Főoldal > MOZGÁS > Így készíts hatásos fitnesztervet az új évre

Így készíts hatásos fitnesztervet az új évre

fitnesztervmozgás
0

Írta:

Amint elmúlik a szilveszteri pezsgő hatása hamarosan felderengenek az újévi fogadalmak, amelyek között mindig van egy-kettő testmozgásra és diétára vonatkozó. Hogy a lehető leghatékonyabban tudd őket beteljesíteni, fogadd meg az alábbi tanácsokat. Írd le a terveidet Nem elég, ha csak annyit írsz, hogy lefogyok, vagy figyelek arra, mit eszem. Nem, a lehető legpontosabban kell fogalmaznod, […]

Amint elmúlik a szilveszteri pezsgő hatása hamarosan felderengenek az újévi fogadalmak, amelyek között mindig van egy-kettő testmozgásra és diétára vonatkozó. Hogy a lehető leghatékonyabban tudd őket beteljesíteni, fogadd meg az alábbi tanácsokat.

Írd le a terveidet

Nem elég, ha csak annyit írsz, hogy lefogyok, vagy figyelek arra, mit eszem. Nem, a lehető legpontosabban kell fogalmaznod, pl. így: „Az elkövetkező hat hónapban tíz kilótól fogok megszabadulni, a kilencven napos diéta módszereit követve, emellett pedig heti háromszor lejárok az edzőterembe kocogni.” Persze olyan diétát és mozgásformát választasz, ami a legszimpatikusabb, a lényeg, hogy átgondolt, tiszta és megvalósítható legyen a terved.

Motiváld magad!

Emlékezz vissza a múltban elért sikerekre, akár sportban, akár a szakmádban történt eredményekről legyen szó. Gondold végig, hogy mit tettél azért, hogy elérd őket. Próbáld felidézni azt az attitűdöt, amely szerint akkoriban éltél, vizualizáld a sikereidet. Ez nem mindenkinek megy könnyen, de sokat segíthet, ha egy jól látható helyre kiteszel egy képet abból az időszakból, hogy ismét belelkesedj.

Vedd körül magad hozzád hasonló emberekkel

Könnyen meglehet, hogy a körülötted élők nem akarnak életmódot váltani, így a kollégáid, barátaid, szerelmed által elfogyasztott, egészségtelen gyorsételek téged is nagy kihívás elé állítanak. A megoldás persze nem a munkahelyváltás vagy a szakítás, hanem a lehetőségek feltérképezése. Próbáld meg olyan emberekkel körülvenni magad – ha csak alkalmanként is -, akik hasonlóan gondolkodnak, vagy hasonló célokat tűztek ki, min te. Iratkozz be egy reform főzőtanfolyamra, szerezz néhány barátot az edzőteremben, vagy csatlakozz egy kocogó klubhoz a Margitszigeten.

edzes2.jpg ()

Vezess étkezési naplót

Ez a tipp nem ismeretlen annak, aki próbálkozott már életében bármilyen diétával, de legyünk őszinték, az első pár nap utáni lelkesedés után már senki nem veszi a fáradtságot, hogy leírja az aznapi menüjét. Pedig ez nagy hiba, és a csalás egyik módja is. Nem szabad lebecsülni az étkezési naplót, ugyanis remek kontrolleszköz amely által kénytelen leszel szembenézni mindazzal, amit esetleg elfogyasztasz a nap során. Manapság az összes kütyü a segítségedre lehet ebben, számos applikáció van erre tervezve, amelyek még kalóriát is számítanak helyetted.

Iratkozz be valahova

Ha tudod, hogy hajlamos vagy ellustulni, akkor ne is gondolkozz ezen. Nem kell a legdrágább edzőterembe menni, sőt, konditerembe sem kell járni, a tánc, a tenisz, vagy bármilyen más testmozgás remek. Ha nem szeretsz egyedül edzeni, akkor beszéld rá az egyik barátodat, a lényeg a rendszeresség. Hidd el, ha már meg van beszélve az óra, a partnered is vár, vagy éppenséggel ki van fizetve a kondibérlet nehezebben lustulsz el, és mondod le a sportprogramot.

Készülj fel a botlásokra

Már az elején is hangsúlyoztuk, hogy az elérhető célok mennyire fontosak, de akármennyire is kivitelezhetőnek tűnik a terved, lesz, hogy megbotlasz benne. Lesz olyan, hogy későig dolgozol, és már semmi kedved nem lesz elmenni spinningelni, vagy a munkatársaid pizzát rendelnek, esetleg pont a kedvencedet. Nem baj, ha egyszer-egyszer engedsz a csábításnak, ne éld meg úgy, hogy máris romba dőlt a terved. Ne add fel, és készülj fel az ellensúlyozásra: tarts mindig magadnál egészséges rágcsát, legyen nálad az edzőruhád, hátha előbb elszabadulsz a munkából, és a pizzázón kívül fedezz fel valamilyen egészséges éttermet a közeledben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X