Főoldal > MOZGÁS > Intim torna – nem lehet elég korán elkezdeni

Intim torna – nem lehet elég korán elkezdeni

betegségintim tornavizelet
0

Írta:

A legtöbb ember két tévedésben is él az intim torna kapcsán: az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csakis

A legtöbb ember két tévedésben is él az intim torna kapcsán: az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csakis szülés után érdemes elkezdeni a gyakorlatok végzését, a másik pedig az, hogy kizárólag nőknél van értelme.

Egy amerikai statisztika szerint évről évre nő a vizelettartási panaszokkal küzdő 18 éven aluliak száma, tehát hibás feltételezés, hogy ez kizárólag az idősebb korosztály tagjait sújtja. Sokan azonban megvárják a családalapítás utáni időszakot, pedig ha még jóval előtte, rendszeresen (napi 10 percet) elvégzünk néhány gyakorlatot, akkor magát a szülést is sokkal könnyebbé tehetjük.

Elkeserítő adatok

Mivel mind a mai napig tabu témának számítanak a széklet- és vizelet-visszatartási zavarok, a legtöbb ember félve és zavartan lép be ilyen problémával az orvosi rendelőbe, pedig sokkal több nő (és férfi!) szenved hasonló gondok miatt, mint gondolnánk. Magyarországon megközelítőleg ugyanis 1,3 millió embernek van valamilyen medencealapi izomgyengeségből adódó zavara. A legtöbb esetben azoknál a nőknél lép fel, akik kettőnél több gyereket szültek természetes úton – náluk több, mint 50%-ban fordul elő hasonló probléma. (Ehhez még természetesen hozzájönnek azok, akik a szégyenérzet miatt nem kérnek segítséget).  Még mielőtt bárki azt hinné, csakis az idősebbeket sújtja, a fiatalkorúak 18-20%-ánál is időről-időre jelentkezik vizelettartási zavar.

intim2.jpg ()Hajlamosító tényezők

– természetes úton való szülés
– alkat
– gyakori tamponhasználat
– megerőltető fizikai munka
– görbe testtartás
– hátrahajló méh

Mire jó az intim torna?

Az intim tornának elsődlegesen a szülés utáni regenerációban és izomfejlesztésben van kiemelkedő szerepe. Sok országban a nőket úgy engedik el a szülőszobából, hogy megtanították nekik a legfontosabb gyakorlatokat, melyeket otthon rendszeresen el kell végezniük a későbbi problémák elkerülése érdekében. Ahhoz, hogy az izmaink kellő mértékben rugalmasak legyenek, sokszor külön rásegítést, edzést igényelnek, máskülönben elgyengülnek és kellemetlen panaszokhoz vezethetnek.

Azonban nem csupán a szülés után érdemes intim tornát végezni, hanem előtte is, ugyanis segít testednek felkészülni a kisbaba világrahozatalára, mivel nagyobb uralmad lesz az izmaid felett, így könnyebben el tudod majd lazítani a hüvely- és a gátizmaidat. Ezen kívül amennyiben rendszeresen elvégzed a gyakorlatokat, örömtelibb szexuális együttléteket is átélhetsz. aA legtöbb nő rövid idő után sokkal erőteljesebb orgazmusról számolt be, mint előtte. (Sőt néhányan, akik eddig nem voltak képesek hüvelyen keresztül csúcsra jutni, egy hónap torna után megtapasztalhatták.)

Intim torna férfiaknak

Mint már említettük, nem csak a nőkre, hanem a férfiakra is pozitív hatással van az intim torna. Igaz, körükben még nem olyan népszerű, viszont számos előnnyel járna, ha ők is végeznék. A korai magömlésnek például búcsút inthetnének, nőne a potenenciaképességük, valamint csökkenne az aranyér kialakulásának kockázata. Ezen kívül javulna a prosztata funkciója, illetve minden olyan tünet megszűnne – de legalább enyhülne -, melyek a nőkre is jellemzőek (széklet- és vizelet-visszatartás).

Otthon végezhető alapgyakorlatok

– Pisilés közben tartsd vissza néhányszor pár másodpercig a vizeletet, és csak ezután lazítsd el az izmaidat.

– Ülj kis terpeszben a sarkaidra, majd húzd össze a hüvelyi záróizmokat, mintha besszippantanál valamit (gondolj arra, milyen érzés, mikor pisilned kell és visszatartod). Tartsd így 15 másodpercig percig, aztán engedd el. Ismételd 20-szor.

– A következő gyakorlatot próbáld ki a pároddal való együttlétkor: ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál, próbáld összeszorítani az intim terület izmait pár másodpercre, miközben a párod “benned van”, majd lazítsd el. A hatás biztosan nem marad el egyikőtök részéről sem!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X