Főoldal > EGÉSZSÉG > Tabuk nélkül a hüvelyfolyásról

Tabuk nélkül a hüvelyfolyásról

egészséghüvelyfolyásnőgyógyász
0

Írta: and

A legfontosabb tudnivaló, hogy a normál hüvelyváladék színtelen, szagtalan és erősen savas. Van, akinek bővebben termelődik, mások kevésbé veszik észre a jelenlétét. Egyéni adottságainkon túl sok tényező befolyásolhatja a váladék mennyiségét, mint például az életkor, a lelkiállapot, vagy hogy a ciklus elején, közepén vagy végén járunk-e. Nem folyás a bővebb váladékozás akkor sem, ha történetesen […]

A legfontosabb tudnivaló, hogy a normál hüvelyváladék színtelen, szagtalan és erősen savas. Van, akinek bővebben termelődik, mások kevésbé veszik észre a jelenlétét. Egyéni adottságainkon túl sok tényező befolyásolhatja a váladék mennyiségét, mint például az életkor, a lelkiállapot, vagy hogy a ciklus elején, közepén vagy végén járunk-e. Nem folyás a bővebb váladékozás akkor sem, ha történetesen estére foltot hagy a fehérneműn. Foglalkozni akkor kell vele, ha kellemetlen a szaga, ha viszket, csíp, vagy szex közben fájdalmat okoz. Sosem jár egyedül A kórosnak tekinthető folyás sosem magában jelentkezik, ezért ha arra gyanakodsz, hogy nincs rendben valami, első utad mindenképp a nőgyógyászhoz vezessen. Ő egyszerű kenetvétellel, laboratóriumi vizsgálat után tudja megállapítani, mi okozza a normálistól eltérő hüvelyi váladékozást. Ez azért nagyon fontos, mert a ki nem kezelt folyás krónikus gyulladást eredményezhet, és a fertőzés ráterjedhet a méhre, a petefészekre, idült kismedencei gyulladást és akár meddőséget is okozhat. Ha fény derül az okra, az orvos célzott kezelést alkalmaz. A kezelés gerincét a helyi hatású készítmények alkotják: krémek, kenőcsök, kúpok, hüvelytabletták. Az esetek egy részében azonban szájon át szedhető készítményeket, antibiotikumokat is felírhat. Százféle bacilus A hüvely a végbél közelsége és a nemi életben betöltött szerepe miatt állandó baktérium- és gombahatásnak van kitéve. A testhőmérsékletű, nedves körülményeket biztosító, jó vérellátású nyálkahártyával bélelt hüvely kifejezetten ideális hely a baktériumok megtelepedésére. Egyébként a normál női hüvelyben több mint százféle mikroorganizmus fordul elő, melyek döntő többsége egészséges állapotban az úgynevezett laktobacilus. A laktobacilusok a hüvely falának sejtjeiben lévő glicogénből tejsavat állítanak elő, így biztosítják a hüvelyben a normál savas környezetet, ezt hívják Döderlein-flórának. A megváltozott hüvelyi viszonyok jellegzetes nőgyógyászati panaszokhoz vezetnek. Helyre kell állítani A nőgyógyászati rendelésen folyással, hüvelyi kellemetlenséggel jelentkező nők nagy részénél az alapvető probléma a normál savas hüvelyflóra meg-változásából, a védő laktobacilusok számának csökkenéséből származik. Ugyanakkor sajnos a hüvely savas közegének fenntartása vagy visszaállítása nem könnyű feladat.

0023280_1.jpg ()

A következő lehetőségek jönnek szóba:

  • tejsavtartalmú folyadékok hüvelyöblítésre
  • tejsavas hüvelytabletták
  • egyéb gyógynövénykészítmények, például Tantum Rosa, grépfrútmagolaj
  • injekciók, például Gynevac-injekció.

Nem mindig fertőzés!

Folyást a fertőzésen, allergiás reakciókon kívül kémiai, mechanikai irritáció, idősebbeknél hormonhiány is okozhat. A hüvely nyálkahártyájának gyulladása is kiválthatja, amit okozhatnak illatosított betétek, mosószerek, fogamzásgátló habok, zselék, olykor még az óvszer is. A nem gyógyuló hüvelyi folyás a cukorbetegség első tünetei között szerepelhet, ezért a gondos orvos ilyen esetben mindig vércukorvizsgálatot javasol. A menstruáció is ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodásához, amit a betét- vagy tamponhasználat tovább fokoz. Mivel a vér kimossa a hüvely normál savas flóráját, nyitva áll az út az elszaporodott baktériumok előtt.

Szex és fertőzés

A hüvelyi fertőzések egyik része terjedhet szexuális úton. Az úgynevezett pingpongfertőzés azt jelenti, hogy egymásnak adják-veszik a kórokozókat a partnerek. Ha laborvizsgálat igazolja, hogy szexuális úton terjedő fertőzésről van szó, kezelni kell a férfi partnert akkor is, ha ő nem észlel tünetet. Érdekesség azonban, hogy a szexszel másképpen is összefügghet a folyás. Ugyanis a hüvelyben maradt ondó lúgos kémhatású folyadék, ami megváltoztatja a hüvely savas pH-egyensúlyát. Aki hajlamos a folyásra, annak az együttlét után tanácsos tejsavas irrigálást végeznie.

Kezdd a megelőzéssel!
– A hüvelyfertőzések jó része megfelelő higiéniával megelőzhető. Kerüljük a fertőtlenítő hatású szappanokat a szoros, műszálas bugyit, az ülőfürdőt, a termálfürdőt, a meleg vizű strandokat.
– Antibiotikumkezelés után ajánlatos sok kefirt enni, ami segít visszaállítani szervezetünkben a tejsavtermelő baktériumok mennyiségét.

Nézd meg alaposan!
A folyás színéből, állagából már következtetni lehet arra, vajon mi okozza a problémát:
– minimális fehér folyás minden egyéb tünet nélkül lehet a hüvely öntisztulási folyamatának része
– a zöld folyás bakteriális fertőzésre utal
– a zöldessárga, habos, bűzös, bő folyás trichomonas-fertőzés jele lehet
– a gennyes, sárgás vagy zöldes színű a gonorrhoea gyanúját kelti
– a túrós állagú, fehéres folyást erős viszketéssel gomba okoz
– a véres folyás hátterében súlyos betegség is állhat, ebben az esetben tényleg nem szabad halogatni a nőgyógyászati vizsgálatot

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin januári számában olvashatsz!
Szaktanácsadó: dr. Márffy Judit orvos, természetgyógyász

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X