Főoldal > SZAKÉRTŐK > Hogyan méregtelenítsek diétával?

Hogyan méregtelenítsek diétával?

diétaételmegvonásméregtelenítéstisztítókúra
0

Írta:

Mindenki hallott már ilyen-olyan méregtelenítő kúráról, böjtről, de az eredmények és a hosszútávú pozitív hatásaik sokszor megkérdőjelezhetőek.

A test tisztításáért klasszikusan tavasszal és ősszel indítunk “nagytakarító” hadjáratot, de nem ritka, hogy újévi fogadalomként szerepel a rendszeres kozmetikai kezelések, szaunázás, masszíroztatás mellett az emésztőrendszer tisztítása, tehermentesítése is.

A köztudatban még mindig a vallási böjtök a legismertebbek, de ezeknek főként lelki-szellemi eredete van, mintsem a test “megtisztítása”. A kínai medicinában és az indiai, ayurvédikus orvoslásban minden évszaknak megvan a meghatározó eleme, ennélfogva élelmiszere, étele, melyek a tanok szerint tisztító hatással bírnak. Más elgondolás szerint a Hold erejét érdemes használni, így fogyó Holdnál könnyebb a méregtelenítés. Felmerül a kérdés: van-e egyáltalán haszna a különféle kúráknak?

Először is tisztázni kell: a szervezetünknek van egy nagyon jól működő, komplex méregtelenítő rendszere! Ha a máj, a vesék, a keringési szervrendszer (a szívet is beleértve), a nyirokrendszer, a tüdő megfelelően működnek, és nem beszélhetünk az említett szervek, szervrendszerek súlyos elégtelenségéről, egészségkárosodásáról – mely általában már kórházi ellátást igényel -, akkor a toxikusnak nevezhető méreganyagok nem képesek felhalmozódni a szervezetben. A tisztítókúrák alkalmazásának eredeti elképzelése onnan ered, hogy a potenciálisan káros anyagok, tényezők (pl. alkohol, koffein, gyógyszerek, adalékanyagok, elektroszmog, környezet- és vízszennyezés) lerakódnak és felhalmozódnak különféle szövetekben, elégtelen működést okozva ezzel. Természetesen van alapja ezeknek a teóriáknak, de korántsem olyan nehéz és drasztikus a valódi „méregtelenítés”, a szervezet öngyógyító folyamatainak beindítása, mint azt pl. a májtisztító, a colon-hidroterápia (vastagbél-tisztítás) vagy a saját vizelet terápia javasolja.

Legyen cél a tehermentesítés

Úgy gondolom, helyesebb volna inkább tehermentesítésről, töltekezésről, mintsem méregtelenítésről beszélni. A tehermentesítésnek sok fajtája létezik; van, akinek jólesik 3-4 napnyi böjt (ételmegvonás), 1-2 nap gyümölcs- vagy folyadéknap, de van, aki nem bírja az ilyen jellegű megszorításokat. Ha orvos, dietetikus és böjtvezető véleményét kikérve és felügyelet alatt végeznéd, pl. egy elvonulással; meditációkkal, relaxációval egybekötött böjt táborban, akkor nagy valószínűséggel nem teszel kárt szervezeted működésében! (Azért azt fontos tudnod, hogy bizonyos állapotokban, betegségekben egyáltalán nem javasolt a böjt. Erről lejjebb olvashatsz!) Azonban ha önfejűen, egyedül, minden rá- és felkészülés nélkül, szakember véleménye vagy javaslata nélkül vágsz bele, kifejezetten veszélyesen is lehet az étel- és/vagy folyadékmegvonás!

Nem fogyókúrás eszköz!

A böjt, a tisztító kúra nem lehet eszköze a fogyókúrának! Ha fogyás a cél, inkább apró lépésekben változtass, alakíts ki egy hosszútávon is követhető, helyes életmódot! Légy türelmes, ne 1-2 hét alatt akard leadni a sok év alatt felszedett kilókat. A kulcsszó ugyanis a „hosszútáv”-ban van. Egy kúra – ahogy a neve is mutatja – rövid idejű időintervallumot jelöl, nem hoz tartós eredményt.

Fontos a lelki oldala

Ha böjtben gondolkodsz, először szellemi, lelki oldalról közelíts! Ha pár napra tehermentesíted az emésztőrendszered, akkor az egész szervezetet, testet nyugalomba helyezheted. Hozzásegítheted, hogy felszabaduljanak olyan belső gyógyító erők és energiák, melyek gyakorlatilag egyfajta pszichoterápiaként, gondolatsöprésként is hatnak. Egy rövidebb elvonulás alkalmával lehetőséget teremthetsz magadnak az elengedésre, illetve gondolataid, érzéseid rendszerezésére – tehát ez egyfajta meditáció. Azt gondolom, a mai ember számára sokkal fontosabb a lelket, az elmét „tisztítani” és rendbe rakni.

