Mondhatod, hogy nem is ismered, mi meg ezt rögtön megcáfoljuk! A római saláta a cézár saláta egyik
Mondhatod, hogy nem is ismered, mi meg ezt rögtön megcáfoljuk! A római saláta a cézár saláta egyik alapanyaga. A hosszúkás levelű tömör zöldség frissen, ropogósan a legjobb. Ízét és jótékony hatásait nem csak a gyomor, hanem a test is megérzi, ráadásul azonnal és tartósan.
Rákellenes zöldség
Már az egyiptomi hieroglifák is ábrázolják ezt a fajta salátát, így termesztése meglehetősen régre nyúlik vissza. Elsősorban a mediterrán vidékeken termesztik, de hazai termelése is egyre inkább terjedőben van, ráadásul egész évben beszerezhető. A római saláta név mellett a kötözősalátára is „hallgat”. Az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján, mint rákellenes étel szerepel a római saláta, de ez csak egy a sok pozitív hatásból.
Két dózis egy helyen
Naponta 10 dkg római saláta elfogyasztása már fedezi egy felnőtt ember napi K-vitamin szükségletének másfélszeresét. De magas a C-vitamin, az A-, a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin tartalma is. Ezenkívül még jelentős folsav, mangán, és króm található benne. A kalória tartalma alacsony, ugyanakkor jelentős mennyiségű rostot lehet vele bevinni a szervezetbe. Ez a magas rosttartalom segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott epesókat, ezáltal epetermelésre serkenti a szervezetet, ami még több koleszterin lebontásával jár. Így egyszerre két jótékony hatását fejti ki.
Csökkenti, ami csökkenthető
Magas K-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti és védi a csontokat, ezáltal csökkenti a csonttörések lehetőségét. A vérnyomás csökkentésében is szerepet játszik, erről a magas káliumtartalom tehet. Segíti az Altzheimer-betegség gyógyítását, és a májbetegségek kialakulásának esélyét is minimalizálja.
Ajánlott fogyasztása
Bármihez párosítod, az anyagcsere-pörgető hatása megmarad, tisztítja a bélrendszert, megszabadít a káros anyagoktól, ezáltal remek fogyókúrás zöldség. A levelei sokkal tartósabbak, mint egy sima fejessalátáé. Jól tűri a mosást, a darabolást, ráadásul nem barnul, és nem fonnyad meg. Ha kreatívabb vagy a konyhában, és nem csak salátát tudsz készíteni, akkor nyugodtan töltheted, sütheted, sajttal, csirkével vagy akár tojással. Nyersen, a hűtőben, jól zárható tasakban akár két hétig is eláll, így nem kell azonnal felhasználnod az egész salátát.
Fotó: Profimedia – Red Dot