegény életmód és a térdet erősen igénybe vevő edzések (guggolás, súlyemelés, futás) egyaránt kiválthatnak térdpanaszokat. Ilyenkor kíméletes mozgásformát kell választani.  Az ugrálós, túl intenzív aerobic edzések nem tesznek jót a sérült térdnek, de a mozgás ilyen esetben is fontos, nemcsak alakunk, hanem egészségünk szempontjából. Olyan sportokat kell választani, amelyek erősítik a térd körüli izmokat, […]

A mozgásszegény életmód és a térdet erősen igénybe vevő edzések (guggolás, súlyemelés, futás) egyaránt kiválthatnak térdpanaszokat. Ilyenkor kíméletes mozgásformát kell választani. 

Az ugrálós, túl intenzív aerobic edzések nem tesznek jót a sérült térdnek, de a mozgás ilyen esetben is fontos, nemcsak alakunk, hanem egészségünk szempontjából. Olyan sportokat kell választani, amelyek erősítik a térd körüli izmokat, ugyanakkor nem terhelik a térdszalagokat és a porcot.  

Úszás

Az úszás az állóképességi sportok közé tartozik, ám mégsem terheli úgy a térdet, mint a futás. Úszás során a felső és az alsó testrészen egyformán oszlik el a súly. A testtömegnek csak nagyon kicsi része terhelődik a térdízületre. Az izomzatot viszont remekül építi. Egyedül a mellúszást nem szokták ilyen esetben ajánlani, mivel a térd szalagjait valamennyire kicsavarja.

Aqua aerobic

Az aqua fitness feltalálója, Glenn McWaters, egy amerikai tengerész volt, aki lábsérülése rehabilitációjára találta ki a vízben végzett testmozgást. A vízben a térdízület tehermentesíthető, ugyanakkor a gyakorlatok ugyanolyan hatékonyak, mint egy talajon végzett alakformáló torna esetén. A víz felhajtóereje miatt a test könnyebb, így a térdízületekről lekerül a saját testsúly terhe, ugyanakkor az izomzat jól erősíthető.

terd2.jpg ()Pilates

A pilates szálkás izmokat varázsol, miközben védi az ízületeket. Nem véletlenül a táncosok és az élsportolók körében lett először népszerű, mivel az esetleges sérülésekkor kímélő sportlehetőség volt számukra, így kondíciójukat nem veszítették el. A további sérülések is megakadályozhatók vele, mivel az izmokat rugalmasabbá teszi.

Body art

A body art kidolgozója, Robert Steinbacher a japán gyógytornát is beépítette rendszerébe. A leghatékonyabb erősítő és nyújtó mozgásformákat egyesíttette. A body art különlegessége, hogy az elhanyagolt izmokat is erősíti. A felületi izmok mellett a stabilizáló izmoknak is kiemelt szerepet szán.

Kangoo

Ha problémás a térded, mégsem tudsz intenzív órák nélkül élni, akkor próbáld ki a kangoo-t! Feltalálóinak eredeti célja az volt, hogy csökkentsék az ízületek terhelését, akár aerobicozás, akár futás közben is. A speciális cipő lényege, hogy az ízületekről 70-80%-ban leveszi a terhelést. Csökkenti a talajra érkezés káros hatását. A kangoo aerobic zsírégető hatása kimagasló, szórakozva mozgat meg, mégis biztonságos.

Curver Grand Chef ételtartó (x)

Fedezze fel a powerfruit erejét!

Kavard fel a port és nevess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X