Főoldal > EGÉSZSÉG > H1N1 elleni oltás: kinek higgyek?

H1N1 elleni oltás: kinek higgyek?

egészségH1N1influenzajárványoltás
0

Írta: and

„Nagyon hamar lett készen ez az oltóanyag, nem hiszem, hogy elég biztonságos.”A magyar oltóanyag – hasonlóan a többi külföldi vakcinához – természetesen szigorú engedélyezési és tesztelési eljáráson esett át, mielőtt forgalomba hozták. Azért lehetett készen ilyen gyorsan, mert a gyártási technológia és az influenzavírus mint olyan, évtizedek óta ismert. Idén csupán annyi történt, hogy az […]

„Nagyon hamar lett készen ez az oltóanyag, nem hiszem, hogy elég biztonságos.”

A magyar oltóanyag – hasonlóan a többi külföldi vakcinához – természetesen szigorú engedélyezési és tesztelési eljáráson esett át, mielőtt forgalomba hozták. Azért lehetett készen ilyen gyorsan, mert a gyártási technológia és az influenzavírus mint olyan, évtizedek óta ismert. Idén csupán annyi történt, hogy az uralkodó vírustörzseknek megfelelően módosul az összetétele, ez egyébként pár évente eddig is megtörtént. Bár a H1N1 valóban újonc, mert eddig nem ismertük, az oltóanyag mechanizmusa éppen olyan biztonságos, mint a tavalyi vagy a tavalyelőtti volt.

„Azt mondta az orvosom, hogy akár meg is bénulhatok az oltástól.”

Ennek nagyon kicsi a veszélye. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint ilyen szövődmény – egyértelműen az oltással való összefüggésben – az utóbbi évtizedekben nem fordult elő Magyarországon. Külföldi adatok is azt igazolják, hogy egymillió oltottra esik egy eset, de tudni kell, ha mégis megtörténne a baj, a probléma orvosolható.

0023329_1.jpg ()

„Tavaly is megkaptam az oltást, mégis influenzás lettem. Több ismerősöm is így járt.”

Influenzát vagy ahhoz hasonló betegséget sokféle vírus okozhat. A felső légúti betegségek szezonjában, az esős, havas, hideg évszakban egyáltalán nem meglepő, ha valaki ilyen tüneteket tapasztal magán, akár oltották, akár nem. Ráadásul az oltás után három hét szükséges a védettség kialakulásához, kétlépcsős oltások esetében hat hét.

„Azt olvastam, hogy csak azért erőlteti a miniszter az oltást, mert már kifizették, és félnek, hogy a nyakukon marad.”

Valójában szerencse, hogy a gazdasági válság ellenére jutott pénz az ingyenes oltóanyagra, nem is kevés. Kifizetni nyilván ki kell a gyártónak, akár beadják az utolsó ampulláig, akár nem. A miniszter pedig azért „erőlteti” az oltást, mert teljesen nyilvánvaló, hogy a járvány megfékezése közérdek, közös felelősségünk.

„Az orvosom, akiben megbízom, azt mondja, hogy felesleges beadatnom.”

Minden orvosnak más a szakterülete – ha a fogad fáj, akkor sem kérsz tanácsot a reumatológustól. Az influenzát érintő kérdésekben ezért hallgass inkább járványügyi szakemberekre és az immunológusokra. Szerintük az oltás egyáltalán nem felesleges, hiszen nagy valószínűséggel megakadályozza a fertőzést és a súlyos szövődmények kialakulását. Ha az orvosod mégis ellenzi az oltást, kérdezd meg, vajon azért is vállalja majd a felelősséget, ha te is azok közt leszel, akiket súlyosan érint az új influenza.

„Egészséges vagyok, vitaminokat szedek, és évek óta nem voltam beteg. Nem hiszem, hogy veszélyben lennék.”

A statisztikák azt mutatják, hogy súlyos szövődmények nem csupán a legkisebbeknél, a kismamáknál és a krónikus betegségekben szenvedőknél fordulnak elő, hanem az új influenza esetében az amúgy teljesen egészséges, életerős fiatalok körében is, mégpedig meglepően nagy arányban. Az új vírus azokat is veszélyezteti, akik évek óta nem voltak betegek, és vitaminokat is szednek, hiszen olyan vírusról van szó, amelyet még nem ismer az immunrendszered.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin januári számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X