Főoldal > PSZICHÉ > Új életre vágysz?

Új életre vágysz?

diétaéletfogyássporttáplálkozás
0

Írta: and

A változás stresszel jár, a stresszt pedig senki sem kedveli. Persze nem ez az egyetlen oka annak, hogy sokan bár

A változás stresszel jár, a stresszt pedig senki sem kedveli. Persze nem ez az egyetlen oka annak, hogy sokan bár felismerik a változtatás szükségességét, mégis megrekednek a puszta felismerésnél.

Vegyük például a testedzést… A tipikus kiugrók általában 2-3 hónap után dobják vissza a szekrénybe a tornacipőt. Ilyenkor a kezdeti lendület már elszállt, a befektetett energia is lassabb megtérülést mutat, mint az első hetekben. Mások a kezdeti sikerektől elkényelmesedve gondolják úgy, hogy most már nyugodtan hátradőlhetnek.

Mindegy, te melyik csoporthoz tartozol, amint visszatérsz a korábbi szokásaidhoz és letérsz a fittséghez vezető útról, a tested is ehhez fog igazodni, vagyis „leereszt”, ahogyan te is tetted.

Kurt Tepperwein szerint ahhoz, hogy az élettől a legjobbat kapjuk, nekünk is legjobb formánkat kell hoznunk. Ám ez korántsem olyan egyszerű, ráadásul nagyon energiaigényes is, ha közben nem motiváljuk, hanem éppen hogy hátráltatjuk magunkat.
Lássuk belső szabotőrünk legádázabb trükkjeit. Csoda, ha ezek felett könnyen győz a lustaság?

1. Lehetetlenség csapda

Még bele sem kezdtél, de máris masszívan lebeszéled magad. Fejedben ezek a gondolatok keringenek: úgysem fog sikerülni, egyébként sem sikerül semmi, túl gyenge vagyok hozzá, miért most jönne össze, stb.

Ha szeretnél végre továbblépni, hallgattasd el ezt a szárnyaidat letörő belső monológot, és használj inkább pozitív megerősítéseket, mint például:

„Erős vagyok.”
„Megcsinálom!”
„Tudom, mit akarok, és meg is valósítom!”
„El fogom érni a célomat!”

Minél többet mantrázod magadnak, annál biztosabb, hogy meggyőződéssé alakul benned.

ujelet2.jpg ()2. Az időcsapda

Szeretnéd, vágysz rá, de egyszerűen képtelen vagy időt szakítani a cselekvésre? A napod alapos átvilágítása után könnyen kiderülhet, hogy simán kigazdálkodhatnál napi egy órát a testmozgásra (önfejlesztésre, tanulásra, feltöltődésre, stb.)!

Sablonos gondolat, viszont nagyon igaz, mindenkinek arra van ideje, amire csinál időt! A megvalósító terved kidolgozására éppen úgy időt kell szánnod, mint azokra az apró, de következetes lépésekre, amelyekkel majd eléred a vágyott célt.

3. Rugalmasság csapda

Nagy a különbség a sportolhatnék és a sportolni fogok között! A kettő közötti fontos lépcsőfok pedig nem más, mint a döntés. Ne feledd Yoda bölcsességét: tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!

Ha csak lebegteted, hogy majd egy arra alkalmas pillanatban dolgozol a terveiden, addig ez a terv mindig átcsúszik egy következő napra, hétre, te pedig maradsz, ahol a part szakad. Ha túlságosan engedékeny vagy, és mindig hagysz egy hátsó kijáratot, ahol kisurranhatsz, akkor ki is fogsz surranni! Ilyenkor jól működhet a ritmusosság: írd be jó előre a naptárba, hogy minden kedden 18 órától edzés. A fix időpont és helyszín már leveszi a válladról a tervezés-szervezés gondját és könnyebben felkerekedsz.

4. Herkules taktika

Gyakran tapasztalom, hogy a változni akarók egy része türelmetlenül és teljes erőbedobással beleveti magát az életmódváltásba, és egyik napról a másikra drasztikusan megváltoztatja az addig életvitelét. Sokkal kevesebbet eszik (túl keveset), hirtelen mindene lesz a sport, anélkül, hogy igazán kitesztelné, melyik az a mozgásforma, ami leginkább illik a személyiségéhez és az edzettségi szintjéhez. Te sem riadsz meg a szélsőséges megoldásoktól, ha az életmódod átalakítása a cél? Belső szabotőröd kapva-kap majd az ilyen alkalmon, és szépen visszakormányoz a kényelmesbe. Haladj inkább kisebb lépésekkel, mert hosszú távon ez a biztosabb út.

5. A kivételek diszkrét bája

A kitartás igazi csapdája! Addig nincsen semmi baj, amíg utadba nem kerül a kísértés. Derekasan tartod magad az elhatározásodhoz, aztán megkívánsz egy sütit, és a vágy győzedelmeskedik a cél felett! Közben azzal nyugtatod magad, hogy ez a pár falat igazán belefér. És tényleg belefér, ha tisztában vagy vele, hogyan kompenzáld a kihágást, ám a legtöbben ilyenkor a már úgyis bűnöztem elven felhagynak az egésszel. Különösen eleinte fontos, hogy ne hagyd ki „kivételesen” az edzést, mert a kihagyást újabb és újabb követi majd, míg nem a fitt élet újra a vágyak magas polcára kerül.

Szakértőnk életmódtervező oldala: http://eletmodtervezes.hu
Súlyvesztő blog: http://sulyveszto.blog.hu/


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X