Főoldal > EGÉSZSÉG > Kínai tornával a gerincbántalmak ellen

Kínai tornával a gerincbántalmak ellen

egészségfájdalomgerincgerinctréningmozgás
0

Írta:

“Ami nem mozog, az fáj!” Aki valaha is küszködött gerincfájdalommal, valószínűleg igazat ad a kínai mondásnak és ösztönösen érzi a mozgás szükségét. A megoldást viszont sokaknak nem az edzőterem, hanem egy kétezer éves mozgásterápia nyújtja.

 

A gerincbántalom modern korunk civilizációs betegségeinek egyike, a felnőtt magyar lakosság közel 90 %-a szenved miatta! Az állandósult hát, nyak- vagy derékfájás hihetetlen mértékben képes korlátozni az embert: befolyásolja az egész életminőséget, megnehezíti a napi rutint, a folyamatos fájdalomérzet pedig pszichésen merít ki.

Mozogjunk, hogy mozoghassunk

Gerincünk épségéért a legtöbbet mozgással tehetünk, viszont egyáltalán nem mindegy, milyen sportot választunk.

„A gerinc átmozgatására kímélő, de teljeskörű torna kell sok nyújtással – mondja Nagy László dao yin kínai gerincterapeuta. „A tartóizmok megerősítése a cél, ezáltal kap támaszt a gerinc. A fájdalmat gyakran az okozza, hogy helytelen tartásunk miatt néhány izmot túlterhelünk, míg másokat hanyagolunk. A mozgás célja az lenne, hogy ezt a különbséget kiegyenlítse, a legtöbb sport viszont egyoldalú terhelést ad. Önmagában bármilyen mozgás hasznos, de gerincproblémáknál körültekintőbben kell választanunk. A dao yin a gerinc teljes szakaszát tornáztatja, minden lehetséges irányban és módon, mégis kíméletesen. A mozdulatok változatosak és összetettek, így nem unalmas végezni őket. Terápiaként, de akár keresztedzésként – más sport mellett – is alkalmazható.”

jogas2.jpg ()

Gyógymód és mozgás egyben

A keleti mozgásformák napjainkban nem véletlenül hódítanak: a mozdulatok nyugalmat sugároznak, mégis rendkívül sok energiát szabadítanak fel; ez a kettősség  – yin és yang – sokakat meggyőz.

„Akik ellátogatnak az óráimra, csodálkozva tapasztalják, hogy ilyen lassú mozgás is okozhat izomlázat. Sokan megszabadulnak az „irodabetegségtől”: a merev izmoktól, a sajgó deréktól, vannak, akik egyszerűen csak jól érzik magukat a torna után. Mindkettő fontos.”

Egy dao yin óra mindig relaxációval zárul, az elvégzett gyakorlatok ekkor fejtik ki jótékony hatásukat; közben pedig az elme is pihen. A kínai felfogás szerint ugyanis nem létezhet egészséges test harmonikus lélek nélkül.

Mi a dao yin?

A dao yin eredetileg a hagyományos kínai orvoslás egyik terápiás eszköze. A finom mozdulatokat a légzéssel összhangban kell folyamatosan végezni, a kínai felfogás szerint ekkor a csít – életerőt – áramoltatjuk a testben. Több száz gyakorlata közül néhány különösen alkalmasnak bizonyult a gerinc karbantartására: ezek jótékony hatását fedezte fel napjainkban a nyugati világ.

A cikket Nikolic Anita, a Central Médiaakadémia hallgatója írta. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X