Főoldal > MOZGÁS > 6 dolog, amit nem tudtál az olimpiáról

6 dolog, amit nem tudtál az olimpiáról

olimpia
0

Írta: and

A mostani nyári londoni Olimpia július 27-én kezdődik és augusztus 12-éig tart. A sportolók 32 sportá

A mostani nyári londoni Olimpia július 27-én kezdődik és augusztus 12-éig tart. A sportolók 32 sportágban mérik össze a teljesítményüket. Hogy te se maradj le az aktuális és a régebbi érdekességekről, olvasd el összeállításunkat!

Női részvétel

Az első olimpiai versenyeken kizárólag férfiak vehettek részt, nemcsak sportolóként, hanem nézőként is. Amelyik nő mégis a helyszínre merészkedett, halálbüntetéssel sújtották. A modern Olimpián, 1990-ben már hatan képviselték a „gyengébbik” nemet: teniszben, vitorlázásban és golfban. Az első női olimpiai bajnok Charlotte Cooper teniszező volt, aki az 1900-ban megrendezett párizsi nyári olimpián aranyérmet szerzett. Az első magyar olimpiai bajnoknő pedig Elek Ilona, tőrvívó volt. Idén Londonban már nem lesz olyan sportág, amelyben ne szerepelnek nők.

Tisztelgés, mint ex-szimbólum

Az Olimpia szimbólumai az ötkarika, a láng, a kabalafigura, a zászló, a babérkoszorú, a himnusz és a tisztelgés. Az utóbbit azonban mára már betiltották. A magasba emelt, kinyújtott kar, lefele mutató tenyérrel az egykori római tisztelgést idézte. A hitleri rezsim kisajátította a karlendítést, a második világháború lezárása óta nem alkalmazzák az olimpián ezt a szimbólumot.

olimpia2.jpg ()

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Súlyrekordok

A legalacsonyabb testsúllyal egy kínai műugró büszkélkedhet, Hszin Vang, bármilyen hihetetlen csak 28 kilót nyomott a mérlegelésen. A másik szélsőséges rekordot Ricardo Blas, 211 kilós cselgáncsozó vezeti. A nőknél a „legerősebb” versenyző az ukrán Olha Korobka volt. A súlyemelő hölgy 167 kilót nyomott 181 cm-es magasságához. 

Az orosz száraztörvény

Az alkohol teljesítményre ártalmas hatására már az oroszok is felfigyeltek. Idén bevezették a száraztörvényt, az orosz küldöttség tagjai nem fogyaszthatnak alkoholt a londoni olimpia ideje alatt. A 2010-es vancouveri olimpián vedelték a vodkát és a whiskyt, ennek tulajdonítják az elért gyenge eredményt, ugyanis csak 15 érmet szereztek. Valószínűleg nem alaptalan ez a feltételezés, mivel az alkoholról kutatások bizonyítják, hogy kedvezőtlenül befolyásolja a reakcióidőt és a koordinációt, csökkenti az izomerőt és az állóképességet.

Aktuális helyszín

London immáron harmadszor ad otthon az olimpiai játékoknak, ezzel jelenleg rekordot állított fel. Először 1908-ban szervezték meg itt az ötkarikás játékokat. A következőre 1944-ben került volna sor, de a második világháború miatt nem rendezték meg a játékokat, így csak 1948-ban lehetett London ismét házigazda. A mostani jeles alkalomra a városban számos beruházás történt, az összköltség kb. 3500 milliárd forintnak megfelelő angol font. A rendezők idén rekord mennyiségű jegyeladásra is számítanak, előreláthatólag közel 9 millió jegy fog elkelni. 

Metróhálózat

Idén nyárra új arculatot kapott a londoni metróhálózat, a földalatti állomások nevét olimpiai bajnokok neveivel színesítik. Minden vonal állomásnevei más-más sportágy nagy alakjaihoz köthetőek. Olyan ismert állomások nevét cserélték le ideiglenesen, mint a Picadilly Circus és a Baker Street, összesen 361 állomás kapta világhírű olimpikonok neveit. Amire büszkék lehetünk, hogy 13 magyar sportoló egy-egy megálló névadója: Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, Puskás Ferenc, Papp László, Bozsik József, Kocsis Sándor, Kárpáti Rudolf, Gyarmati Dezső, Balczó András, Czibor Zoltán, Kárpáti György, Gerevich Aladár és Takács Károly.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X