Főoldal > MOZGÁS > Ezekre az izmokra gyúrj, ha erősebb szeretnél lenni

Ezekre az izmokra gyúrj, ha erősebb szeretnél lenni

edzésedzőteremerőserősítésizmok
0

Írta:

Órákat töltesz a konditeremben és éjt nappallá téve súlyzózol, mégsem vagy elég erős? Lehet, hogy nem a megfelelő izmokat mozgatod meg.

Ahhoz, hogy a nyárra topformában legyél, már télen el kell kezdeni az edzést: de, hogy pontosan milyen izmokat kell megmozgatni ahhoz, hogy eredménye is legyen az izzasztó óráknak? Eláruljuk!

Ha a következő öt izomcsoportra legalább hetente kétszer gyúrsz, a bikiniszezonra már erősebb leszel, mint valaha!

1.     Mély nyaki hajlítóizmok

Nagy az esélye, hogy ezekre az izmokra még soha nem gondoltál a konditermi edzéseken, pedig fontos szerepet játszanak a helyes testtartásban – egészen pontosan a nyaki és a feji pozíció stabilitásában, valamint a nyakszirt kiegyenesítésében.

A kutatások szerint a gyenge mély nyaki hajlítóizmok később krónikus gerincfájdalmakhoz és fejfájásokhoz is vezethetnek, ezért minél előbb érdemes elkezdened az erősítésüket!

36707462 - young woman sitting on the bed with pain in neck

2.     Tenyérizmok

Egy újabb izomterület, melyet nem sokan erősítenek, pedig kellene – főleg azoknak, akik fizikai munkát végeznek, vagy a konditeremben nehéz súlyokkal dolgoznak.

A tenyérizmokat a leginkább az erre speciálisan kifejlesztett apró, tenyérnyújtó készülékekkel (angolul hand grip-ekkel) lehet fejleszteni, a legfrissebb felmérések szerint pedig szoros összefüggés van az erős tenyérizmok és az optimális immunrendszer között.

3.     Belső talpizmok

A legtöbbet használt izmunk, hiszen ha mással nem is, a talpunk szinte minden pillanatban érintkezik a földdel – éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő lábbeli mellett a talpunk erősítésére is figyeljünk.

A talpunkat a napi több kilométeres gyaloglás, kardió és a rendszeres testmozgás mellett egyszerű lúdtalp elleni gyakorlatokkal tudjuk még jobban erősíteni.

4.     Hasi harántizmok

A legtöbben nem a has oldalán lévő harántizomra, hanem a középen lévő hasizmokra (RA – rectus abdomin) gyúrnak – ők viszont nem tudják, hogy a harántizomzat sokkal fontosabb a kockahas látványánál.

A harántizom nemcsak a hasra, hanem az oldaladra, a gerincedre, a törzsedre és a medencédre is hatással van, ezért ha ezt az izmot erősíted, tulajdonképpen a tested legfőbb izmaira gyúrsz rá.

5.     Belső bokaizmok

Különösen fontos izomzat, hiszen az egész test egészsége és stabilitása ezen bukik vagy áll, mégis sokan elbagatellizálják az erősítését. A legjobban a már korábban említett egyszerű lúdtalp tornával, vagy egylábas mozdulatsorokkal lehet fejleszteni a belső bokaizmokat, de az sem árt, ha a lábunkra tökéletesen illeszkedő, sarok nélküli cipőt viselünk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X