Főoldal > EGÉSZSÉG > Étrend-kiegészítők – szabad, de csak mértékkel!

Étrend-kiegészítők – szabad, de csak mértékkel!

étrendgyógyszervitamin
0

Írta: and

Nap mint nap belefutunk olyan táplálék-kiegészítő hirdetésekbe, melyek fiatalságot, egészséget, karcsú vonalakat ígérnek. Sokan átgondolás nélkül, folyamatosan kapkodják be az ismeretlen „csodaszereket”, remélve, hogy hatásukra a betegségek messziről elkerülik őket. Azzal egyidejűleg, hogy az egészségmegőrzés korunk fő témája lett, sajnos megjelentek a piacon azok a termékek is, amelyekkel éppen ellenkező hatást érünk el. Miért van […]

Nap mint nap belefutunk olyan táplálék-kiegészítő hirdetésekbe, melyek fiatalságot, egészséget, karcsú vonalakat ígérnek. Sokan átgondolás nélkül, folyamatosan kapkodják be az ismeretlen „csodaszereket”, remélve, hogy hatásukra a betegségek messziről elkerülik őket. Azzal egyidejűleg, hogy az egészségmegőrzés korunk fő témája lett, sajnos megjelentek a piacon azok a termékek is, amelyekkel éppen ellenkező hatást érünk el.

Miért van rájuk szükség?

Ezeket a szereket három csoportba sorolhatjuk hatásukat illetően: fogyókúrát segítő, izomtömeg növelő, valamint kényelmi termékek (pl. étkezést helyettesítő).
Az étrendkiegészítő általánosságban olyan gyógyhatású készítmény, mely segít pótolni a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges anyagokat – azok hiányát segítségükkel könnyen megszűntethetjük. Összetevői lehetnek gyógynövények, enzimek, hormonok, de a legtöbb szintetikus alkotóelemeket is tartalmaz. Az elmélet, miszerint valamilyen úton-módon külsőleg bejuttatjuk magunknak ezeket az anyagokat, az nagyon is helytálló, mivel manapság a boltokban kapható zöldségek, gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi vitamint, mint sok évvel ezelőtt. (Állítólag 40%-kal kevesebb a vitamintartalmuk). Épp ezért született meg az az elképzelés, hogy érdemes lenne a kiesett tápanyagkészletet pótolni. A probléma csupán annyi, hogy a piacra dobott szerek nem mindig azok, aminek látszanak.

etrend2.jpg ()Már nem tudjuk, mi, mire való

Régebben az ember sokkal közelebbi kapcsolatban volt a természettel, ezért tisztában volt vele, mit, mikor, hogyan kell fogyasztani. Napjainkban a baj az, hogy nem tudjuk pontosan, milyen más hatása lehet egyes gyógynövényeknek az alap tulajdonságukon kívül. Például vannak olyan ártalmatlan szerek, melyekre terhesség esetén más reakciót adunk, így könnyen kárt okozhatnak a magzatban. A másik probléma, hogy az ember olykor nem tud mértéket tartani – akár akarattal, akár akaratlanul, így megeshet, hogy nem várt melléhatások jelentkeznek.

Hiányos bevizsgálások

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos szabályozások egyelőre gyerekcipőben járnak, mivel nem gyógyszerekről van szó, könnyen átengedik a rostán a kevésbé bevizsgált termékeket is. Sajnos csupán szúrópróbaszerűen ellenőriznek egy-egy „csodaszert”, így gyakran nem derül ki, mit is rejt valójában a pirula.

Az étrendkiegészítők lehetséges mellékhatásai

– hányás
– fejfájás
– veseelégtelenség
– epe- és hashajtó hatás (leginkább a fogyókúrás készítményeknél)

Mit tegyél, ha mégis mellette döntesz

Először is, alaposan járj utána az összetevőknek, sőt, érdemes természetgyógyásszal is egyeztetned, nem ártalmas-e rád nézve. Ezen kívül nézz utána, nem lép-e kölcsönhatásba valamely általad rendszeresen szedett gyógyszerrel, mert könnyen megeshet, hogy épp emiatt fordul rosszabbra az állapotod!

Természetesen elsősorban a megfelelő, változatos étrendet tartsd szem előtt, hogy ne legyen szükséged hasonló termékekre, ugyanis ha jól megválasztod, mit és hol szerzel be, akkor kiküszöbölheted azt, hogy valamiből hiányod származzon.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X