Így kezdj hozzá!

Mindig olvass a témában, hogy megfelelő tudásra tegyél szert pl. a szervezet, a szervek működéséről, egyes élelmiszerek, ételek élettani hatásáról, valamint szervezetre gyakorolt energetikai hatásáról (lsd. kínai vagy indiai orvoslás).

Készülj elő! A tehermentesítést megelőző napokban csökkentsd a bevitt táplálék mennyiségét és a szilárd ételeket az étrendedben, illetve a hús-, hal-, tojás-, tej- és tejtermékfogyasztást. Az állati eredetű élelmiszerek, fehérjék sokkal jobban megterhelik a szervezetedet és az emésztésedet.

Teremts nyugodt környezetet! Legjobb, ha orvos, dietetikus és böjtvezető jelenlétében szervezett elvonuló táborhoz csatlakozol, de minimum maradj otthon pár napot.

Otthoni tehermentesítés

Ha nem vonulnál el vagy nincs rá lehetőséged, attól még otthon is erősítheted az öngyógyító folyamatokat, és tarthatsz egy kis házi wellnesst. Azt mindig tartsd szem előtt, hogy nem szabad drasztikusnak lenned! Van néhány, a keleti filozófiában és gyógyászatban alkalmazott „praktika” (pl. nyelvtisztítás, orrlyuk-mosás), melyeket egy nyugati embernek is érdemes elsajátítani. 2-3 nappal előtte már készülj a tehermentesítésre. A tehermentesítés 4-5 napig tartson, majd szintén 2-3 nap alatt építsd vissza az étrendedet. Az alappillérek közül minimum 6-ot fogadj meg és ha teheted, építsd be őket később is a napi rutinodba!

Amiktől mindenképpen tartsd távol magad ezen időszak alatt:

  • alkohol
  • kávé
  • fekete tea
  • energiaitalok
  • üdítők
  • cigaretta
  • gyógyszerek, drogok
  • kristálycukor és édesítőszerek (eritrit, stevia sem megengedett)
  • internet, televízió, telefon, okos eszközök
  • hús, hal, tej- és tejtermék, tojás
  • zsiradékok (olajos magvakból fedezd a zsírbevitelt)
  • adalékanyagok (pl. aromák), konzervek, félkész- és készételek

Étrendedet zöldségekre, hüvelyesekre, gabonákra, gyümölcsökre és olajos magvakra építsd. Folyadékfogyasztásod minimum 2,5-3 liter legyen, csapvíz, ásványvíz, friss citromlével ízesített víz, ízesítetlen gyógytea, zöldségfőzet formájában. Mindig koncentrálj az étkezésre, ne csinálj mellette mást! Tiszteld a tested és rágj meg mindent alaposan, élvezd az ízeket, az ételt, érezd, hogy táplálod a tested. Érdekesség! A spirituális tanokat gyakorlók általában az étkezésre is meditációként tekintenek.

Alappillérek:

