Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp téli kimerültség ellen

5 tipp téli kimerültség ellen

C-vitamincinkdepressziófáradtságfényterápiakimerültségmagnéziumtéltippvas
0

Írta:

Megviselnek a borús, ködös napok és a hideg időjárás? Ha tehetnéd, fel sem kelnél az ágyból, mert tudod, hogy úgyis egész nap fáradt és erőtlen leszel? A sötét és hideg januári napok mindannyiunk szervezetét megviselik, hiszen ebben az időszakban sokkal kevesebb vitaminhoz és napfényhez jutunk. Ne hagyd, hogy a kimerültség eluralkodjon rajtad – íme öt […]

Megviselnek a borús, ködös napok és a hideg időjárás? Ha tehetnéd, fel sem kelnél az ágyból, mert tudod, hogy úgyis egész nap fáradt és erőtlen leszel? A sötét és hideg januári napok mindannyiunk szervezetét megviselik, hiszen ebben az időszakban sokkal kevesebb vitaminhoz és napfényhez jutunk. Ne hagyd, hogy a kimerültség eluralkodjon rajtad – íme öt tipp, hogy télen is fitt és energikus maradj!

Pótold az ásványi anyagokat!

Az utóbbi hónapokban fáradtnak és feszültnek érzed magad? A bőröd sápadttá, a hajad pedig szárazzá és töredezetté vált? A tüneteket talán a magnézium és a cink hiánya okozza! Bár ezek az ásványi anyagok a szervezet mikroelemei közé tartoznak – azaz csak kis mennyiségre van szükségünk belőlük – mégis elengedhetetlen, hogy a bevitelükről gondoskodj! Telente fogyassz minél több hüvelyest, kagylót, májat, teljes kiőrlésű gabonát, és kis mértékben vörös húsokat is!
Tippünk: Ha vegetáriánus vagy, akkor különösen oda kell figyelned az ásványi anyag-utánpótlásra, a zöldségekből és gyümölcsökből ugyanis jóval kevesebb vasat, cinket és magnéziumot tud felhasználni a szervezetünk!

Mozogj többet!

Hullafáradtan érsz haza, és úgy érzed, hogy már semmihez sincs erőd? Attól, hogy az egész estét a tévé előtt töltöd, nem leszel sem kipihentebb, sem energikusabb, ezért akármilyen fáradt is vagy, próbálj meg mozogni egy kicsit! Kutatások bizonyították, hogy az intenzív mozgás (pl. futás, úszás, biciklizés) közben a szervezetünk endorfint, vagyis boldogsághormont termel, márpedig erre igencsak szükséged lehet a szürke és lehangoló téli napokon!
Tippünk: Ha a kocogásra nem tudod rávenni magad, szerezz be egy futópadot vagy szobabiciklit! Télen ne hagyd ki a túrázást sem – húzz bakancsot, lábszárvédőt (a hó és a latyak ellen) és irány az erdő! Ha teheted, járj el uszodába is, hiszen itt nemcsak az úszás, de a szauna áldásos hatásait is élvezheted!

0023478_1.jpg ()

Töltődj fel a fénnyel!

A borult napokon még a szokásosnál is fáradtabb és kedvetlenebb vagy? Télen nemcsak a napsütéses órák száma csökken, de mi is sokkal kevesebb időt töltünk a szabad levegőn – márpedig a napfény elengedhetetlenül fontos testünk és lelkünk egészséges működéséhez!
Tippünk: A fényterápiás kabinokban a színek és a fény gyógyító hatását élvezheted. A kék szín stresszoldó, nyugtató hatású, a piros a vérkeringést javítja és az adrenalinszintet növeli, a zöld segít, ha feszült és fáradt vagy, a nap fényére leginkább hasonlító sárga pedig energetizáló hatással bír! Ha a fényterápiát nincs lehetőséged kipróbálni, akkor szerezz be néhány színes izzót, és napi pár órára csavard be azokat a nappali vagy a háló valamelyik lámpájába!

Aludj többet!

A reggeli vaksötétben alig tudod kinyitni a szemed, és amikor délután bealkonyodik, menthetetlenül elálmosodsz? A rövid napok és hosszú éjszakák hatására a szervezetünkben nő az álmosságért felelős melatonin hormon kiválasztása – nem csoda tehát, ha telente úgy érzed, hogy a szokásosnál több alvásra van szükséged!
Tippünk: Ne sajnáld az időt magadtól: feküdj le időben, és ha teheted, maradj ágyban egy-két órával tovább! Hidd el, egy kis szervezéssel könnyen be tudod majd pótolni az elveszett időt!

Töltsd fel a vitaminraktáradat!

Ezen a télen egyik nyavalyából a másikba esel, és még egészségesen is gyakran levertnek, gyengének és kimerültnek érzed magad? Ne keseredj el, hiszen a betegeskedést és a rossz közérzetet talán csak a C-vitamin hiánya okozza!
Tippünk: A köztudottan magas C-vitamin tartalmú déli gyümölcsök mellett fogyassz minél több hazai zöldségfélét és savanyúságot, pl. fekete retket, savanyú káposztát és céklát is!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X