Főoldal > MOZGÁS > Erre figyelj, ha egészséges, izmos testre vágysz

Erre figyelj, ha egészséges, izmos testre vágysz

edzésétkezésizom
0

Írta:

A legfontosabb a megfelelő étkezés: sok ember álmodik arányos, izmos és egészséges testről, mégis kevés embernek adatik meg. Ha te is ezek közé az emberek közé tartozol, olvasd el jó tanácsainkat a témában, és lendülj bombaformába!

A tökéletes vagy tökéleteshez közeli test kulcsa ugyanis nem a szerencsés testalkat, hanem a tudatosság és az akaraterő; sokszor az egész életmódunkat meg kell változtatni ahhoz, hogy elérjük a hőn áhított célt.

Hetven-harminc

Az életmódváltás során két fő pillérre kell támaszkodnunk, ez pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű étel és testmozgás. Fogyókúra vagy izomépítés esetén megfigyelhető, hogy az étrend nagyobb súllyal esik latba, terved sikerességét körülbelül hetven százalékban befolyásolja, míg a testmozgás felelős a maradék harminc százalékért. Tehát akárhogyan mozogsz sokat, ha az étrended nem megfelelő, maximum karban tudod tartani a testsúlyodat, de nagy átalakulásokkal ne számolj.

Az ideális étrend

A diéta elején azt kell meghatározni, hogy melyik makrotápanyagból mennyit kell a nap folyamán bevinned. Három fő makrotápanyagot kell figyelembe venned, ezek a fehérje, a szénhidrát és a zsír. Ezek arányán áll vagy bukik a siker: tömegnöveléskor 50 százalék szénhidrát, 30 százalék fehérje és 20 százalék zsírt vigyünk be, ha viszont a testzsír csökkentése a célunk a fehérjebevitel legyen 45-50 százalék, a szénhidrát 30 százalék, az étrend maradékát pedig zsír tegye ki. Ezen kívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vigyünk be. Az ideális kalóriabeviteledet a testmagasságod, a testsúlyod és a célod is meghatározza, így ne dőlj be a kalóriát számoló „napi 1300 kalóriás” étrendeknek, mert lehetséges, hogy számodra ez a bevitel túl sok vagy túl kevés energiát szolgáltat.

Táplálékkiegészítők nélkül nehéz

Szemmel látható, hogy a helyes étrend meghatározásánál kulcsfontosságú, hogy meghatározott kalóriabevitel mellett sok vitamint, ásványi anyagot és fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. Ez nem kicsi feladatot ró ránk, hiszen kevés embernek van annyi ideje és energiája, hogy saját magának biztosítsa ezeket a feltételeket. Ezért nagyban megkönnyítjük a dolgunkat, ha körülnézünk a táplálékkiegészítők között, amelyeknél akár egy kis fehérjeszelettel megoldhatjuk a napi fehérjeszükségletünk harmadát minél alacsonyabb kalóriabevitel mellett.

Edzésturbózás

A táplálékkiegészítők további előnye, hogy segítségükkel az edzéseinket is megkönnyíthetjük, hiszen ezek között nem egy edzés előtti kiegészítőt találunk, amelynek a segítségével nagyobb teljesítményekre leszünk képesek, így hatékonyabb lesz a mozgás. Az erőnléti edzésekhez legszükségesebb ásványi anyagok például a magnézium, amely a megfelelő izomműködést támogatja, illetve a folsavval párosítva hozzájárul a testi és szellemi fáradtság csökkentéséhez. A C-vitamin immunerősítő hatása miatt elengedhetetlen, illetve edzés előtti teljesítménynövelés miatt nagyon fontosak az aminosavak, amelyek védik az izmokat a leépüléstől. Ez utóbbira edzés után is szükség lehet, illetve nagyon fontos az erőnléti edzést követő fél órában a fehérje bevitele, hogy óvd izmaidat a leépüléstől.

Mit mozogjak?

A mozgásforma kiválasztásánál vedd figyelembe a célodat: izomépítés céljából például nem érdemes a futást választani, előnyösebbek az otthoni vagy edzőtermi súlyzós edzések, a funkcionális edzések, a kettlebell, illetve a crossfit. Ha viszont a fogyás az első számú célod mindenképpen illessz be az edzéstervbe kardió edzést is; a futáson kívül ilyen az elliptikus tréner, a biciklizés vagy a lépcsőzés. Viszont akármilyen mozgásformát is választasz, fontos, hogy hosszú távon örömödet leld benne, mert csak így fogod tudni beleilleszteni az életedbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X