Főoldal > EGÉSZSÉG > Így légy egészségesebb öt perc alatt!

Így légy egészségesebb öt perc alatt!

bemelegítésegészségétkezésrágózástipp
0

Írta: and

Van öt perced? Ha egészségesebb szeretnél lenni, csupán ennyi időre lesz szükséged. Íme, néhány hatékony tipp, amellyel tetőtől talpig, kívül-belül egészségesebb leszel. Az egészségesebb súlyért: Ne egyél olyan gyorsan! A gyors evés megduplázza az elhízás esélyét, de ha addig eszel, amíg teljesen jóllakottnak érzed magad, ugyanez a hatás várható. Ha e kettő következménye összevonódik, akkor […]

Van öt perced? Ha egészségesebb szeretnél lenni, csupán ennyi időre lesz szükséged. Íme, néhány hatékony tipp, amellyel tetőtől talpig, kívül-belül egészségesebb leszel.

Az egészségesebb súlyért: Ne egyél olyan gyorsan!

A gyors evés megduplázza az elhízás esélyét, de ha addig eszel, amíg teljesen jóllakottnak érzed magad, ugyanez a hatás várható. Ha e kettő következménye összevonódik, akkor kb. 220 %-al nagyobb a túlsúly kialakulásának kockázata. Szóval lassíts egy kicsit evés közben és minden falatot legalább 20 másodpercen keresztül rágj meg.

Az egészségesebb agyért: Rágózz!

A rágózás igazából még a gondolkodásban is segít. Egy tanulmány során a résztvevőknek  feladatokat kellett megoldani, az egyik csoport rágózott a feladat végrehajtása során, és megfigyelték, hogy a rágózók reakcióideje gyorsabb volt, még akkor is, amikor a feladatok nehezebbek lettek. Mindenképp olyan rágót válassz, amivel megelőzhető a fogszuvasodás, erősíti a fogakat, és csökkenti a fogkőképződést is.

5perc2.jpg ()Az egészségesebb bőrért: Dörzsölj egy kis citromot!

A C-vitamin egy természetes bőrvilágosító – és mivel a könyök bőre idővel sötétebbé válik, világosításával fiatalabbnak tűnhetsz. Vágj ketté egy citromot, és egyik felével dörzsöld be a könyököd. Ha viszont egy kissé durva a bőrfelület, a citromot egy kicsit pépesítsd, majd ezt és a levét is öntsd egy tálkába, ezután keverd össze kávézaccal, aminek hámlasztó hatása van – aztán radírozd le az elhajt hámsejteket. Két-két percig dörzsöld mindkét könyököd a citrommal!

Az egészségesebb tüdőkért: Edd meg a gabonapelyhet!

Különböző vizsgálatok során megállapították, hogy a rost képes egyes tüdőbetegségek megjelenésének kockázatát is csökkenteni. De csak a gabonafélékből származó rosttal kapcsolatban állapítottak meg ezt az összefüggést; a kutatók úgy vélik, hogy a gabonafélék rostjaikban olyan antioxidánsok és gyulladáscsökkentő összetevők rejlenek, amelyek megvédenek a tüdőbetegségtől. Naponta legalább 25-35 g rost bevitelét célozd be.

5perc3.jpg ()


Az egészségesebb izmokért: Melegíts be!

Az egyik legnagyobb hiba, amelyet a kezdő mozogni vágyók elkövetnek az, hogy nem melegítik be az izmaikat. Mielőtt megkezdenéd az edzést, fokozd a lábadban a véráramlást sétával, amelynek során váltogasd a hosszú, ám lassú lépteket a gyors, ugyanakkor rövid lépésekkel. Eközben lendítsd a kezed a mellkasod elé, így a karjaidban és a mellkasodban is intenzívebb lesz a véráramlás, ez pedig mindenfajta mozgásnál nagy jelentőséggel bír. Ha már elkezdesz egy kicsit izzadni, az jelzi, hogy nekiveselkedhetsz az edzés érdembeli részének. A nyújtással pedig addig mindenképp várj, amíg az izmaid és ízületeid kellően rugalmasak nem lesznek, így csökkenthető a sérülések kockázata is. De a lényeg, hogy legalább öt percet áldozz a bemelegítésre, mielőtt megkezdenéd a megszokott edzésprogramod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X