Főoldal > MOZGÁS > 5 fontos kérdés az edzésről

5 fontos kérdés az edzésről

betegedzésmenstruációtestmozgás
0

Írta: and

Menjek-e edzeni, amikor beteg vagyok? A rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, így kevésbé leszel fogékony a különböző betegségekre. Megelőzésre tehát hatásos, viszont, ha már megbetegedtél, nem ajánlott edzeni. A szervezetnek ilyenkor regenerálódásra van szüksége, és minden energiát arra kell fordítania, hogy leküzdje a betegséget. A legyengült állapotban végzett tréningek a szövődmények esélyét is jelentősen növelik. […]

Menjek-e edzeni, amikor beteg vagyok?

A rendszeres testmozgás erősíti az immunrendszert, így kevésbé leszel fogékony a különböző betegségekre. Megelőzésre tehát hatásos, viszont, ha már megbetegedtél, nem ajánlott edzeni. A szervezetnek ilyenkor regenerálódásra van szüksége, és minden energiát arra kell fordítania, hogy leküzdje a betegséget. A legyengült állapotban végzett tréningek a szövődmények esélyét is jelentősen növelik. Mindenképp érdemes tehát egy-két hetet kihagyni, míg teljesen fel nem épülsz.  

Menjek-e edzeni, ha menstruálok?

Biztosan mindenki emlékszik még az iskolás időkre, amikor a nehéz napok alatt felmentést kapott tesióráról. Felmerül a kérdés, hogy edzhetünk-e ilyenkor. Általánosságban a menstruáció nem zárja ki a testmozgást, sőt sokan megfigyelték, hogy javítja a közérzetet, csökkenti a fájdalmakat. Fontos, hogy megtapasztaljuk, személy szerint jól esik-e nekünk ilyenkor a testmozgás, mivel mindenki másként éli meg. A nehéz súllyal végzett edzések és a kemény hasizomgyakorlatok viszont biztosan nem tesznek jót. Az edzés utáni szaunázás ezeken a napokon egyáltalán nem ajánlott!

edzes2.jpg ()Mikor hatásosabb az edzés: reggel vagy este?

Általánosságban elmondható, hogy a reggeli órákban végzett edzések inkább zsírégető hatásúak, míg az estiek alkalmasabbak az izomépítésre. A korai órák így inkább a kardiónak kedveznek, míg a későbbiek a súlyzós, alakformáló edzéseknek. A megfelelő időpontot azonban neked kell megtalálnod, a saját életritmusodat véve alapul. A reggeli edzésről sokan állítják, hogy egész napra feltölt energiával, de vannak, akik utána sokkal kimerültebbnek érzik magukat. Az esti edzés pedig van, akit kikapcsol, és segítségével levezeti a nap során felhalmozódott stresszt, míg másoknak alvási nehézséget okoz.

Lehet-e csak a kritikus területre edzeni?

Bár divatba jöttek a kifejezetten csak hasat vagy combot formáló rövid ideig tartó, de intenzív edzések, helyi zsírégetés nem létezik. A zsírégetés az egész testre kiterjedő folyamat, nem lehet konkrétan csak egy testrészről lefaragni a felesleget. Tónusossá tudod tenni az egyes izmokat különböző gyakorlatokkal, de zsírt égetni csak globálisan tudsz, kardióedzéssel és megfelelő táplálkozással.

Lehet-e túl sokat edzeni?

Nemcsak az inaktív életmód káros, a szervezetet túl is lehet terhelni. Bármilyen meglepő, a szervezet elkezdi leépíteni az izmokat, ha túlzásba viszed a testmozgást. A heti 3-4 alkalommal végzett sporttevékenység egy átlagembernek pont elég. Amennyiben túl sokat edzettél, arra szervezeted figyelmeztet. Ha a sportolás ellenére gyengülsz, általános fáradtságot érzel, érzékenyebben reagálsz bizonyos dolgokra, gyors a nyugalmi pulzusod, a menstruációs ciklusod nem szabályos, alvásproblémáid és izomfájdalmaid vannak, akkor tartósan túlerőltetted magad. A tünetek észlelésekor hagyj ki egy-két hetet, majd utána újra jöhet a testmozgás, de kizárólag pihenőnapok beiktatásával, mindig hagyva időt a regenerálódásra.

Íme 2012 legszuperebb futócipője!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X