Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit a léböjtkúráról tudnod kell

Minden, amit a léböjtkúráról tudnod kell

böjtdiétafogyásléböjtturmix
0

Írta: and

A legjobb tippek emésztési problémák ellen A legtöbb ember a léböjtkúra hallatán egy kínzó és kibírhatatlan időszakra gondol, amit egyszerűen képtelenség végigcsinálni. Való igaz, ezalatt a pár nap alatt szilárd ételt nem vehetünk magunkhoz, viszont közel sem annyira horrorisztikus és kegyetlen, mint azt sokan hiszik. A közhiedelemmel ellentétben a kúra alatt nemcsak vizet és citromlevet […]

A legjobb tippek emésztési problémák ellen

A legtöbb ember a léböjtkúra hallatán egy kínzó és kibírhatatlan időszakra gondol, amit egyszerűen képtelenség végigcsinálni. Való igaz, ezalatt a pár nap alatt szilárd ételt nem vehetünk magunkhoz, viszont közel sem annyira horrorisztikus és kegyetlen, mint azt sokan hiszik. A közhiedelemmel ellentétben a kúra alatt nemcsak vizet és citromlevet ihatunk – bár az elszántabbak rövid ideig, de csinálhatják így is , hanem a poharunkba kerülhetnek ínycsiklandozó gyümölcs- és zöldséglevek, valamint turmixok is.

Miért jó a léböjtkúra?

Többen úgy gondolják, hogy a léböjt egészségtelen és többet ártanak vele a szervezetüknek, mint amennyit használnak. Ez így is van, ha az ember nem tartja be az előírásokat, ugyanis sokáig szigorúan tilos alkalmazni, nehogy hiányt szenvedjünk a szükséges tápanyagokból! Amennyiben megfelelően és ésszel látunk neki, a felhalmozódott méreganyagoktól hamar megszabadulhatunk. Bizony, a rendszeres méregtelenítésre majdnem mindenkinek szüksége van, mivel nagyon nehéz, sőt, lehetetlen kikerülni az olyan élelmiszereket, italokat, gyógyszereket stb., amik ne tartalmaznának káros anyagokat. Éppen ezért egy évben minimum kétszer érdemes salaktalanító kúrát tartani, hogy megszabadítsuk ezektől a testünket. Hatására javul az emésztésünk, a vérnyomás normalizálódik, kitisztul a bőr, valamint csökken a vérrögképződés kockázata. Igaz, a léböjt nem fogyókúra, de egy igen kedvező mellékhatása, hogy a pucolás közben 4-5 kilótól is megszabadulunk, ezen kívül immunrendszerünket is erősítjük, mivel a sok zöldség és gyümölcs nyers állapotában kerül a turmixba: így az értékes vitaminok, ásványai anyagok és enzimek teljes mértékben megmaradnak bennük.

Legjobb gyümölcsök a léböjtkúrához: alma, citrom, ananász, grapefruit, mangó, eper

Legjobb zöldségek a léböjtkúrához: répa, cékla, uborka, zeller, spenót, paradicsom

detox2.jpg ()Mikor érdemes kúrát tartani?

A dietetikusok egy évben 2-3 léböjtöt is javasolnak (tél, tavasz, nyár), de a leghatásosabb és a legjobban elviselhetőbb a nyár elei méregtelenítés, ugyanis ekkor egyrészt sokkal frissebb és zamatosabb zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá, másrészt a  melegben amúgy sem kívánjuk annyira a szilárd ételeket, így a nagymértékű folyadékbevitellel nem lesz különösebb bajunk. Arra figyeljünk, hogy 3-4 litert mindenképp meg kell inni  a maximális hatás érdekében, illetve minél többféle gyümölcshöz/zöldséghez nyúlunk, annál jobb, mert így elkerülhető, hogy valamely vitaminból hiányt szenvedjünk.

Fontos szabályok a nyári léböjthöz

•    csökkentsd erre az időre a fizikai aktivitásod
•    a kúra előtt pár nappal már ne egyél nehéz ételeket, és egyből utána sem
•    kerüld az alkoholt és a koffeint
•    ne idd mindig ugyanazt
•    ha úgy érzed, lemegy a vércukrod, egyél egy kis kanál mézet
•    szűrt levesek fogyasztása megengedett
•    maximum 3-5 napig tartson a kúra

Ellenjavallatok

Mivel elég drasztikus kúráról van szó, nem mindenki alkalmazhatja. Például terhes/szoptató anyukák, 18 év alatti fiatalok, idős emberek, szívbetegek, valamint pajzsmirigy túlműködésben szenvedők inkább más méregtelenítéshez folyamodjanak, vagy legalább kérjék ki háziorvosuk tanácsát!

Top 3 turmix recept

Energetizáló turmix: Turmixolj össze két citromot, egy sárgarépát, egy zellerszárat, majd reszelj bele egy centis gyömbért. Ez a mix amellett, hogy nagyon finom, élénkítő hatással bír.

Epres turmix: 15 deka epret és egy negyed ananászt tegyél a turmixgépbe. Ha sikerült híg állagúvá turmixolnod, csepegtess bele egy kis citromlevet, majd díszítsd mentalevéllel.

Céklás álom: 3 hámozott almát és egy céklát tegyél a gyümölcscentrifugába, majd tedd a hűtőbe fél órára. Szuperfinom vitaminbomba, tele béta-karotinnal és magnéziummal.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Megérkeztek a NIVEA Q10PLUS arcápoló termékcsalád legújabb tagjai!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X