Főoldal > MOZGÁS > 4 hiba, ami miatt már nem fogysz a futástól

4 hiba, ami miatt már nem fogysz a futástól

fitneszfutás
0

Írta: and

Keményen dolgozol, egy héten többször is rengeteg kilométert lefutsz, de a kezdeti sikerek után egy ideje m&

Keményen dolgozol, egy héten többször is rengeteg kilométert lefutsz, de a kezdeti sikerek után egy ideje már nem fogysz tovább? Íme a lehetséges okok és javaslatok az álomalakért!

Futás Fail No.1.: Mindig ugyanúgy edzel

A test egy csodálatos gép. Maximális hatékonyságra tervezték, ami azt jelenti, hogy ha ugyanazt a dolgot csinálod újra és újra, a folyamat könnyebbé válik, és ez nem csak a futásra igaz. Nemcsak az izmaid fejlődnek, hanem az anyagcseréd is tanul és reagál: egy idő után ugyanazzal a gyakorlattal kevesebb kalóriát fogsz elégetni, mint az első néhány alkalommal.

Az egyik legnagyobb probléma, ha a futás mindig állandó, mérsékelt intenzitású ütemben történik és keveset izzadsz. Ha a szervezeted alkalmazkodik, a kalóriaégetés korlátozott. Ezért jobb sokszor a súlyzós edzés, mint a „csak” futással végzett zsírégetés. Érdemes heti 2 alkalommal ezt is beiktatni az edzéstervedbe. Mivel a súlyok emelgetése után az izmok regenerálódása folyamatosan energiát igényel, az edzést követő 2 napban is több kalóriát égetsz majd el, mint alapesetben.

fut2.jpg ()Futás Fail No.2.: Többet futsz, de nem vagy gyorsabb

Az egyik fontos tényező bármilyen típusú testmozgás esetén az intenzitás. Hiába futsz akár egy kilométerrel is többet, mint kezdő korodban, fogyás tekintetében ezzel nem érsz el túl sokat. Bár nagy kitartásra vall, de cserébe nem égetsz vele annyi zsírt, mint amennyit érdemelnél. Inkább törekedj a változatosságra: iktass be hosszabb-rövidebb sprinteket, így a tested is érzi, hogy dolgozik, ráadásul kétszer annyi kalóriának inthetsz búcsút.

Futás Fail No.3.: Csak a kalóriákkal vagy elfoglalva

Sajnos gyakori hiba, hogy azt hisszük, a legtöbb kalóriát égető tevékenységeket kell végeznünk, ha fogyni akarunk, mint például a futás. Ez egy nagy félreértés, hiszen az alváshoz, az álldogáláshoz, az evéshez, sőt még a gondolkodáshoz is hatalmas mennyiségű energiát használunk fel. A normális napi működéshez képest valójában meglehetősen szerény adag, amennyit sport közben égetünk el. Ez nem azt jelenti, hogy hagyj fel az edzéssel, sőt! Minél több izom van a testeden, a szervezeted annál több kalóriát éget el csak a szimpla működéshez. Ugye, hogy nincs ez rosszul kitalálva?

Futás Fail No.4.: Nem próbálkozol a kardióedzés más fajtáival

Most, hogy tudod, hogy az izom is fontos, hogy elérd a testsúlycsökkentő céljaidat, biztosan rájöttél, hogy csak annak van értelme, ha változgatod az edzéstípusokat. Futás, kerékpározás, úszás, aerob edzések, súlyzós edzés stb. A lehetőségek tárháza végtelen. Fő a változatosság! – ez a legjobb stratégia.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X