Főoldal > MOZGÁS > 3 ok, amiért eredménytelen az edzésed

3 ok, amiért eredménytelen az edzésed

edzéseredménymozgás
0

Írta: and

Előfordult már veled, hogy hónapokig (vagy akár évekig) rendszeresen edzettél, mégsem sikerült megszabadulnod a fölös kilóktól? Az alábbi 3 ok állhat az sikertelenséged mögött: 1. Az edzésed miatt túl sokat eszel Az edzésed miatt úgy érzed, hogy nyugodtan ehetsz, mert megérdemled? A kutatások kimutatták, hogy az emberek hajlamosak jóval több kalóriát magukhoz venni, amikor rendszeresen […]

Előfordult már veled, hogy hónapokig (vagy akár évekig) rendszeresen edzettél, mégsem sikerült megszabadulnod a fölös kilóktól? Az alábbi 3 ok állhat az sikertelenséged mögött:

1. Az edzésed miatt túl sokat eszel

Az edzésed miatt úgy érzed, hogy nyugodtan ehetsz, mert megérdemled? A kutatások kimutatták, hogy az emberek hajlamosak jóval több kalóriát magukhoz venni, amikor rendszeresen sportolnak.

Azt hiszed, hogy a 45 perces, reggeli futással ledolgozod az ebéd után elfogyasztott óriási csokitortát? Egy átlagos, 65 kilós nő kb. 470 kalóriát éget el egy 45 perces futás során. Egy átlagos éttermi desszert körülbelül 1200 kalóriát (vagy még többet) tartalmaz, így ha csak a felét eszed meg, még akkor sem elég a 45 perces futás ahhoz, hogy maradéktalanul ledolgozd.

A megoldás:
Az edzésednek megfelelően alakítsd ki az étrendedet egy személyi edző vagy egy dietetikus segítségével. Fontos ugyanis az elégetett és az elfogyasztott kalóriák megfelelő aránya. Így nem kell attól tartanod, hogy hiába edzettél.

2. Az edzésen kevesebb kalóriát égetsz el, mint ahogy gondolod

edzeseredmeny2.jpg ()Szentírásnak veszed, amikor a futópad kiírja 20 perc után, hogy megszabadultál 800 kalóriától? Az extrém magas számok szinte biztos, hogy akár 30 százalékkal is túlmutathatnak a valós értékeken. Sok futópad nem kéri a testsúlyod megadását, ezért egy átlagos tömeget vesz, általában 80 kiló körül. Tehát ha egy 60 kilós nő vagy, nyilván nem annyi kalóriát égetsz majd el, mint egy 80 kilós férfi.

Emellett a szívfrekvenciád értéke sem lesz pontos. Az intenzív karmunkával járó fitneszgépek (mint az ellipszis tréner) magasabb pulzusszámot generálhatnak, mint például a taposógép, de ez nem jelenti azt, hogy így több kalóriát is égetsz. Sőt, a kutatások kimutatták, hogy ha a kezedet is használod, a magasabb pulzusszám ellenére is kevesebb kalóriát égetsz, mint amikor csak a lábaddal dolgozol.

A megoldás:
A személyes adataidat tartalmazó, megbízható pulzusmérő óra segítségével eddz, hogy minél pontosabb értékeket kapj.

3. Az edzésed nem kiegyensúlyozott

Mi is imádjuk a Zumba órát, de önmagában sajnos nem elég ahhoz, hogy formában maradj. A kulcs a karcsúbb és tónusosabb testhez a változatosságban rejlik. Nincs egyetlen olyan mozgásforma sem, ami önmagában elegendő lenne. Ha állandóan ugyanazt a kardióedzést végzed el, úgy nem tudsz sovány izomtömeget építeni és nem állítod a testedet újabb kihívások elé (egy új mozgásformával eleinte mindig több kalóriát fogsz elégetni).

A megoldás:
Tervezz be a hétre különféle mozgásformákat legalább 3 alkalommal (kardió edzést, erősítő tréninget, lazító-relaxáló órákat) – még eredményesebb, ha ezt heti 5 alkalommal teszed.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X