Főoldal > MOZGÁS > A legjobb kevéssé ismert olimpiai sportágak

A legjobb kevéssé ismert olimpiai sportágak

olimpiasportágtollaslabda
0

Írta: and

1. Trambulin A magasba-repülő sport viszonylag új, hiszen 2000-ben vezették be a Sydney-ben rendezett olimpián. Két

1. Trambulin

A magasba-repülő sport viszonylag új, hiszen 2000-ben vezették be a Sydney-ben rendezett olimpián. Két kvalifikációs kör előzi meg a világméretű versenyre való bejutást, ahol végül minden csapat 8 nőt és 8 férfit küld a gumiasztalra. Gyorsan nézd meg a műsorújságban, mikor és hol láthatsz trambulin-közvetítést, mert őrülten menő, ahogy a sportolók együtt mozognak.

2. Íjászat

Tudtad, hogy az íjászat ős-olimpiai sportágnak számít, hiszen 1900-ban, a második megmérettetésen már szerepelt a tabellán? 1904-en St. Louis-ban már öt kategóriában is szerepeltek íjászok, de senki nem küldött versenyzőket az Egyesült Államokon kívül. Jelenleg delegált országok három-három íjászt küldhetnek, akik egyénileg versenyeznek, de a pontjaik alapján egy csapatot is alkotnak. Idén a legnagyobb esélyes a győzelemre a 23 éves arizonai Brady Allison.

3. Vízilabda

Bár mi nagyon büszkék vagyunk a vízipólós fiainkra, ez a sport az amerikaiakat nem vette le a lábukról. Úgyhogy ez esetben az a feladatunk, hogy a külföldi ismerőseinknek hevesen ajánljuk a srácok mérkőzéseit, ezzel is tovább öregbítve hazánk hírnevét. Külföldi barátnőinknek valószínűleg az is elég meggyőző lesz, ha mutatunk egy képet az olimpiai megnyitón zászlóvivő Biros Péter felsőtestéről!

olimpia2.jpg ()4. Tollaslabda

Szintén egy olyan sportág, ami egy kicsit későn került be az olimpiai mezőnybe: 1985-ben döntöttek úgy, hogy a következő játékokon az egyik kedvenc gyerekkori sportunk is teret kaphat. Jelenleg Indonézia és Malajzia a legjobb benne.

5. Kötélhúzás és vitorlázórepülő

Komolyan, mindkettő olimpiai sportág – volt. A kötélhúzás 1900 és 1920 között szerepelt az játékokon, 1908-ban például a Milwaukee Atlétikai Klub vitte haza az aranyérmet. A vitorlázórepülő demonstrációs sport volt az 1936-os berlini olimpián, a tervek szerint 1940-ben már teljes jogú sportágként szerepelt volna, de közbeszólt a 2. világháború. Azóta ez még csak ötletként sem merült fel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X