Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 kérdés az izomlázról

4 kérdés az izomlázról

egészségfájdalomgörcsizomizomlázmozgássport
0

Írta:

Tudj meg mindent az izomlázról!

Mi az izomláz?

Az izomfájdalmak egyik, legenyhébb típusa az izomláz, mely nagyobb megterhelés után lép fel az izmokban. A tünetek általában csak 24-48 órával a fokozott terhelést követően jelentkeznek, amikor is az izmok fájdalmassá válnak, de akár be is duzzadhatnak. Nem csak edzetlen személyeknél léphet fel. Szélsőséges esetben akár hőemelkedés is járhat.

Mi az oka az izomláznak?

Több lehetséges okkal magyarázzák az izomláz kialakulását. A leginkább köztudott magyarázat szerint a mozgás során felgyűlt tejsav a felelős. Ez anaerob (oxigénhiányos) állapotban keletkezik, vagyis az izom nem jut elengedő oxigénhez, így romlik az izmok anyagcseréje és a felszaporodó tejsav megakadályozza az izmok összehúzódását. Egy másik magyarázat szerint az izomlázat az apró szakadások okozzák az izomban, az izmok mikrosérülései, melyek a megterhelés során mennek végbe. A szakadások réven víz kerül az izomszövetbe, így az megduzzad és megnyúlik, a szakadás helyén pedig begyullad – ez utóbbi jelentkezik fájdalom formájában. Egy harmadik magyarázat pedig a kalciumtöbbletet rója fel a fájdalmas izomláz okozójaként.

izomcikk.jpg ()

A Columbia Egyetem tudósai szerint az intenzív edzés utáni kellemetlen, fájó érzést a sejteken belüli kalciumfeldúsulás is okozhatja – mindezt először egereken kísérletezték ki. Az állatok izomsejtjeiben az edzés hatására a rostok megfeszültek, a körülöttük lévő vékony hártya néhol beszakadt, majd ezeken a területeken jelentősen felszaporodtak a kalciumionok. Ezután sportolók egy csoportján is elvégezték a kísérletet: a végeredmény ugyanaz volt, mint az egerek esetében.

Hogyan előzhetjük meg?

A fokozatosság mindenképpen ajánlott, illetve némely sportnál szakember jelenléte sem ártalmas. A mozgás előtt alaposan melegítsünk be és az edzés végeztével nyújtsunk. Az edzés utánra beiktatott szauna, vagy egy kád meleg víz szintén segíthet.

Milyen módszerekkel kezelhetjük?

“Kutyaharapást szőrével” – a legtöbben erre esküsznek. Azért ennél vannak jóval hatékonyabb módszerek is. Bár több vizsgálat is megerősítette, hogy az apró izomsérülések nem romlanak tovább, ha rádolgozunk, de a fokozatos mozgás ajánlott, a legjobb az úszás. Jó hatást érhetünk el váltott hideg-meleg vizes fürdővel, vagy meleg vizes borogatással, de a szaunázás és a masszázs is gyulladáscsökkentő hatású. A szakemberek meggy- és almalé fogyasztását is javasolják.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X