Főoldal > MOZGÁS > Tudj meg mindent az olimpiákról – Párizs, 1900.

Tudj meg mindent az olimpiákról – Párizs, 1900.

olimpiaPárizs
0

Írta: and

Tették ezt elsősorban Coubertin báró érdemeinek elismeréseként. A világon mindenki a kerek évszám bűvöletében élt, várták a XIX. század búcsúztatását és a XX. század köszöntését. Párizs ugyanebben az időben rendezte a világkiállítást is, így mindenki titkon remélte, hogy a két nagy esemény méltó ünneplése lesz a művészeteknek, a divatnak, az ipari újdonságoknak és természetesen az […]

Tették ezt elsősorban Coubertin báró érdemeinek elismeréseként. A világon mindenki a kerek évszám bűvöletében élt, várták a XIX. század búcsúztatását és a XX. század köszöntését. Párizs ugyanebben az időben rendezte a világkiállítást is, így mindenki titkon remélte, hogy a két nagy esemény méltó ünneplése lesz a művészeteknek, a divatnak, az ipari újdonságoknak és természetesen az olimpián keresztül a sportnak.

Mégis a történelembe a “minden idők legzűrösebb” olimpiájaként vonult be. Kezdetektől fogva a rendezőknek a világkiállítás prioritást élvezett az olimpiával szemben. A helybélieket és a turistákat sokkal jobban érdekelte a kiállítás, mely hatalmas területen terült el és persze mindenki szemügyre akarta venni az erre az alkalomra épített Eiffel-tornyot.

A rendezőség még Coubertin bárót is félreállította. Helyette egy dilettáns, a sporthoz nem értő bürokratát állítottak a főrendezői pozícióba. Még az olimpia nevet is elvették a rendezvénytől, úgy hívták, hogy “Concours Internationaux d’Exercises Phisique et du Sport”. Az olimpia rendezvények majdnem fél évig tartottak! Vicces, ha belegondolunk, hogy a mai olimpiákat két hét alatt lebonyolítják. Nyitó és záróünnepséget nem rendeztek, a versenyek nem stadionokban zajlottak, hanem a parkokban, utcákon, sőt játszótereken. Sokszor a járókelők is a helyszínen járva konstatálták, hogy egy olimpiai döntő közepébe csöppentek.

Bauer Rudolf küzdelme a százéves tölgyfával

A magyar bizottság tizenhét sportolóval képviseltette magát négy olimpiai számban (atlétika, úszás, torna és vívás). A magyar küldöttséget Párizsba érkezve senki nem fogadta, annak ellenére, hogy a csapat vezetője dr. Kemény Ferenc a NOB alapító tagja volt. A helyszínek felkutatásában a Párizsban élő magyarok segítettek a csapatnak. Így történt ez a diszkoszvető Bauer Rudolf esetében is. A verseny a Bois de Boulogne parkban került megrendezésre, ahol kiderült, hogy a dobószektoron belül helyezkedik el egy több száz éves tölgyfa. A versenyzőknek nem csak a távolsággal és a diszkosszal kellett megküzdeniük, hanem a tölgyfa ágai közt úgy kellett átdobni az eszközt, hogy az ne akadjon az ágakba. Szerencsére ez Bauernek sikerült és a 36,04 méteres dobásával megnyerte ezt a versenyszámot. A rendezők még tetézték a dolgot avval, hogy az ünnepélyes eredmény hirdetéskor Bauer-nek az amerikai himnuszt kezdték el játszani. A magyar csapat felháborodására aztán a zenekar a Gotterhaltét kezdte el játszani – mondván mindegy, hogy magyar vagy osztrák a győztes, úgyis a Monarchián belül marad az elsőség.

További magyar sikerek a fejetlenség közepette

Gönczy Lajos magasugrásban harmadik lett. Kauser Jakab rúdugró szerencsétlenül járt, mivel rúdja elkallódott, így egy kölcsön rúddal kellett végrehajtania az ugrást, amivel „csak” a negyedik helyet tudta megszerezni. Crettier súlylökésben negyedik, majd diszkoszvetésben ötödik helyet szerezte meg. Úszásban a fiatal Halmay Zoltán hozta a sikereket. Két második helyezést szerzett – 200 és 4000 méter gyorson – illetve 1000 méteren pedig a dobogó harmadik fokára léphetett. A magyar csapat a párizsi olimpián összesen negyven pontot szerzett, így a nem hivatalos pontversenyben a hetedik helyezést érte el.

Tudtad, hogy
–    az olimpiáról nem készült hivatalos jelentés? A sporttörténészeknek máig sok nehézséget okoz a hivatalos versenyszámok, a részt vevő versenyzők, illetve az eredmények megállapítása.
–    ezen az olimpián szerepelt a kötélhúzás, mint olimpiai versenyszám?
–    ezen az olimpián szerepelt olyan versenyszám, hogy 5000 méteres csapat futóverseny? A csapateredmény az öt csapattag egyéni helyezési számának összeadásából adódott.
–    az 5000 méteres csapat futóversenyben győztes brit csapat ötödik tagja, Stanley Rowley előzőleg ausztrál színekben a 100 méteres síkfutás harmadik helyén végzett?
–    ez volt az egyetlen nyári olimpia, amelyen „maratoni” (4000 méteres) úszóversenyt is rendeztek?  A magyar Halmay Zoltán ezüstérmet szerzett ebben a számban.
–    ezen az olimpián már indulhattak nők? Az első női olimpiai bajnok a brit Charlotte Cooper lett, aki tenisz egyesben és vegyes párosban is aranyérmet nyert.

Magyar érmek
Arany:    1    Bauer Rudolf atlétika: diszkoszvetés
Ezüst:    2   
Bronz:    2   


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X