Főoldal > MOZGÁS > 5 jel, hogy túl keményen nyomod az edzéseket

5 jel, hogy túl keményen nyomod az edzéseket

edzésenergiafájdalomfáradtságizommozgássporttúledzés
0

Írta:

Időről időre azt hallja az ember: ha nincs fájdalom, nincs fejlődés. Ez a mondás persze kiváló inspiratív erővel bír, de az igazságot azért nem teljesen fedi le.

A túledzés károkat is okozhat a szervezetben, plusz, ha az ember élvezi az edzést, valószínűleg tovább és jobban fogja bírni. Figyelj oda az alábbi 5 tünetre, ha nálad is jelentkezik valamelyik, érdemes lehet lazítanod egy kicsit a tempón.

1. Az izomfájdalmaid nem múlnak

Az izomfáradtság természetes, ha egy igazán kemény edzést csináltál végig, de nem kötelező eleme a jó edzésnek. Ha folyamatos izomfájdalmaid vannak, az könnyen lehet annak a jele, hogy nem adtál elegendő időt a szervezetnek a regenerálódásra. Fájdalommal nem érdemes elmenni edzeni, ezt tartsd szem előtt!

Ezt teheted: A legjobb, ha biztosítasz pár nap pihenőt a testednek, ekkor nyugodtan SMR hengerezz, nyújts, sétálj, nem kell a testmozgást teljesen elfelejteni. Ha egy hét múlva nem érzed a fájdalmat, megpróbálhatsz újra edzeni, de csak finoman, ha a fájdalom újra jelentkezik, térj vissza a hengerhez, nyújtáshoz, sétához. Fontos felmérned, hogy mi az, ami jól esik, ne nyújts például, ha úgy érzed, a fájó területnek nem tesz jót.

2. Nem mosolyogsz

Ha az edzésed 80%-ában nem tudsz mosolyogni, az azt jelenti, túl keményen próbálkozol. Amikor ugyanis eléred azt a szintet, hogy nem tudsz mosolyogni, nem élvezettel csinálod a gyakorlatokat, valószínűleg átestél a ló túloldalára és több kárt okozol magadnak a továbbiakban.

Ezt teheted: Nyugodtan vegyél vissza a terhelésből, csináld lassabban vagy kisebb súlyokkal a gyakorlatot, ameddig azt nem veszed észre, hogy újra tudsz mosolyogni.

47305204 - tired woman after a workout in the gym locker room

3. Az oldaladba hasít a fájdalom

Az egyik oldaladban a belek környékén érzett erős fájdalom annak a jele, hogy túltoltad az edzés intenzitását. A jelenség annak a következménye, hogy a szervezet tartalék izmokat használ fel a légzéshez, mert a bordaközi izmok már nem tudják abszolválni a feladatot.

Ezt teheted: Vegyél vissza, ameddig a fájdalom nem múlik el. Ha éppen futsz, lassulj le, ha kell, sétálj, lassan kocogj egy keveset. Próbálj meg mély levegőket venni az orrodon keresztül és a szádon keresztül fújd ki. Fontos, hogy figyelj oda a légzésedre ebben a szituációban.

4. Edzés után ingerült vagy

Bár az edzés gyakran kapcsolódik a depresszió vagy a szorongás kezeléséhez, ha egészen a maxig feszíted a teljesítményed, könnyen érezhetsz ingerlékenységet, hangulatingadozásokat. Sok elit sportolónál jelentkeznek ezek a mentális tünetek, melyek egyértelműen a kizsigerelt testnek köszönhetők.

Ezt teheted: Próbálj meg feljegyzéseket készíteni arról, hogy érezted magad az edzések előtt, alatt és után. Edzés után közvetlenül írd le, hogyan érezted magad közben, hogyan érzed magad most. Egy hét alatt már kellően hosszú listád lesz, látni fogod, el kell-e gondolkodnod az edzésekhez való hozzáállásodon, teljesítménykényszereden.

5. Mindig szomjas vagy

Itt nincs mit sokat magyarázni, egyszerűen dehidratált vagy.

Ezt teheted: Győződj meg róla, hogy elegendő vizet iszol, és emlékeztesd magad arra, hogy ha nagyon meleg helyen edzel, izzadékonyabb alkat vagy, elektrolitokat is veszítesz. Az, hogy személy szerint mennyi vízre van szükséged, függ a korodtól, nemedtől, súlyodtól, edzettségi állapotodtól, edzési rutinodtól, de könnyen figyelemmel kísérheted a vízfogyasztásod, ha kijelölsz egy üveget a célra és egész nap abból iszol.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X