Főoldal > MOZGÁS > 6 izom, amit mindenki elfelejt megmozgatni

6 izom, amit mindenki elfelejt megmozgatni

izmokizomizomerősítésizomzat
0

Írta:

Nemcsak a bicepsz és a tricepsz létezik a világon.

Bár a következő izmok külső szemlélő számára szinte láthatatlanok, mégis nagy szerepet játszanak a helyes testtartásban.

Elülső fűrészizom (serratus anterior)

Szinte észre sem vesszük, de egyből a hónaljunk alatt, a törzs oldalán, az 1. bordától egészen a 9-ig ez az izom segít minket a vállunk mozgatásában (többek között a felhúzásban, az eresztésben és az előrehúzásban), valamint a ki-és belégzésben.

Mivel erősíthető? Fekvőtámasszal, valamint oldaltörzsi fekvőtámasszal (plank).

Medencefenék-izom (pelvic floor)

Az egyik legjobban mellőzött izmunk, pedig rendszeres mozgatásával megelőzhető lenne az inkontinencia kialakulása, a medencefenék-izom fájdalma, valamint a bél diszfunkcióinak zavara is.

Mivel erősíthető? Kegel-gyakorlatokkal, jógával, pilatesszel, légzési gyakorlatokkal, valamint szex-szel.

Kis- és középső farizom (gluteus medius és gluteus minimus)

Ugye, te is azt hitted, hogy a fenék csak két nagy izomból áll? Tévedtél! A nagy farizmon kívül még két izom is megtalálható a fenekünkben – a kis és középső farizom – , melyek a medencefenék-izom stabilitásáért felelnek.

Mivel erősíthető? Sok sétával, lépcsőzéssel, valamint farizom-erősítő gyakorlatokkal.

Hangszál-izmok (vocal fold muscles)

Talán meg fogsz lepődni, de ez a leggyakrabban használt izmunk: a segítségével vagyunk ugyanis képesek beszélni, énekelni, köhögni és nyelni is.

Mivel erősíthető? Légzőgyakorlatokkal, egészséges étkezéssel, sok vízzel és a dohányzás elkerülésével.

Romboid izom (rhomboids muscle)

Magyarul szárnyizmoknak is szoknák becézni, hiszen ha lenne szárnyunk, innen nőne ki. A vállizmainkat összekötő romboid izom a helyes testtartásért, a hát egészségéért, valamint karunk és a vállunk stabilitásáért felelős.

Mivel erősíthető? Hátizsák viselésével, valamint konditermes-súlyzós gyakorlatokkal.

+1: A kivétel erősíti a szabályt. A következő izmot a legújabb kutatások szerint a kelleténél sokkal többször mozgatjuk, ezért érdemes figyelni a rendszeres lazítására, relaxálására is.

Állizom (jaw muscles)

Sokszor megfeledkezünk róla, hiszen a fejünk állandó mozgatása miatt jellemzően megerőltetjük – főként, ha ahhoz körömrágás, rágógumizás és fogcsikorgatás is társul.

Mivel lazítható? A helyes álltartás a következőképpen néz ki: összezárt ajkak, enyhén szétnyitott fogsorok és laza szájüreg – érdemes alkalmaznod, ha a kelleténél többször rágózol!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X