Főoldal > MOZGÁS > 10 perces gyakorlatok otthoni és irodai tornához

10 perces gyakorlatok otthoni és irodai tornához

derékfájásgerinctornahátfájássmr henger
0

Írta:

Ha a napi munkaidőd nagy részét egy monitor előtt ülve töltöd, a hát- és derékfájás nyilván nem ismeretlen életérzés számodra. Ám elég naponta 10 perc, hogy jobban érezd magad.

A következő egyszerű gyakorlatokat akár az irodában is elvégezheted a kávészünetben, a gerinced hálás lesz érte!

Tarts a fiókodban egy teniszlabdát, és naponta 2-3 percre vedd is elő! Akár ülő helyzetben is görgetheted a talpad alatt, de ha meg tudod oldani, még jobb hatást érhetsz el, ha állva átmasszírozod vele a talpaid. Jót tesz a keringésnek, felfrissít és segíti a visszerek kialakulásának megelőzését is.

Ha az irodában nem egyedül ülsz, akkor a mosdóban nyújtózz párat! Fogd meg a bal kezeddel a jobb csuklód és a húzd fel a karodat a mennyezet irányába, majd cserélj oldalt. Végezz néhány váll- és karkörzést is. A nyakadat is mozgasd át a gyerekkori tornaórán tanult alapgyakorlatokkal: fejbiccentés előre-hátra-oldalirányba. Máris megindul az agyi vérkeringésed, ez pedig különösen fontos és hatásos, ha egyébként fejfájós vagy.

Otthon ezeket a gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen. Nincs másra szükséged, mint egy SMR hengerre és egy gumiszalagra – ez utóbbi akár egy régi törölközővel is tökéletesen helyettesíthető.

Feküdj hanyatt, a gumiszalagot/törölközőt tedd az egyik talpad alá, majd ezt a lábad lassan emeld a levegőbe, miközben a szalag végeit fogod és óvatosan a vállaid irányába húzod. A lábad próbáld meg nyújtva tartani, miközben a sarkaddal a plafon irányába nyújtózol.

Ülj nyújtott lábakkal, a szalagot tedd a két talpad alá, és annak a segítségével húzd a felsőtested a bokáid irányába. A lábad próbáld meg végig nyújtva tartani, a hátad is maradjon egyenes, ne görnyedj.

Fitness. Woman during pilates workout

Ha van SMR hengered, akkor a következő gyakorlatot végezd minden nap.

Feküdj a hengerre, majd  a derekadtól a lapockák csúcsáig lassan görgesd végig a hátad alatt, közben a karokat nyújtsd a fejed fölé, és lélegezz mélyeket! Hálás lesz a gerinced, a roppanó hangoktól pedig ne ijedj meg. A lapockákat és a nyakadat már semmiképp ne hengerezd!
A lábaidat és a fenekedet is átmasszírozhatod a hengerrel: kezdd a farizmaiddal úgy, hogy ráülsz a hengerre és óvatosan dolgozd meg vele az izmaidat. Ezután a combjaidat masszírozd végig elöl, hátul és oldalt is, végül a lábszáradat is hengerezd végig. Az egész napos ülést követően hálás lesz érte a tested!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X