Főoldal > MOZGÁS > Így lehet szép hátizmod!

Így lehet szép hátizmod!

edzésfájdalomgyakorlathát
0

Írta: and

Függőleges evezés állva, döntött törzzsel, kevert ellenállással „Ez a gyakorlat elsősorban a széles hátizmok vastagságát növeli, amelyben részt vesz még a hátsó deltaizom és a bicepsz” – tájékoztat Jakabffy Zsófia, IFAA személyi edző, INWA nordic walking guide. Kiinduló helyzet: Vegyél egy közepes ellenállású gumikötelet, állj rá a közepére, a két végébe tekerj bele egy közepes […]

Függőleges evezés állva, döntött törzzsel, kevert ellenállással

„Ez a gyakorlat elsősorban a széles hátizmok vastagságát növeli, amelyben részt vesz még a hátsó deltaizom és a bicepsz” – tájékoztat Jakabffy Zsófia, IFAA személyi edző, INWA nordic walking guide. Kiinduló helyzet: Vegyél egy közepes ellenállású gumikötelet, állj rá a közepére, a két végébe tekerj bele egy közepes súlyzót, és mindezt fogd jó erősen a kezedbe. Kezdd a gyakorlatot egyenes háttal előrehajolva, behúzott hassal, a súlyzókat tartsd leengedve a tested mellett. Végrehajtás: A karodat hajlítsd be, majd hátizmaid megfeszítésével könyököd húzd a hátad mögé, és emeld a súlyzót vállmagasságáig, vagy még feljebb. Lassan ereszd vissza a súlyzót úgy, hogy a hátizom kinyúljon, majd ismételd meg a mozdulatot 10-15-ször.

Wellness Cafe tipp: Végezd a gyakorlatot először súlyzó nélkül, gumikötéllel, hogy ráérezz a mozdulatra. Ha eleinte nehéznek érzed, használd egy ideig csak a gumikötelet, majd a gyakorlat nehézségének fokozásához vedd a gumiszalagot rövidebbre.

T- és Y-húzás gumiszalaggal

„A T-húzások igen alkalmasak a felső hát izmainak, ezen belül a rombuszizomnak, a trapézizomnak és a hátsó deltaizomnak az edzésére – fűzi hozzá a szakértő. A gumiszalag fokozza a mozdulat nehézségét, biztosítva, hogy az izmok a gyakorlat összes fázisában kellő ingert kapjanak.” Kiinduló helyzet: E mozdulat kulcsa, hogy a vállaidat tartsd lent, minél inkább távolítva a füleidtől. Ülj egyenesen a talajon, törzsed ne dőljön előre, és a gumiszalagot vesd át a talpad alatt. Fogd a gumiszalag mindkét végét magad előtt, könyököd legyen picit hajlítva. Végrehajtás: A felső hát és a hátsó delta izmainak megfeszítésével nyújtsd ki a karjaidat oldalra, amíg egy vonalba nem kerülnek a törzseddel. Tartsd ki 2 másodpercig, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe. Végezz 15 ismétlést, ám hátad mindvégig tartsd egyenesen.

Wellness Cafe tipp: Ha fokozni szeretnéd az intenzitást, a gumiszalagot vedd rövidebbre, a csökkentéshez pedig hosszabbra.

hat2.jpg ()Húzás Y-alakzatban

Ez a gyakorlat a T-húzás variációja, amely azáltal intenzívebb, hogy a karokat magasra, Y-pozícióba emeled. Ez a mozdulat a felső hát izmait és a hátsó deltaizmot célozza meg. Kiinduló helyzet: Ülj a talajon, és vesd át a szalagot a lábaid alatt. Fogd meg a szalag két végét, tenyereid nézzenek befelé, a hüvelykujjaid pedig mutassanak fölfelé. Karjaidat nyújtsd ki magad előtt, a könyököket tartsd enyhén hajlítva. Végrehajtás: Emeld a karjaidat a fejed fölé széles tartásba, ún. „Y-pozícióba”, egészen addig, amíg a karod egy vonalba nem kerül a törzseddel. Engedd vissza, majd végezz 15 ismétlést.

Madártárogatás

Az ún. madártárogatás gyakorlat a hát felső részének izmait és a deltaizom hátsó fejét fejleszti. Kiinduló helyzet: Állva vagy pad szélén ülve, vegyél mindkét kezedbe egy-egy súlyzót. Hajolj előre egészen addig, amíg tested 90 fokban meg nem hajlik. Ha állsz, kissé hajlítsd be a térded, hogy hátad mentesítsd az igénybevételtől. Végrehajtás: Emeld a súlyzókat oldalra, majd a mozgás legmagasabb pontján állj meg 2 másodpercre, és engedd le a súlyzókat.

Törzsemelés Fitballon

A gyakorlat a mély hátizmokra hat. A hátfeszítéshez a labda használata egyrészt nagyobb mozgásteret ad, mintha azt a talajon végeznéd, másrészt lehetőséged van a hintázásra is, mivel a labda nem stabil. A lábad esetleg támaszthatod a falhoz, hogy az emelő hatás fokozódjon. Kiinduló helyzet: Hasalj a labdára egyenes lábakkal. Kezed tedd a tarkódra, vagy tartsd az állad alatt, majd hajolj rá a labdára. Végrehajtás: Feszítsd meg az alsó hátat úgy, hogy a melled elemelkedjen a labdáról. Emelkedj fel addig, amíg a törzsed ki nem egyenesedik (ne homoríts), majd ereszkedj vissza, és ismételd meg 15-ször.

Törzsemelés csavarással Bosun

„A Bosu labda szintén remek eszköz a törzs edzéséhez” – mondja a szakértő. “Ez a gyakorlat hasonló az előzőekhez, azzal a különbséggel, hogy a mozgás végén elfordítod a törzsedet.” Kiinduló helyzet: Feküdj hasra a Bosun, kezed legyen a fejed mögött. Végrehajtás: Kilégzés kíséretében emeld el a melled a labdáról. Amint a tested párhuzamba kerül a talajjal, csavard a törzsed az egyik oldalra, egészen addig, amíg a pozíciót még kényelmesnek érzed. Lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe, majd emelkedj fel, és csavard el a törzsed a másik oldalra is. Végezz 5-10 ismétlést mindkét oldalon.

Wellness Cafe tipp: A gyakorlat azért hatásos, mert hajlékonyságot és erőt is igényel, ám ehhez ismerned kell a szokásos hátizom-gyakorlatokat.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X