Főoldal > SZÉPSÉG > Tetkóvédelem felsőfokon

Tetkóvédelem felsőfokon

bőrvédelemegészségfestéknapnapozásnaptejszépségtetoválás
0

Írta:

A rövid topok, miniszoknyák és sortok alól nemcsak a csupasz bőrfelületek villannak elő, hanem a tetoválások is. Ha téged is ékesít egy (vagy több) minta, akkor jó, ha odafigyelsz az ápolására, hogy minél tovább megőrizhesse szépségét.

A tetoválás egy életre szóló döntés, és ha már rászántad a pénzt, az időt, az energiát, és a varrás kellemetlenségét is elviselted, akkor ugye nem akarnád, hogy tönkremenjen? Gerstenbrein Gergely (GERO), a Perfect Chaos Tattoo tetoválóművésze segítségével összeszedtük, mire figyelj nyáron, hogy a tetoválásod ne károsodjon.

A nap nem a barátod

A tetoválók egybehangzóan állítják, hogy a bőrödbe varrt minták legnagyobb ellensége a nap, főleg az erős napfény – az a napfény, amire amúgy egész évben vártál. Lehet, hogy minden vágyad, hogy csokibarna legyél, de tudd, hogy ez bizony nem tesz jót a tetkódnak. A túl erős napfény nemcsak a bőrödre van rossz hatással, hanem a tetoválásodra is, mert kifakíthatja, károsíthatja azt. Épp ezért, ha a tetkód olyan helyen van, ahol kivillan a nyári ruhából vagy a bikiniből, akkor csak úgy menj ki a napra, hogy a lehető legmagasabb faktorszámú naptejjel bekented magad, és ezt 2-3 óránként ismételd is meg. Ne csak nyaraláskor, napozáskor, bikiniben kenegesd magad, hanem a mindennapokban is: akár munkába mész, akár sportolsz, akár bulizol a szabadban, legyen nálad napvédő krém, és használd is!

A szoli felejtős

A szoláriumot jobb, ha elfelejted, hiszen ebben az esetben még erősebben és még közvetlenebbül érnek az UV-A- és UV-B-sugarak, és ilyenkor még naptejjel sem védekezel ellenük, mert pont a barnaság elérése a célod a szolizással. Bár vannak kifejezetten a tetoválás kifakulását gátló szolárium krémek, amiket használhatsz, jobb, ha inkább mégis elkerülöd a barnító masinát. Már csak azért is, mert a tetoválás a sárgás, barnás bőrön nem is mutat olyan jól, színes tetoválás esetén pedig az árnyalatok sem olyannak látszanak, mint amilyenek valójában.

31740006 - young beautiful hipster woman with red curly hair at the bar

Ne hagyd kiszáradni a bőröd!

A kiszáradt, repedezett, cserepes bőr egyáltalán nem vonzó, még akkor sem, ha tetoválás díszíti, úgyhogy ne hagyd a bőröd kiszáradni – figyelj rá, hogy kívülről és belülről is hidratáld. A megfelelő mennyiségű folyadék (főként víz) elfogyasztásával nemcsak a dehidratáltságot kerülheted el, hanem a bőröd egészségéért és szépségéért is tehetsz. Kívülről pedig gazdag, tápláló, vitamindús testápolóval kend a bőrödet és a tetkódat egyaránt, hogy ne száradjon ki.

Nyáron varratnál?

Ha a (legújabb) tetkód nyáron készül, fontos, hogy a következőket betartsd.

  • A tetoválód elmondja, hogyan kezeld a friss tetkót, mivel és mikor kend, hogyan óvd – ezeket maradéktalanul tartsd be.
  • A friss tetoválással kerüld a fürdőzést, hogy ne ázzon ki – tilos az uszoda, valamint a tóban és a tengerben fürdés is a teljes gyógyulásig a fertőzésveszély miatt (ez legalább 1 hét), így időzítsd a nyaralásod és a medencés/vízparti bulikat.
  • Friss tetoválással egy hétig a sportolást is kerüld, mert az izzadás károsíthatja, kiáztathatja a friss varrást. A szaunázást is hanyagold az izzadás és a fertőzésveszély miatt.
  • A tetkót mindig védd a naptól, a gyógyulási idő alatt az első 2-3 napban hagyd rajta a fóliát, és utána is mindig fedje ruha, ne hagyd csupaszon. Folyamatosan kend a tetováló által ajánlott krémmel, a gyógyulási idő után válts hidratáló testápolóra, ha pedig napra mész, akkor használj magas faktorszámú napvédőt.
  • Bár nagyon vonzó lehet, hogy egy egzotikus tetoválással térj haza a külföldi nyaralásról, jobb, ha nem hirtelen felindulásból varratsz, hanem megfontoltan választod ki a tetoválószalont, ahol biztosan megfelelő higiénés körülmények között dolgoznak.

Már több márkától is kifejezetten kapható a tetoválások védelmére kifejlesztett, magas faktorszámú krém, érdemes ilyet beszerezned és ezzel kenegetned a tetkód.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X