Főoldal > MOZGÁS > Így csillapítsd az izomlázat

Így csillapítsd az izomlázat

edzésfájdalomizomizomlázizomszakadásregenerálódássérülés
0

Írta:

Imádod a testmozgást, de az azt kísérő izomlázat már kevésbé? Ha fontos számodra az egészséged, és ügyelsz a vonalaidra, semmiképpen se hagy ki a napjaidból az edzést, csak azért, mert félsz a másnap jelentkező fájdalomtól. Ráadásul van néhány tippünk arra, hogyan csillapítsd, illetve hogyan előzd meg az izomlázat.

Az izomláz tulajdonképpen az izomrostok apró szakadása. Ezeket a réseket víz tölti ki, vagyis kis ödémák keletkeznek a testedben. Ekkor az izomrostok megduzzadnak és megnyúlnak, és ez okozza a sokak által ismert, kellemetlen tünetet.

Pihentesd

Régen a “rádolgozás” technikáját ajánlották az izomláztól szenvedőknek, ám ma már tudjuk, hogy ez korántsem célravezető, hiszen így csak még nagyobb sérüléseket szenvednek az izomrostok. A legjobb módszer a pihentetés, kímélés, így a sérült izomrostoknak jut elég ideje a regenerálódásra. Persze egy izomláz miatt nem kell az egész napodat az ágyban fekve töltened, de a kérdéses testrészeket semmi esetre se erőltesd meg.

Melegítés

Mivel melegítés hatására az erek kitágulnak, így a víz és más lerakódott anyagok sokkal gyorsabban eltűnnek az érintett területről. Érdemes ilyenkor meleg fürdőt venned, szaunáznod, esetleg célirányosan a fájó testrészt melegítened villanypárnával, meleg zselépárnácskákkal. Kis idő után érezni fogod a melegítés jótékony hatását, lerövidítve ezzel a fájdalmas periódust.

Gyógynövénykivonatok

A gyógynövény-kivonatok (rozmaring, lucfenyő és még az enzimeket tartalmazó készítmények is) alkalmazása segítik, esetleg meg is akadályozhatják az ödémák kialakulását. A már kialakult ödémákat kisebb részre hasítják, hogy azok a vérárammal sokkal gyorsabban el tudjanak szállítódni.

50238410 - runner touching painful leg. athlete runner training accident. sport running leg sprain.

Speciális krémek, gélek

Ma már rengeteg olyan külsőleg alkalmazható készítmény létezik, amelyekkel igen hatékonyan lehet az izomfájdalom tünetét enyhíteni. Ezek a krémek fokozzák a vérkeringést, felgyorsítva ezáltal az izomláz lezajlásának folyamatát.

Végezz nyújtógyakorlatokat

Ha nem bírod ki mozgás nélkül, végezz nyújtógyakorlatokat de kizárólag az izmok megerőltetése nélkül. Ez még fel is gyorsíthatja a regenerálódást, úgy, ahogy az úszás, illetve a lassú tempójú kocogás is.

Kerüld el az izomlázat

Bizonyos szabályokat betartva az izomláz, ha nem is kerülhető el teljes mértékben, de a nagy fájdalom megelőzhető. Soha ne hagyd ki a bemelegítést sportolás előtt akkor se, ha melegítő hatású krémet használsz. Mindig kis intenzitással kezdd az edzést, és fokozatosan növeld a tempót. Tarts kisebb pihenőket, és minden testmozgás után végezz nyújtógyakorlatokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X