  1. A napot mindig mosakodással, fogmosással és ha lehet, nyelvtisztítással kezdd! Az éjszakai, hajnali órákban a szervezetben felerősödnek a kiválasztó, (valódi) méregtelenítő folyamatok, így nem árt, ha a bőrön, szájban keletkezett felesleges anyagokat lepucolod magadról! Akár le is zuhanyozhatsz.
  2. Meditálj, relaxálj! Végezz jógagyakorlatokat! Hangolódj a napra, fogalmazz meg pozitív érzéseket, gondolatokat! Le is írhatod őket, pl. 10 dolgot, amiért hálás vagy amire büszke vagy.
  3. Folytasd a napot langyos folyadékkal! Köztudott, hogy ha még étkezés előtt folyadékkal indítjuk a napot, támogatjuk a szervek működését, „felébredését”, és hogy ne rugaszkodjunk el a nyugati orvostantól, az emésztésednek, a bőrödnek is jót teszel.
  4. Délelőtt jöhet a zöld turmix, nyers gyümölcsök és a zöldségek! Hazai, idényjellegű, s ha lehet, kezeletlen veteményeket válassz! Mindig épek legyenek, alaposan tisztítsd meg őket.
  5. 10 óra körül fogyassz el egy vízzel vagy házi, adalékanyagmentes növényi tejhelyettesítővel készült gabonakását. Tegyél bele 1-2 teáskanál őrölt lenmagot, chia magot vagy lenmagpelyhet, esetleg útifű maghéjat. A teljes adag ne legyen több 1 maréknál.
  6. Ebédelni 11-12 óra között a legideálisabb, ugyanis az ayurvádikus gyógyászat úgy tartja, ekkor a legerősebb az ún. agni, az emésztés tüze. Ebben az időszakban könnyebben, jobban tudjuk hasznosítani és emészteni az ételt. Az ebéd egyidejűleg tartalmazzon olajos magvat, hüvelyest, gabonafélét és zöldséget. Jó választás a zöldségpörkölt főtt gabonával, kevés pirított maggal, de rakott ételeket is készíthetsz, vagy egyél főzeléket házi magvas rozskenyérrel. Plusz zsiradékot ne használj ételkészítéshez. A teljes adag 2 maréknyi lehet.
  7. Délután kevés aszalt gyümölcsöt, magvat fogyassz! Folyadékból azonban sosem elég, egész nap egyenletesen oszd el a 2,5-3 litert!
  8. Késő délután, este megint jógázz vagy végezz laza átmozgató tornát, sétálj, ússz, kerékpározz, utána relaxálj, meditálj!
  9. Ha teheted, menj el masszázsra (pl. kiváló a nyirokmasszázs).
  10. A vacsorát lefekvés előtt min. 3 órával ejtsd meg, és valami könnyű ételt válassz: 1 bögre növényi tejhelyettesítőt kevés mézzel, fahéjjal, kardamommal; puffasztott rizst avokádóval vagy egyéb házi zöldségkrémmel. Jó választás még a zöldségleves, zöldségragu kevés gabonával. Tapasztalat, hogy a legtöbb embernek a meleg (de nem forró) ételek jobbat tesznek nyugovóra térés előtt.

Az év minden napján étkezz kiegyensúlyozottan, minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, ételt az étrendedbe építve. Felejtsd el a mesterséges színezékeket, ízfokozókat, élvezd a friss és lehetőleg nyers zöldségek, gyümölcsök ízét és erejét! Táplálkozz rostdúsan, csökkentsd az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását és ellenőrzött minőségű, termesztésű élelmiszereket, ételeket vásárolj. Folyadékfogyasztásod pedig mindig haladja meg a 2 litert!

Kiknek nem ajánlott az ételmegvonás, a tehermentesítés?

A követező betegségekben, állapotokban semmiképpen nem szabad böjtbe, különféle kúrákba kezdeni:

  • cukorbetegség, inzulinrezisztencia
  • evészavar (pl. anorexia, bulimia)
  • keringési megbetegedés (magas vérnyomásra is érvényes)
  • jelentős túlsúly, elhízás
  • vesebetegség
  • májbetegség
  • daganatos megbetegedés, legyengült immunrendszer
  • reflux, fekély (mind az ételmegvonás, mind pedig a sok nyers zöldség, gyümölcs problémákat okozhat)
  • epebetegség (mind az ételmegvonás, mind pedig a sok nyers zöldség, gyümölcs problémákat okozhat)
  • várandósság, szoptatás időszaka alatt
  • gyermek-, tinédzser- és időskor

Hátrányok

Egy átgondolatlanul vagy hosszú ideig tartó böjt, étel-, folyadékmegvonás azonban nemcsak az egészségügyi problémákkal küzdőknél okozhat zavart. A minimális energiabevitel rosszullétet, enerváltságot, gyengeséget, koncentrációs zavarokat eredményezhet, de emésztési problémák, pl. székrekedés is felléphetnek. Nemcsak tápanyagokban szenved a szervezet hiányt, hanem az egyoldalú táplálkozás (pl. rizskúra) számos vitamintól és ásványi anyagtól is megfosztja a szervezeted. A koplalás számos olyan anyagcseretermék (pl. ketontestek) felhalmozódásával jár, melyek nem hogy segítik a vese munkáját, hanem terhelik és károsíthatják azt. Lelkileg is megterhelő egy klasszikus méregtelenítő kúra, ami még inkább zaklatottá, stresszessé (és éhessé) teszi az embert.

És még valami: ha fogysz is, az nem valódi súlycsökkenés. Ilyen rövid idő alatt csak vizet, tartalék szénhidrátot (glikogén), izmot és esetleg bélben felhalmozódott salakanyagot veszítesz.

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X