Főoldal > MOZGÁS > 5 ok amiért éhes vagy futás után

5 ok amiért éhes vagy futás után

edzéséhségfutás
0

Írta:

Ha futottál valaha akár pár kilométert is, de főleg akkor, ha nagyobb távokra vetemedtél, talán nem ismeretlen érzés számodra a futás után nem sokkal fellépő éhség.

Jó esetben ez egy tányérnyi finomsággal orvosolható, de vannak esetek, mikor az éhség nem akar megszűnni. Íme, öt ok mi állhat a farkaséhség hátterében.

Beindul a kalóriaégetés

Evidens, hogy minél többet mozgunk, annál több kalóriát égetünk el. Egy maratoni táv lefutása ráadásul több óráig eltarthat, mely alatt nem nagyon van az embernek ideje falatozni, így nem csoda, hogy a futás után hamarosan eluralkodik az emberen az éhség. De kezdőknél, akik 5-10 kilométert futnak is tapasztalható ez az éhségérzet, ami nem csoda, hisz a kezdők szervezete még nincs hozzászokva a huzamosabb ideig tartó terheléshez, márpedig a futás egy igen erőteljes edzésforma.

Az éhség relatív

Sok minden befolyásolhatja edzés után az éhségérzetedet. Nem mindegy például milyen állapotban kezdesz neki az edzésnek, ha fáradt vagy, valószínű utána inkább kimerültséget érzel. Illetve ugyanannyi idő alatt több kalóriát égetsz el futás során, mint például elliptikus trénerrel, így nem csoda, hogy futás után éhesebbnek érzed magad.

Nem eszel eleget

Ha amúgy is diétázol, tehát kevesebb kalóriát veszel magadhoz, és mellé még edzel is, akkor ne csodálkozz, hogy utána még a szomszéd hűtőjét is felfalnád. A kettő együtt nem megy, vagy elgyengülsz, és nem tudsz hatékonyan edzeni, vagy rád tör a falási roham, és ez se egy üdvözítő opció. A legjobb, ha edzés mellett kicsit növeled a kalóriabeviteled, így elkerülhető a futás utáni farkaséhség.

14462873 - athlete running on bridge. action shot of runner in mid air. healthy lifestyle fitness woman

Csak képzelődsz

Egy kiadós edzés után úgy érezheted, igazán nekieshetsz annak a tábla csokinak, hisz megdolgoztál érte. Valójában éhséget nem is érzel, inkább csak a jutalom iránti vágy hajt a hűtő felé. Ha már mindenképp nassolni akarsz, legyen inkább hűsítő gyümölcs, nyáron az különösen jól tud esni.

Kiszáradsz

Főleg a melegben ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra. Ha ez nem sikerül, igen gyorsan kiszáradhatsz, így edzés után előfordulhat, hogy amit éhségnek érzel, valójában a dehidratáció miatt van. Igyál futás után fél liter vizet, máris érezni fogod, hogy a farkaséhséged csillapodni kezd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X