Főoldal > MOZGÁS > A legjobb gyógyító gyakorlatok

A legjobb gyógyító gyakorlatok

gyakorlatmozgás
0

Írta: and

Csodálkozol, hogy miért érzed nagyszerűen magad, miután jól kiizzadtál? Kiderült, a testmozgás

Csodálkozol, hogy miért érzed nagyszerűen magad, miután jól kiizzadtál? Kiderült, a testmozgás nemcsak zsírgyilkos, hanem orvosság is számos egészségügyi problémára, mint a szorongás, a fáradtság, a gyenge immunrendszer vagy akár a hátfájás. Azonban, akárcsak a gyógyszereknél, itt sem mindegy, milyen bajt mivel gyógyítasz. Próbáld ki az alábbi megoldásokat!

Gyenge immunrendszer

Az aerobik gyakorlatok természetes ellenszerei a megfázásnak, kicsalják az immunsejteket a szövetekből és a véráramból, támadást intézve a testet megszálló baktériumok és vírusok ellen. Egy amerikai kutatás szerint heti 5 kardióedzés 43%-kal lerövidíti a betegséggel töltött napok számát.

Javasolt fitnesz program: minden olyan edzés erősíti az immunrendszert, amely növeli a pulzusszámot. Tökéletes választás a kocogás, a bringázás vagy egy táncos aerobik óra. Kipróbálhatod a 30 perces köredzést (ahol kis szünetek vannak, vagy egyáltalán nincsenek a gyakorlatok között) is a hét több napján. Kerüld azonban a 90 percnél hosszabb, intenzív mozgásformákat, a kemény sportolás ugyanis már növeli a megfázás kockázatát.

bringa2.jpg ()Napközbeni fáradékonyság

Koffein túladagolás (amely hirtelen felébreszt, de másnap újra álmos leszel) helyett kezdj el mozogni! Akik az ajánlott heti 150 perces fizikai aktivitást teljesítik, 65%-kal kevésbé érzik magukat fáradtnak egy 2011-es tanulmány szerint. A rendszeresen edzők gyorsabban elalszanak, kevesebbszer ébrednek fel az éjszaka folyamán és általánosságban kevésbé szenvednek alvási nehézségekkel. Reggel pedig sokkal energikusabban kelnek. Az alábbi tényezők játszanak mindebben szerepet: csökken a testhőmérséklet, nő az alvásért felelős melatonin hormon szintje, illetve biológiai szüksége lesz rá a szervezetnek, hogy helyreállítsa az energiaszintet, renoválja a sejteket és a szöveteket alvás közben.

Javasolt fitnesz program: a cél, hogy heti 150 percet mozogj a kellő aktivitásért. Próbáld ki a jógát! A mélylégzési technika 4 hónapon belül képes megszüntetni az inszomniát. Vigyázat: a lefekvés előtti edzés túlságosan élénkítő hatású, így mozogj legalább 3 órával alvásidő előtt!

Hátfájás

A hátizmok az évekkel egyre veszítenek rugalmasságukból, ráadásul az egész napos ülőmunkával még tovább gyengítjük őket. Az új szemlélet szerint a pihentetés nem megoldás, a gerinc jobb állapotáért erősítő tréningekre van szükség. A rendszeresen mozogni kezdő páciensek 30, de akár 80%-kal is kevesebb fájdalmat éreztek már 10-12 héten belül. Az alsó hátizmok, az egyenes- és a ferde hasizmok fejlesztése leveszi a terhelést a gerincoszlopról, és fejleszti a mozgástartományt, mindkettő megelőzi és kezeli a fájdalmat.

Javasolt fitnesz program: erősítő edzés heti 2-3 alkalommal a fő izomcsoportokra koncentrálva. Végezz 2-4 szettet a 8-16 ismétléses hát- és hasizomgyakorlatokból.

Íme egy 6 perces gyakorlatsor a hát- és hasizmok erősítéséhez!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X